SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Нови треньори на БГ националите по биатлон - 05 Юни 2018 - 14:49
Николай Захаров и Борислав Панков ще тренират мъжете, Михаил Клечоров ще работи с жените

БИАТЛОН. От новия сезон националните отбори на България по биатлон ще са с нови треньори, съобщава БНТ. Мъжете ще имат двама старши треньори. Освен досегашния - беларуският специалист Николай Захаров, който в миналото беше треньор на чепеларката, а от през последнте два мандата е главен национален треньор на българския отбор по биатлон, в треньорския екип на мъжете сега се включва и Борислав Панков. През последните наколко сезона Боби Панков водеше подготовката на гръцкия национален отбор по биатлон. Преди това, заедно с новоизбраната тогава за председател Екатерина Дафовска, Борислав Панков за известно време беше треньор на българския женски отбор по биатлон.


На фона на вр.Вихрен: Борислав Панков със своя баща - известния ски бегач, национален състезател, национален треньор, ски деятел и безрезервен радетел за развитието и практикуването на ски бягането и в цялост на спорта у нас Петър Панков, фото: SKI.BG

Единствено Красимир Анев ще продължи да се подготвя отделно със своя треньор Георги Фъртунов.

“Проблемът там е, че ако угодим на един, друг започва да се сърди. Ако бяхме сложили Фъртунов за треньор на мъжете, Владимир Илиев щеше да поиска да се готви отделно със Захаров. Пак нямаше всичко да е наред. Заради това предпочетохме да оставим нещата така, както са в момента” - коментира президентът на федерацията Екатерина Дафовска в интервю за “Меридиан Мач”.

Тя уточни, че предстои избор на помощник-треньор в щаба, както и че в отбора ще бъдат включени двама юноши - Кристиян Стоянов и Петър Велчев.

“Това са хора, които трябва да влязат в големите стартове и да се очукат. Тази година има зимен младежки фестивал, на който те ще участват” - посочи Дафовска.

Същевременно банскалията Михаил Клечоров, който прекрати състезателната си кариера, сега се насочва към ново предизвикателство и ще е новият треньор на женския ни национален отбор по биатлон.

Тим лидер за стартовете за купата на IBU ще е Павлина Филипова.

"Тази година е следолимпийска и сме дали малко по-дълъг период за почивка и възстановяване на състезателите. Централизираната подготовка на биатлонистите трябва да започне от средата на юни. Имахме малко по-големи очаквания за Oлимпийските игри, но не успяхме да реализираме най-добрите си класирания в Пьонгчанг" - каза Катя Дафовска при закриването на сезона преди дни.

Лошата екипировка и най-вече некачествените ски се изтъкват като основна причина от биатлонистите за лошото им представяне на Олимпиадата в Пьонгчанг. Дафовска обясни, че проблемът може да се реши много лесно, а именно с редовно влизане в Топ 20 на големи състезания:

“Имам голям авторитет във фирмата, която ни снабдява със ски, защото навремето като състезател и аз я използвах. Заложила съм авторитета ки, за да може в отбора ни всичко да е наред. Проблемът със ските е много прост. Компанията дава добрите си продукти на биатлонисти, които редовно попадат сред първите 20 на големи състезания. Няма как слаб състезател да получи добри ски. Това си е рекламна стратегия. Преди година, когато имахме добри класирания, и нашите състезатели се радваха на качествени продукти. Ако успеят следващия сезон да върнат позициите си, проблеми със ските няма да има” - обясни Дафовска.

На наскоро провелото се отчетно-изборно общо събрание на федерацията по биатлон Дафовска беше преизбрана за председател за нов 4-годишен мандат. В новия управителен съвет освен чепеларката, донесла на България единствения златен медал от Зимна Олимпиада, влизат Георги Радковски, Райко Пенев, Александър Младенов, Юрий Митев, Цветан Цочев, Валентин Вуков, Павлина Филипова и Мария Манолова.

SKI.BG
по материали на БНТ, агенция Блиц и Меридиан Мач

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL