SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. БФСки новини : Президентът на ФИС: Продължавайте с кандидатурата за Олимпиада, имате пълната ни подкрепа - 28 Октомври 2018 - 21:18

Джан-Франко Каспер е един от ветераните, които ръководят световния спорт. Той е почетен член на МОК, след като навършва 75 години на 24 януари догодина. Генерален секретар на международната федерация по ски от 1975 година, а от 1998 година е неин президент. Разговорът с него бе след края на “Форум алпина”, на който присъстват всички представители на федерации. На зимни игри ФИС е водещата структура по организацията.


Gian Franco KASPER. Photo: Francis BOMPARD/AGENCE ZOOM

- Г-н Каспер, какво ви е мнението за младежките олимпийски игри?

- Това е една великолепна идея. Вече виждаме как младите се палят по тях, защото са различни. При нас единствено трябва да доизкусурим календара, за да могат най-добрите да участват. Защото по това време има европейски и световни купи, а в повечето от нашите спортове точно младите са основните фигури. Като сноуборда и скока.

- Ще има ли успех тази идея?

- Има невероятно бъдеще. Аз се прибрах от летните игри в Буенос Айрес и там всичко бе прекрасно. Младите хора много се забавляваха. Постепенно всички ще разберат, че това е бъдещето. Надявам се още на следващите да има още по-голям интерес.

- Сигурно сте чули за идеята на Томас Бах София да приеме зимни игри? Какво е вашето мнение по този въпрос?

- Генералният директор на МОК ни запозна с всичко. Това е една брилянтна идея. В лицето на Българската федерация по ски вече имаме един опитен домакин. Вие проведохте на изключително ниво световните купи по ски и сноуборд. Отделно ще натрупате опит и със световното за младежи през 2021 година. Мога да кажа - продължавайте да работите по тази кандидатура, ще имате пълната подкрепа на Международната федерация по ски. София е прекрасен град, познавам добре и условията на Витоша. Ще се получи една прекрасна олимпиада. А ние ще помагаме.

- В условията на променящ се климат идва ли краят на ските?

- Това са твърдения на болни мозъци. В крайна сметка трябва да уважаваш природата и да я обичаш. Една зима ще е мека, една зима ще е по-сурова. Спортовете във ФИС са най-близо до природата и заради това страдат или пък се радват с нея. Аз лично съм оптимист. Все пак от години се чертаят апокалиптични картини, които в крайна сметка не се случват.

- Имат ли бъдеще ските в зала?

- Според мен това ще е краят на ските. Наистина залата дава добри условия, но как да накараш хората да излязат сред природата? Или всички да останат пред телевизорите. Каква е разликата между хола и залата? Няма никаква.

Бъдещето на ските е в градските състезания. Те имат огромна популярност и стават още по-интересни. Това ще е бъдещето и на световната купа.

Георги Банов
24chasa.bg
28.10.2018, 21:09

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL