SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Александър Спасов спечели планинското бягане VITOSHA RUN 2018 - 26 Август 2018 - 19:20
Над 300 души скоростно изкачиха витошкия първенец по стъпките на Щастливеца

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ. 25-годишният Александър Спасов (Team Skisharki/Жулистан) е победителят в планинското бягане VITOSHA RUN 2018, последен и най-масов етап за сезона от веригата #FiveMountains на Сдружение "Маратон".

В неделя, 26-ти август 2018 г., младият талантлив атлет от Ихтиман, родом от Пловдив, се изкачи скоростно от НДК в гр.София до първенеца на Витоша планина Черни връх (2290м) за 1 час 57:01 мин.

Втори завърши младият русенец Димитър Русев (Младост Благоевград/Жулистан) с време 1:58:27 ч, а трети финишира Гено Увардов от Пловдив с 1:58:57 ч. Четвърта от всички бегачи и първа от жените финала достигна софиянката Мая Недялкова (Стратеш Атлетик) с време 2:04:01 ч. Пети и първи от ветераните се нареди неостаряващият ветеран, шампионът от първата надпревара преди 12 години Бойко Златанов. При жените на почетната стълбичка освен победителката Мая Недялкова се качиха още Девора Аврамова (АК "Орловец-93" - Габрово) с време 2:09:02 ч. и Елена Димитрова (5кмрън) с време 2:15:44 ч. Рекордът на трасето от 1:36:46 ч., поставен от Шабан Мустафа през 2015 г. остана непроменен. Рекордът при жените от 1:54:30 ч., поставен от Милка Михайлова през 2011 г., също остана непокътнат.

Стартът на надпреварата беше даден точно в 9:00 ч. от източната страна на НДК, близо до билетния център. 18-километровото трасе от центъра на град София до първенеца на Витоша планина Черни връх (2290м), което е предимно в изкачване с +1734 метра сумарна положителна денивелация е сериозно предизвикателство дори за тренирани атлети, затова ни беше изключително приятно да видим как стотици аматьори-бегачи не се отказаха и макар и с последни сили успешно се изкачиха в състезателно темпо до витошкия първенец.

Прекрасното време и както винаги отличната организация доставиха положителни емоции за стартиралите над 300 участници в 12-тото издание на състезанието по планинско бягане, което по традиция се проведе точно в деня, в който на Черни връх заедно с Български Туристически Съюз (БТС) отбелязахме 123 години организирано туристическо движение в България.

В последната неделя на август по традиция БТС организира на Черни връх Национален туристически събор празник в чест на годишнината откакто в далечната 1895 г. Алеко Константинов заедно с 300 души се изкачват до витошкия първенец, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо, с което поставят началото на организирания туризъм у нас. Хиляди туристи на всякаква възраст от цялата страна, организирани и самостоятелни, бяха на върха и участваха в тържествата. Времето беше прекрасно и планината ни посрещна с отворени обятия.

И тази година SKI.BG беше на Черни върх в празничния ден. Изказваме специална благодарност на Marathon.bg и Bryzos, както и поздравяваме за празника организаторите от Български Туристически Съюз (БТС), Природен Парк Витоша, "Sofia 2018 - Европейска столица на спорта" и техните партньори.

Освен "голямото" състезание по планинско бягане от София до Черни връх, тази неделя ще се проведе и аматьорско състезание по планинско бягане на 4-километрова дистанция от паркинга пред хотел Морени през Голи връх до Черни връх, организирано от Столична община и Фондация "София – европейска столица на спорта 2018". Стартът на това състезание беше даден в 11:00 ч. и в него се включиха над 60 бегачи. Победител стана параатлетът Кристиян Стоянов, който преди дни спечели злато на Европейското първенство за параатлети в бягането на 1500 м. Той се изкачи до върха за 29:45 мин., следван от Тошко Тодоров 40:24, трети финишира Иво Вачев за 41:37 мин. При жените най-бърза бе Мартина Пенева с 53:58 мин., следвана от Венета Куртева 1.12:42 ч., бронзът бе за телевизионната водеща Мира Добрева 1.29:04 ч.

Награждаването се състоя на празничната сцена на самия Черни връх. Победителите вдигнаха специално изработени купи, а всички призьори получиха медали и ваучери за спортни стоки от верига магазини Sport Box. Всички финиширали получиха и подарък сувенир от „София – Европейска столица на спорта“. Наред с това „Софийска вода“ връчи на победителите в отделните възрастови групи и на двата маршрута ваучери за спортни стоки на обща стойност 1500 лв. Пълното класиране може да намерите на сайта на организаторите www.marathon.bg.

VITOSHA RUN 2018 се организира от Сдружение Маратон в партньорство със Столична община, Фондация "София – европейска столица на спорта", Природен парк "Витоша" и Български туристически съюз и с подкрепата на Sport Box, Софийска вода, SEOS и SKI.BG.

SKI.BG
26 август 2018 г.
фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG

Очаквайте още много про фотография във фотогалериите на WWW.SKI.BG, както и видео репортаж скоро на SKI.BG TV !!!

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL