SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : 7 голф игрища строят край Разлог - 11 Януари 2008 - 22:46
72 млн. лв. влага общината в инфраструктура

Седем голф игрища се строят на територията на община Разлог, съобщи кметът Любен Татарски. Първият голф в Бетловото, разположен върху площ от 900 декара, ще заработи още през пролетта. Инвеститор е "Балканстрой". В село Кулиното са предвидени 600 декара за друго голф игрище, а в района на селата Долно и Горно Драглище, Добърско и Годлево - още 1800 декара. Там е планирано изграждането на цялостен голф комплекс, уточни разложкият градоначалник.
Параметрите за застрояване са изключително ниски. Няма да бъде допуснато високо строителство и плътността ще бъде не повече от 30%. 3900 дка необработваеми земи ще се превърнат в голф терени с по 18 дупки.
Общината обаче среща съществен проблем във връзка с променения през миналата година Закон за възстановяване на земеделските земи, обяснява Любен Татарски. Наложеният петгодишен мораториум не позволява на общината да апортира земята в дружеството. Все още не е излязла очакваната наредба, която да ни развърже ръцете. Затова общината е преминала към процедура за промяна предназначението на земята.  Инвестицията в региона е огромна и се отнася до терени, която са пустеещи, а ефектът върху икономиката ще бъде решаващ за целия регион, поясни кметът на планинското градче.

Според Татарски около пет години са необходими за изграждането само на едно голф игрище - за първото решението е взето през 2003 г. Кметът определя инвестицията като дълговъзвращаема и затова в общинския съвет планират инфраструктурата в аванс, както и таксите, които се събират от разрешителни за строителство. Ангажимент на общината е изграждането на прилежащата инфраструктурата, а дружествата се грижат за средствата за голф игрищата.
Само за района на Бетловото, където подробният устройствен план е одобрен, улиците са с дължина 60 км. около двата голфа. В основните елементи на инфраструктурното строителство вече са вложени около 8 млн. лв. Сумата е събрана от такси за строителни разрешения. В цялостната инфраструктура само за двете първи игрища ще се инвестират 52 млн. лв. В тази сума са включени пътища, водни резервоари, канализация, осветление, оформление. Инфраструктурата на останалите игрища ще е за около 20 млн. лв.  Тя ще бъде завършена в срок от 6 години.
В района няма да настъпи масови строеж на големи хотели, защото търсенето е насочено към луксозните имоти и еднофамилни къщи, уверява кметът Татарски. Около първото голф игрище се завършват 33 апартаментни комплекса с няколкостотин хиляди кв. м застроена площ, уточни той. 
Три големи минерални извора в селата Баня, Добринище и Елешница са в основата на развиващия се СПА и балнеотуризъм. Инвеститорите отново са частни, а земята се дава от общините. В същото време два проекта, финансирани по ФАР, са за разкриване на историческото наследство. То ще бъде съставна част от целия туристически продукт на региона. Над 1 млн. лева е вложила община Разлог в тази насока. През 2007 г. са дадени и около 3 млн. лв. за изграждане на екопътеки.
Кметът Татарски е наясно, че голфът сам по себе си няма да привлече туристи, затова той е решил да се обърне към голяма международна рекламна фирма, която да наложи новия бранд в туризма, какъвто ще предлага община Разлог. За събирането на пари за реклама, от общината са предвидили такса при въвеждане в експлоатация на всеки построен обект - по 10 лв. на квадрат разгърната застроена площ.

Сега у нас работят само 3 терена

В момента в България функционират само 3 голф игрища - St. Sofia Golf Club&Spa на 15 км от София, Golf Club Air Sofia в Ихтиман - 40 км от столицата и Golf Course в Сливен. Според световно известния голф играч Гари Плеър, който посети страната ни преди време, страната ни е с потенциал за поне 100 игрища.
В процес на дострояване са - Lighthouse Golf Resort и BlackSeaRama в Балчик. По северното Черноморие се изгражда още Thracian Cliffs Golf & SPA Resort в Каварна. В Долна Баня, близо до Боровец - се гради Ибар Голф комплекс, а в Разлог - Pirin Golf & Country Club.
Освен край Разлог в страната във фаза на проектиране са още няколко игрища. Едното е в Каблешково, където съинвеститор е община Приморско. В Правец ще се гради Pravetz Golf resort&Country Club, в софийското село Кътина - Sport center Kutina..Проекти за голф игрища има и за районите на Разград и Приморско.
Шотландия е разположена на 79 000 кв. км и има население от 5,1 милиона. На територията й има 400 голф игрища.

Голфът - поредната строителна мода

Строежът на голф игрища е на път да засенчи изграждането на апартаментни комплекси и големи хотели покрай курортите, а Разлог - да стане безспорният лидер в "благородната надпревара", както се казваше на времето.
Около планинското градче строят толкова игрища, сякаш през месец там ще се събират на турнири голфъри от цялото земно кълбо. Около игрищата се градят и хотелчета и ваканционни комплекси. Скоро районът, заедно с близкото Банско ще заприлича на огромен хотелски резерват. Инвестициите се наливат, но преди това не се прави подробно проучване, доколко те ще бъдат ефективни или се правят само за да върви алъш-веришът.
Мераклиите не за едно, две или три, а за цели 7 голф игрища около Разлог твърдят, че така се разнообразява туристическият продукт, който сега робува предимно на ските. И донякъде са прави. Въпросът е обаче, че до хубавите игрища и хотели около тях няма удобен път. Шосето от София е срам за страна от ЕС. Тепърва ще се решават и проблемите с водоснабдяването и канализацията в района.

в-к Монитор, Събота, 12 Януари 2008

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL