SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Първо спускане със ски от осемхилядника Лхотце - 04 Октомври 2018 - 13:58

СКИ АЛПИНИЗЪМ. Американците Джим Морисън и Хилъри Нелсън направиха първото спускане със ски от четвъртия по височина връх в света - Лхотце (8516 м). Двамата са изкачили върха и са се спуснали до Лагер 2, който е на 6400 метра.

Спускането от Лхотце е смятано за едно от най-големите предизвикателства в екстремните ски. В последните години имаше няколко неуспешни опита на водещи скиори като Адриан Балингер, Кристофер Ериксон и Джейми Лейдлоу.

През 2012 г. Нелсън стана първата жена, изкачила два осемхилядника за едно денонощие. Тогава предизвикателството ѝ включваше Лхотце и Еверест. Нелсън беше избрана за приключенец на годината за 2018 г. от списанието National Geographic.

Тя стана първият човек, който се спусна със ски от Папсура в Индия, който е наричан Дяволския връх. През тази година Морисън се спусна със ски от друг осемхилядник - Чо Ою.

Руснаците Антон Пуговкин и Виталий Лазо, които бяха поели към предизвикателството да се спуснат със ски от връх Анапурна, са се отказали поради опасност от лавини.

Дневник.бг
14:24, 04 окт 2018

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL