SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Емил Нешев, ПСС: С всяка година все повече туристи преоткриват лятната планина - 26 Юни 2018 - 12:35

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), в интервю за Агенция „Фокус“ за туристопотока, броя на планинските спасители и инцидентите през лятото.

Фокус: Г-н Нешев, преди дни настъпи астрономическото лято. Какви са тенденциите през лятото - увеличават ли се туристите в планината?
Емил Нешев: Като цяло забелязваме увеличение на посещаемостта на планината през лятото. Всяка година все повече и повече хора преоткриват лятната планина.
Фокус: Колко са действащите планински спасители в ПСС и в колко отряда са разпределени?
Емил Нешев: В момента в Планинската спасителна служба членуват над 530 планински спасители, разпределени в 32 отряда в страната, които покриват основните планински райони. В тази бройка влизат и около 44 щатни планински спасители, които дават денонощни дежурства.
Фокус: Има ли нужда от допълнителни екипи през летния сезон?
Емил Нешев: Не, това, с което разполагаме в момента, е абсолютно достатъчно. Всички планове за разработени на база наличността на спасители в страната. Нямаме необходимост от допълнителни сили.
Фокус: Какъв е интересът към работата на планинските спасители и на какви изисквания трябва да отговарят желаещите?
Емил Нешев: Всяка година наблюдаваме увеличение на желаещите да станат планински спасители. Тъй като критериите са доста високи, всяка година си позволяваме да допускаме до званието планински спасители около 20 нови спасители. На какви критерии трябва да отговарят? На първо място да са планинари, да обичат планината и да имат желанието да оказват помощ на пострадали в планината. Разбира се, всички допълнителни познания в областта на алпинизма, спелеология и т.н. са в плюс на кандидатите.
Фокус: За какво трябва да внимават любителите на планината през лятото?
Емил Нешев: Изхождайки от най-честите причини за инциденти през лятото, е важно туристите да знаят къде отиват, да събират достатъчно информация за времето и маршрута. Много добре трябва да преценяват собствените си възможности, както физически, така и психически и дали предприеманият маршрут е в техните способности. Не трябва да подценяваме и екипировката, както и телефоните, които трябва да бъдат заредени. Искам да напомня и за планинската застраховка, която е хубаво всеки да има.
Фокус: През лятото са характерни гръмотевичните бури, какво да правим, ако започне буря и сме в планината?
Емил Нешев: Ако се намираме във високите части на планината и видим, че времето се променя в посока гръмотевични бури, просто по най-бързия начин трябва да слезем в ниската част на планината. Ако сме близо до постройки, трябва да се приберем в тях. Прогнозите вече са толкова напреднали, че могат да предвиждат кога се очакват такива бури. Хората трябва да имат предвид тези прогнози и да не излизат във високата част на планината, когато има такива. Необходимо е туристите да знаят, че е ако все пак ни хване гръмотевична буря, трябва да се освободим от всички метални предмети от нас. Металът привлича много по-лесно мълниите. В същото време трябва да се движим максимално близо до земята, всичко стърчащо допълнително привлича. Трябва да се избягват високите единични дървета, тъй като и те са магнит за мълнии. Това са най-общите препоръки, които мога да направя.
Фокус: През зимата или през лятото отчитате повече инциденти в планината и с какво се характеризират най-често?
Емил Нешев: Не бих искал да правя такова сравнение, тъй като нещата в зимната планина са доста различни от летните. Като бройка зимата са повече инцидентите, но за сметка на това лятото, въпреки че са по-малко, са по-тежки. Характеризират се с най-различни особености. Като че ли основното през лятото е травматизмът и загубването. Общо взето това са двете основни причини за инциденти в планината през лятото. Доста по-рядко се наблюдават инциденти, свързани с практикуването на екстремни спортове като алпинизъм, парапланеризъм, планинско бягане и т.н.
Фокус: Освен за себе си, туристите трябва да се грижат и за планините, които посещават. Пазят ли те достатъчно чисто според вас?
Емил Нешев: Излизайки във високата част на планината, доста често се забелязват боклуци по нея. Колкото и да говорим, че трябва да се опазва природата в планините, струва ми се, че има какво да се желае.

Деница КИТАНОВА Агенция "Фокус"
26 Юни 2018 | 11:01

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL