SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Ще продължи ли хегемонията на Марсел Хиршер в алпийските ски и през сезон 2018/2019? - 10 Май 2018 - 17:09

Когато говорим за Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете, през последните 6 години фигурира едно име, което засенчва всички останали – Марсел Хиршер. 29-годишният австриец се превърна в тотален хегемон в този спорт през последните няколко години, като постиженията му са наистина забележителни. През тази година той успя да завоюва рекордния 7-ми пореден Кристален глобус от Световната купа, което е наистина феноменално постижение.


фото: Официална страница на Марсел Хиршер във Facebook

Още по-забележително бе, че след всички 36 старта, Марсел Хиршер (1620 т.) завърши на повече от 300 точки пред втория Хенрик Кристоферсен (1285 т.) и на повече от 700 от третия Аксел Свиндал (886 т.). Освен това, австриецът спечели първото място, както при слалома, така и при гигантския слалом, като той повтори това свое постижение от предходната година. Този краен актив от точки е втория най-голям, който австрийския талант успява да постигне, като през 2016-та той достига зашеметяващите 1795 точки, оставяйки втория Кристоферсен на почти 500 точки назад.

Тези зашеметяващи резултати в тази надпревара означава, че към днешна дата Хиршер има в актива си цели 17 титли от Световната купа – 5 в слалома, 5 в гигантския слалом и 7 от общото класиране. Очевидно обаче настоящата година е повече от добра за австриеца, защото освен забележителните си постижения в Световната купа, той успя да грабне златото за пръв път в своята кариера, по време на Зимните Олимпийски Игри в Пьончанг, Южна Корея. За справка, от двете си предходни участия на Олимпиади, Хиршер има само един медал – сребърен, от Зимните игри в Сочи през 2014-та.

Всички тези невероятни постижения говорят достатъчно за качествата и уменията на 29-годишния австрийски майстор в алпийските ски. Съвсем закономерно, ако хвърлим един поглед към спортни залагания на https://extra.bet365.com/news/bg/ и потърсим коефициентите за краен победител при Световната купа по Алпийски Ски за мъже през 2018/2019-та, ще забележим, че най-голям шанс за успех има именно Марсел Хиршер с коефициент от 1.40.

Но разбира се, няма как да не споменем и най-сериозната конкуренция на Хиршер в алпийските ски при мъжете през последните две години – Хенрик Кристоферсен. След като легендата на Норвегия в ските Аксел Свиндал се отказа след края на сезон 2017/2018 (завършвайки трети, след Хиршер и Кристоферсен), надеждите на скандинавската страна за нови успехи в алпийските ски дисциплини се насочиха към 23-годишния Кристоферсен.


фото: Официална страница на Хенрик Кристоферсен във Facebook

Младият талант има много обещаващо бъдеще пред себе си, след като спечели цели 6 златни медала от Световното по ски за младежи, преди да направи своя пробив и при мъжете. Първия златен медал в Световната купа за мъже той завоюва през 2016-та, след като триумфира в дисциплината слалом и завършвайки втори в общото класиране, след невероятния Марсел Хиршер.

Следващата година младият норвежец завърши втори в слалома и трети в генералното класиране, за да може през вече миналия сезон 2017/2018 да грабне цели три сребърни медала – в слалома, гигантския слалом и общото класиране. По всичко личи, че именно Кристоферсен ще бъде основната заплаха за австрийския хегемон през следващите няколко години.

Дали обаче ще сме свидетели на някаква интрига по време на сезон 2018/2019 на алпийските ски при мъжете, или отново Марсел Хиршер ще отвее конкуренцията? Предстои да разберем само след няколко месеца. Обаче едно е сигурно, Хиршер ще трябва да запази феноменалната си форма, ако иска да продължи невероятната си серия от победи в Световната купа.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL