SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Бяла черква може да се превърне в ски център - 07 Януари 2008 - 16:11
Целта е да стане по-достъпен зимен курорт

Община Куклен в Пловдивска област има намерение да привлече партньори за изграждането на по-достъпен зимен курорт в Родопите. Той ще е в района на местността Бяла черква - на около 35 км от Пловдив. Пистите ще бъдат 7-8 на брой с обща дължина над 12 км, заяви кметът на Куклен Димитър Сотиров.

Най-високата точка в района е 1670 м, което ще осигури добра денивелация на ски пистите от 450 м. Предвижда се и построяването на кабинкова въжена линия с обща дължина около 20 км. Тя ще започва от квартала на богатите - село Марково, и ще има междинни спирки на хижа "Здравец", местността Студенец и други и ще достига до Бяла черква.

Една десета от населението на страната живее в Пловдивска област. Този курорт ще бъде достъпен за тях, казва Димитър Сотиров.

Община Куклен спечели в Пловдивския районен, а после и в окръжния съд дела за възстановяване на 22.6 квадратни километра гори. На 8 април предстои дело и на последна инстанция във Върховния касационен съд. Димитър Сотиров се надява и той да се произнесе в полза на община Куклен.

Веднага след това започваме процедура по замяна - ще предложим гори срещу трасетата на пистите. Ползата от тази замяна ще е по-голяма за държавата, отколкото за нас, казва кукленският кмет и вярва, че поради тази причина тя ще се осъществи.

Проектът може да се ускори чрез публично-частно партньорство. Инвеститори ще се намерят - някои от тях още от сега проявяват интерес. Веднага след последното дело започваме да разработваме концепцията на трасетата, на лифта, водопроводите, електропроводите, описва началният етап и изграждането на комплекса, каза още Сотиров.

В началото не се предвижда строителство на нови хижи и хотели. Но от общината смятат, че и това ще стане на по-късен етап. В момента на Бяла черква има една действаща ски писта с влек, чиято дължина е 1100 метра. Тя е общинска собственост и се поддържа се от "Ски клуб Пловдив".

от Елена ЕМАНУИЛОВА, Пловдив
в-к Дневник, 3 януари 2008 г.

***

Първият от двата лифта във Велико Търново получи одобрение

Националният институт за паметници на културата (НИПК) одобри и прие подробния устройствен план за лифт по дестинацията Трапезица – паркинг – ул. “Н. Пиколо” във Велико Търново, съобщава в. “Борба”. Според концепцията туристите ще спират в подножието на хълма Трапезица до тунела, където ще бъде обособен паркинг. Оттам те ще се качват на подемното съоръжение, което ще ги отвежда до старата част в района на паметника на Никола Пиколо. По този начин освен панорамната разходка ще се облекчи трафикът в стария град.

Тепърва предстои избор на изпълнител, като възможните варианти за изграждането на лифта са два – чрез конкурс или концесия. На следващата сесия на местния парламент ще се определи формата, по която ще се изгради съоръжението.

За разлика от този проект, НИПК отказа да гласува по-големия от двата лифта, който трябва да отвежда туристите от подножието на Балдуиновата кула до Арбанаси. Като основен мотив от института посочват, че подобно съоръжение ще наруши културния пейзаж на историческите селища Велико Търново и Арбанаси, както и резерватните зони на “Момина крепост” и дендрариума. 

07 Януари, 2008г. - 11:16
Сграда.com

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL