SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : РОЛКОВИ СКИ КУПА ВЕЛИНГРАД SIVEN 2018 - 18 Август 2018 - 21:21

РОЛКОВИ СКИ. Руснакът Андрей Фелер (Република Татарстан) спечели състезанието при мъжете в дистанцията 19км на провелото се днес, 18-ти август 2018 г., традиционно международно състезание с РОЛКОВИ СКИ за КУПА ВЕЛИНГРАД СИВЕН 2018. Тазгодишното 22-ро издание на най-голямото и най-значимо лятно състезание с ролкови ски не само у нас, но и в региона, се проведе при отлична организация и прекрасно време с много слънце, приятни температури и синьо небе, в района на високопланинската спортна база Белмекен в Рила планина.

По традиция в това състезание вземат участие не само някои от най-силните български атлети в ски бягането и биатлона, но и голяма част от чуждите елитни спортисти, предимно от Русия и околните й държави, които в момента провеждат лятната си подготовка на Белмекен. Независимо че тази година не присъстваха топ-атлетите от "Сборная" (националите на Русия, които бяха в Белмекен преди няколко седмици, в момента са на лагери на сняг в Западна Европа), състезанието за купа Велинград СИВЕН отново беше много оспорвано и със силни резултати. В най-дългата дистанция, 19км от Юндола до Белмекен, атлетите от младшите отбори на Русия и Казахстан се впуснаха в бясно темпо нагоре към финала, в резултат на което челната четворка финишира в рамките на разлика от само +2 минути спрямо абсолютния рекорд на трасето, поставен от руснака Сергей Рожков през далечната 2005 г. и подобрен само с 1 секунда (на 51 минути и 11.17 секунди) от руснака Андрей Ларьков през миналата 2017-та година.

Стартът беше даден едновременно точно в 10:00 ч., като на 19км дистанция за възрастовите групи мъже, младежи до 23 г. и юноши до 20 г. той беше от курорта Юндола, а за дистанцията 9км на жени, девойки до 23 г., девойки до 20 г. и юноши до 18 г. беше от местността Куртово. 15-минути по рано от 5-ти коилометър стартираха също така девойки до 18 г., юноши и девойки до 16 г., момчета и момичета до 14 и до 12, както и ветераните. Финалът за всички беше общ на плаца пред Национална спортна база Белмекен. Участие тази година взеха общо 119 атлети - от деца до ветерани.

Независимо че състезанието в свободен стил е предимно в изкачване, по трасето има няколко участъка със спускане, в които алтетите развиваха страхотни скорости от над 70км/ч. Имаше и падане на състезател в челната петица на 19км (при това именно падналият състезател в крайна сметка финишира първи!!! - с номер 16, това беше младият казахстанец Олжас Климин, който стана победител във възрастова група U23), както и много други зрелищни моменти, по принцип носещи невероятни емоции за публиката, която за съжаление и тази година беше малобройна. Благодарение на постоянно подаваната информация от пилотната кола на SIVEN, публиката на финала получаваше информация в реално време за това как се развива надбягването по дългата дистанция. А пак благодарение на SIVEN, екипът на SKI.BG проследи цялото състезание съвсем отблизо и така ще имате възможността да видите уникални динамични кадри от състезанието - както фотография, така скоро и на видео.

След оспорвана гонка по цялото трасе и честа смяна на водачите в откъсналата се челна група, най-бърз на 19км дистанция от Юндола до Белмекен днес се оказа Олжас Климин (Казахстан), който спря хронометъра на 52:41:8 мин. Младият казахстанец стана победител във възрастова група U23, а за първи при мъжете беше награден Андрей Феллер (Татарстан, Русия), който завърши с време 52:44.3мин. Подиума при мъжете допълниха неговите съотборници Валерий Гонтарь (Татарстан, Русия) с време 52:53.2 мин. и Артëм Николаев (Татарстан, Русия) с време 53:07.7 мин. При младежите до 23 г. (U23) След победителя Климин се наредиха Александър Мухин (Казахстан) с време 55:25.1 мин. и Антон Тимачов (Московская, Русия) с време 56:17.4 мин. Във възрастова група юноши до 20 г. (U20) първи е Андрей Кузнецов (Данилов, Русия) с време 55:15.2, второто място зае Александр Терентев (Нарян-Мар, Русия) с време 55:35.2, а бронзовия медал получи Иван Селезнев (Удмуртия, Русия) с време 55:44.3 мин.

Елитният ни биатлонист Красимир Анев също стартира в дистанцията 19км и до средата й се движеше с отлично темпо, поддържайки място в челната петица движеща се стъпка в стъпка, но след това за съжаление реши да прекрати участието си в надпреварата.

Българският национален отбор по ски бягане беше представен в дистанцията от младежите Мартин Пенчев (Узана-2007, 59:41.3мин), Йордан Чучуганов (Александър Логистикс, 1:02:02.7ч) и Николай Виячев (НСА, 1:07:06.9ч), който се наредиха в категория U23 съответно на 6-то, 7-мо и последното 9-то място. Лидерът на мъжкия ни национален отбор по ски бягане Веселин Цинзов (Александър Логистикс) тази година не участва, тъй като в момента си почива преди да бъде взето решение за по-нататъчната му кариера в спорта.

На дистанцията 9км със старт от Куртово се повтори ситуацията при мъжете и младежите на 19км. Най-бърза по трасето се оказа младата казахстанка Валерия Тюленева, която финишира за 28:01.6 мин. Победителката при жените Анна Шевченко, също от Казахстан, завърши за 28:29.1 мин., а подиума допълниха Елмира Гаянова от Република Татарстан, Русия с време 28:50.5 мин и Ирина Бикова от Казахстан с време 29:31.4 мин. Подиумът в категория U23 беше изцяло за представителките на Казахстан, като втора и трета ссе наредиха съответно Ангелина Шурига (29:26.1 мин) и Ксения Шалигина (29:55.3 мин).

Във възрастова група девойки до 20 г. (U20) на 9км първа е Гулсина Кадирова (Казахстан) с време 29:13.7 мин, следвана от съотечественичката й Наталия Черних (30:10.6 мин) и Кристина Кушкова от Чувашия, Русия (30:52.5 мин).

При младежите до 18 г. (U18) подиума напълно окупираха представителите на Русия, съответно - Владимир Рибрин (СШОР Бабушкино) с време 24:47:1 мин, Павел Соловев (Перм) с 24:48.4 мин и Сергей Волков (Московская) с 25:25.2 мин. В група U18 имаше и българско участие, като местата от 5-то до 7-мо попълниха съответно Даниел Пешков от Паничище, Тодор Малчов от Банско и Александър Огнянов от Рилски скиор.

В категория Мастерс на 5км участие взеха трима ветерани, които се подредиха съответно Кирил Пиперевски роден 1973 г. от Узана 2007 (19:48.6 мин), Орлин Ангелов роден 1978 г. (19:53.8 мин) и Мартин Войводов роден 1945 г. от Мартели (27:58.3 мин).

Освен атлетите от Русия и Казахстан, в надпреварата участваха и младите състезатели от клубове по ски бягане и биатлон от цялата страна, затова естествено най-интересно за българските фенове беше състезанието по най-късата дистанция от 5км, където се включиха представители на клуба домакин Атлас-Велинград, както и на клубовете Рилски скиор, Паничище, Банско, Узана 2007, Тритон Екстрийм, РОжен Чепеларе 2016 и Мартели.

Призьори станаха: в група девойки U18 - Алена Баранова (Томск, Русия), Екатерина Магед (Новосибирск, Русия) и Лидия Нанова (Атлас-Велинград); в група момчета U16 - Кристиян Божилов (Паничище), Иван Ранков (Тритон Екстрийм) и Георги Илчев (Тритон Екстрийм); в група момичета U16 - Златина Шокова, Теодора Владева и Йорданка Минкова, и трите от Рожен Чепеларе 2016; в група момчета U14 - Лъчезар Божилов, Веселин Белчински и Здравко Чучуганов, и тримата от Паничище; в група момичета U14 - Василена Пехливанска (Паничище), Красимира Муташова (Тритон Екстрийм) и Йорданка Йончева (Рожен Чепеларе 2016); момчета U12 - Георги Джоргов (Паничище), Николай Николов (Паничище) и Димитър Александров (Рожен Чепеларе 2016); и момичета U12 - Елена Христева (Тритон Екстрийм), Никол Дашова (Паничище) и Десислава Минчева (Паничище).

След края на състезанието пред ВСБ "Белмекен" бяха наградени всички призьори в различните дистанции и възрастови групи. Купите на победителите при жените и мъжете, медалите, както и наградите от спонсорите SIVEN и Bryzos, връчиха директорът на дирекция „Икономическа политика” в Община Велинград г-жа Цвета Спасова, управителят на Национална спортна база Белмекен г-н Илиян Пищиков, ръководителите на състезанието г-н Милуш Иванчев от българска страна и г-н Владимир Данилович Тимофеев от Русия, техническият делегат на БФСки г-н Тодор Машов, съсобственикът на компаниите SIVEN и Bryzos г-н Венцислав Венев, както и треньорите на Казахстан и Русия и някои от треньорите на българските клубни отбори, участвали в надпреварата.

Организатори на Ролкови ски Купа "Велинград СИВЕН Белмекен" 2018 са българската компания за спортни облекла SIVEN, Община Велинград, Българска федерация по ски, Национална спортна база Белмекен, спортен клуб „Биатлон и ски бягане-Славия 1913” и фирма Белмекен Мастърс ООД.

SKI.BG
18 август 2018 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

#SivenRollerSkiCup Прекрасно време, оспорвана надпревара и отлична организация за 22-рото издание на Ролкови ски купа...

Posted by SKIBG on Saturday, August 18, 2018

Очаквайте видео репортаж от РОЛКОВИ СКИ КУПА ВЕЛИНГРАД SIVEN 2018 и още много супер екшън фотография във фотогалериите на SKI.BG !!!

Пълните резултати от РОЛКОВИ СКИ КУПА ВЕЛИНГРАД SIVEN 2018 вижте тук.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL