SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : BALKAN RUN 2018: Кирил Николов-Дизела с нов рекорд на Ботев връх - 04 Юни 2018 - 10:58

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. В четвъртото издание на състезанието по планинско бягане и колоездене #BalkanRun беше поставен нов рекорд от изключителния планински бегач Кирил Николов-Дизела #disl, който изкачи скоростно дистанцията от 19,5км с положителна денивелация 1776м от гр.Калофер през резерват Джендема и през хижа Рай до първенеца на Стара планина - Ботев връх (2376м) точно за 2 часа 01 мин и 02сек. Досегашният рекорд на състезанието 2:03.57ч беше поставен от другия ни елитен планински бегач Шабан Мустафа по време на първото издание на Балкан Рън през 2015 г. Оттогава Шабан не е бягал тук, а пък за Дизела това беше дебютно участие в това състезание.

ВИЖТЕ ФОТОГАЛЕРИИТЕ на SKI.BG с над 1600 фотографии от BALKAN RUN 2018 !!!

Не човеци, а машини! Тази неделя, 3-ти юни 2018 г., Дизела триумфира след изключително успорван двубой с европейския шампион по биатлон и национален състезател Владимир Илиев (2:06.35ч), с който се преследваха отблизо в по голямата част от дистанцията. Очаквано решаващият момент се оказа тежкото изкачване по Тарзановата пътека, преодоляваща водопада Райското пръскало над хижа Рай, където специалистът в планинското бягане и скайрънинга успя да се откъсне. Виждайки как се развива двубоя, в крайна сметка Владо Илиев се отказа да го преследва в последните километри, както сам сподели след финала, за да не се преумори или травмира. Биатлонистът от Троян завърши втори, на 5 мин и 33 сек след Николов - само по себе си също едно изключително постижение! Трети от бегачите на Ботев връх финишира Александър Спасов от Ихтиман с време 2:18.01ч.

"Намираме се на Ботев връх, финала на Балкан рън. За първи път участвам на това състезание, но трасето не ми беше непознато, защото съм минавал по тези пътеки и друг път. Спонтанно взех решение да участвам като част от подготовката ми. Дълго време влачих една контузия, която до последно не бях сигурен как ще е... Но пък явно всичкото това време, което съм си починал, съм си починал добре и се чувствах доста приятно по време на бягането. Така че се получи една супер тренировка. Благодарение също така на това, че Владо Илиев беше също участник в състезанието, се получи този добър резултат, който е рекорд на трасето, от което съм още по-доволен" - коментира с усмивка Кирил Николов-Дизела веднага след финала на самия Ботев връх ексклузивно пред камерата на SKI.BG TV.

Предизвикателството е хвърлено. Сега за догодина пред атлетите идва новата цел - падане под психологическата граница от 2:00 часа, затова очакваме с нетърпение следващото издание на надпреварата от Калофер до Ботев връх !

Безоблачно слънчево и горещо време на старта в Калофер и до хижа Рай, купести облаци, як студ, гъста мъгла, силен вятър, мокър дъжд, едра градушка на финала на Ботев връх - имаше от всичко в BALKAN RUN 2018, първия кръг за сезона от веригата състезания по планинско бягане и колоездене #FiveMountains на Сдружение Маратон. Несъмнено в спомените на учасниците ще остане и култовото "безкрайно дълго", "друсащо" слизане в дъжд и студ от върха обратно до Калофер с тежкотоварните старинни руски камиони с открити платформи. Но най-важното е, че проявата завърши без инциденти, а над 150-те участника останаха доволни и въпреки умората и студа на върха останаха с широки усмивки и щастие в душите от приятните емоции от един ден в планината заедно с приятели, познати и непознати съмишленици в спорта.

С време 2:42.38ч първа от жените в планинското бягане се класира Елена Димитрова (5kmRun), която подобри дамския рекорд по това трасе, поставен пак от нея миналата година (2:52.23ч). На второ и трето място в генералното класиране при жените се наредиха Силвия Стефанова от София (2:57.55ч) и Виолета Тотева от Стара Загора (3:15.21ч), като последната получи и златния медал в категория жени над 40 г.

Интрига имаше и в бягането при младежите до 20 години. Златният медал взе Николай Демерджиев, който премина 19,5-те километра до върха за 2:38.06ч. Балканският шапион по ориентиране Боян Иванджиков заслужи почетното второ място с над минута разлика (2:40.25ч), след като водеше с 24 секунди на междинната контрола при хижа Рай. Третото място остана за Никола Тодоров (3:15.14ч).

В категория девойки до 20 години злато получи Демяна Йосифова от София (4:02.51ч).

Златни медали в планинското бягане получиха още: в категория мъже над 40 г - Николай Николов, мъже над 45 г - Алексей Василев, жени над 45 - Ани Карчева, мъже над 50 г - Тодор Маджаров, жени над 50 - Анета Ралчева, мъже над 55 г - Димитър Димитров, жени над 55 - Мария Анчева, мъже над 60 г - Георги Воденичаров, мъже над 70 г - Ради Милев.

В планинското колоездене по 37-километровата дистанция по черния каменист планински път от Калофер през местността Паниците и заслона Маринка до самия Ботев връх победител стана мултифункционалният Димитър Михайлов от Габрово, който вече има победи в това състезание както като колоездач през 2016 г., така и като планински бегач през 2017 г. Сегашното време от 2:21:35ч. на Михайлов, който при това е във възрастова група над 40 години, беше по-добро с 2.54 минути от постижението му преди две години. Втори в генералното класиране на колоездачите е Велислав Янев (2:41.16ч), а трети се класира неостаряващият ветеран Фьодор Драголов (категория над 55 години) с време 2:45:39ч.

Чаровната софиянка Ивета Алексиева отново беше без конкуренция в планинското колоездене при дамите. Тя се изкачи до връх Ботев за 3:22.24ч., което беше далеч по-слабо от миналогодишното й постижение от 2:57:15ч, но все пак резултатът беше достатъчен за победата. Обаснение за по-слабия й резултат тази година е участието на Ивета в други колоездачни състезания буквално в предните два дни. Втора при дамите завърши Венцислава Цачева от Варна (4:32.31ч), а трета се нареди Гергана Борисова от Габрово (4:47.24ч).

Надпреварата от град Калофер до връх Ботев (2376м) се организира от Сдружение Маратон за четвърта поредна година като първи етап за сезона от веригата състезания по планинско бягане и колоездене #FiveMountains. Събитието е с подкрепата на Кметство Калофер и се провежда в рамките на отбелязането на 2-ри юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Партньори на веригата състезания FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон са екипировката за спорт на открито Salomon, часовниците SUUNTO, магазините за спортна екипировка Sport Box, спортните облекла Doltcini и професионалната онлайн медия за зимни и аутдор спортове и начин на живот WWW.SKI.BG.

Предстоят следващите 4 състезания от веригата FIVE MOUNTAINS за 2018-та година. Първото от тях е Pirin Run 2018 от Банско до връх Вихрен само след две седмици, на 17-ти юни. За допълнителна информация следете WWW.SKI.BG и уебсайта на Сдружение Маратон www.marathon.bg.

Още подробности и много фотография от BALKAN RUN 2018 очаквайте на WWW.SKI.BG !

SKI.BG
04 юни 2018 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

Пълното класиране във всички категории може да видите на уебсайта на Сдружение Маратон – http://marathon.bg/balkan2018r/

ВИЖТЕ ФОТОГАЛЕРИИТЕ на SKI.BG с над 1600 фотографии от BALKAN RUN 2018 !!!

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL