SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : 3 дни, 218км: „Софийски манастири” 2018 ще се проведе този уикенд - 11 Септември 2018 - 19:15

УЛТРА. В края на тази седмица, от петък до неделя, 14-ти, 15-ти и 16-ти септември 2018 г., ще се проведе тридневното ултра състезание по планинско бягане и планинско колоездене „Софийски манастири” 2018. Тази година за първи път надпреварата ще бъде в пълния си формат – три дни, три ултра етапа – общо 218км с +5850м сумарна положителна денивелация в пълна обиколка на Софийската котловина.

В средата на месец август тази година ултрамаратонецът Андрей Гридин първи изпробва това изключително изпитание на човешките възможности, като в рамките на само два дни успешно се справи с 218-километровата дистанция. Маршрутът обикаля Софийската Света гора, като минава покрай 25 манастира от общо 40-те в околностите на София, и преминава последователно през 6 планини – Люлин, Витоша, Плана, Лозенска, Средна гора и Стара планина.

„Софийски манастири“ е част от стартирания от „София 2018 – Европейска столица на спорта” проект за рекламиране на спорта посредством изкуството, историята и националните ценности, като начин за провокиране на амбицията за себедоказване и като основен мотиватор и двигател за спортното ежедневие на всеки.

Планинският маратон, ултрамаратон и крос-кънтри планинско колоездене „Софийски манастири“ се проведе за първи път през септември 2016 г., като състезанието беше само в един етап. Стартът беше от Клисурския манастир, а финалът при станцията на БЧК над село Лозен. Победител в бягането стана шампионът ни по планинско бягане и маратон Шабан Мустафа, а най-бърза при жените беше Елеонора Григорова. Крос-кънтри колоездачното състезание спечели Емил Стойнев, а при дамите триумфира Анелия Карагьозян.

През втората година проектът приобщи нови трасета и нови манастири, като състезанието през 2017-та беше в два етапа. Първият етап стартира от Клисурски манастир и завърши при БЧК над с.Лозен, а вторият – от с.Лозен до с.Байлово, родното село на писателя Елин Пелин. Победители станаха Константин Атанасов при бегачите и гръка Константинос Константинидис при велосипедистите, а в общото класиране на дамите безапелационно купите съответно вдигнаха Мария Николова и Анелия Карагьозян.

Тази година проектът на Сдружение Маратон достигна своя завършен вид. Обиколката на Софийското поле вече е пълна. Ултра състезанието ще се проведе в три етапа, в рамките на три поредни дни. Форматът на ултра състезанието за планински бегачи у колоездачи е изключително разчупен. Не е задължително участието и в трите състезателни дни. За всеки от трите етапа ще има отделно класиране, а ще има и общо класиране по сумата от времената в трите етапа. Затова е възможно да участвате само в един или два от етапите. Освен това има и по-къси дистанции за бегачите във всеки от дните.

Може да намерите подробна информация за състезанието „Софийски манастири” 2018 на сайта на организаторите www.marathon.bg/sm18/

Официалният срок за изпращане на заявка за регистрация вече е изтекъл, но ако имате голямо желание да се включите в някоя част или в цялото състезание Софийски манастири 2018, препоръчваме Ви да се обърнете с молба към организаторите на техния и-мейл office@marathon.bg.

Организаторите от Сдружение „Маратон“ се надяват с развитието на този проект да осигурят не само трасе за един емблематичен за столицата колоездачен и бегови пробег, но и възможност за поклоннически маршрут, който всеки, съобразно избора си и способностите си, може да използва на части или в цялост. За тази цел по трасето поетапно организаторите поставят и трайни обозначителни знаци и табели, водещи към манастирите, местностите и различни други забележителности по пътя, които не само ще са в помощ на участниците в „Софийски манастири”, но и в бъдеще ще насочват всички туристи, решили да се движат по маршрута или по някоя част от него. Освен табелите, за самото състезание организаторите ще маркират цялото трасе и с червено-бели найлонови ленти и еко-спрей с ярък цвят. Подробности за цвета и вида на маркировката ще бъдат дадени преди старта.

„Софийски манастири” 2018 се организира в чест на празника на град София от Сдружение „Маратон”, фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта” и Столична община, с подкрепата на Sport Box, Doltcini, SEOS и SKI.BG.

Времето през уикенда обещава да е слънчево и просто прекрасно, затова не се колебайте и участвайте и Вие. Емоциите са гарантирани!

SKI.BG
11 септември 2018 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL