SKI.BG > FREESTYLE > ФРИЙСТАЙЛ СКИ в България - http://www.ski.bg

. фрийстайл новини : Премиерата на ски и сноуборд филма FAR OUT на TGR - 15 Ноември 2018 - 10:14

КИНЕМАТОГРАФИЯ. Вчера вечерта родните любители на фрийрайд и фрийстайл ските и сноуборда имаха шанса да се насладят на голям екран на филма FAR OUT, тазгодишния кинематографичен продукт на култовата американска филмова компания Teton Gravity Research. Благодарение на Тони Черешаров и останалите момчета от Freeski.bg, за пета поредна година в България се състоя премиера на най-новия филм на TGR и както всеки път досега кинозалата буквално се пукаше по шевовете от желаещите да се нахъсат за предстоящия зимен сезон. И имаше защо!

Нещо странно или необикновенно, отлично или просто нещо не от този свят, нещо толкова яко, че не може да бъде сравнено с нищо друго на нашата планета... Какво е "Far Out"?

След цели 22 години в киноиндустрията, за екипа на TGR е напълно ясно как един добър ски филм може да се преврърне в наистина страхотен. Списъкът на участвалите във Far Out съдържа повече ски знаменитости, отколкото можете да преброите на пръстите на ръцете и краката си (такива като Ian McIntosh и Sage Cattabriga-Alosa), а снимкте са правени на места по целия свят - от Камчатка в Русия до Скритите планини (Hidden Mountains) в Аляска (ако не включва епична хели-ски сцена в Аляска, това няма как да е филм на TGR!). Независимо дали става въпрос за ветераните като Angel Collinson, която изследва новия си дом Гурдууд в Аляска, или за новодошлите като 18-годишният Parkin Costain, който се гмурка направо в дълбокото в Британска Колумбия, няма недостиг на сцени, от които ви сърби да скочите в ски обувките си и да тръгнете след тях. И не е ли точно в това цялата идея на тези филми?

Макар че филмът обединява огромна доза ски талант, с какъвто повечето от нас се сблъскват само в мечтите си или във видеоигрите, един от най-големите акценти на Far Out е артистичността, вплетена в заснемането и в продукцията на филма. Вместо цял час постоянен екшън, Far Out ви позволява да дишате между снимките в дълбоката пудра и дроповете от скалите, разнообразявайки ги със зашеметяваща кинематография и може би няколко свръхбавни лайфстайл кадри.

Описанието на Far Out няма да бъде пълно, без да се спомене новата ски кинозвезда, 11-годишният Kai Jones, който въплъщава детската енергия, която ските разкриват във всеки от нас. Независимо от крехката си възраст, Кай демонстрира завидни умения и стил в неговия филмов сегмент в Джаксън Хол заедно с TGR шоумена Tim Durtschi. Докато някои могат да свържат появата на Кай с неговия баща (и съосновател на TGR) Todd Jones, причина за включването на момчето в кинопрофила по-скоро е фактът, че сегментът на Кай съдържа повече и по-яки карания в дълбоката пудра, отколкото повечето от нас имаме (или мечтаем да имаме) през целия си сезон, както и един внушителен дроп, какъвто дори и възрастен би се притеснил да направи. Предостатъчно доказателство, че детето кърти.

Друг от паметните сегменти във филма беше с участието на легендарния сноубордист Jeremy Jones, за радост на бордистите в залата. Още един пример за това, че вече сме далече от старото делене на скиори и бордисти. Тази година Джереми се присъедини към сноубордистите Robin Van Gyn и Mark Carter в едно приключение в Лудите планини (Crazy Mountains) на Монтана. Малко е известно за карането на това място, но пролетният им лагер разкри много. След няколко дни пътуване, екипът е затрупан от буря, която донесе перфектни условия със снежна пудра, които скоро се превърнаха във връхната точка на пътуването им.

Може би за някои от зрителите филмът все пак не е бил достатъчно добър. Не е имало чак толкова много умопомрачителни екшън кадри, звездите не са карали достатъчно "чисто" и "правилно" или пък сюжетната линия с пътуването през Албания е прекалено скучна и чакането на финалните сцени с мечтаното спускане по склоновете на недокоснатите Албански Алпи е било изнервящо. Но, хей, това Teton Gravity Research! Едни от най-добрите в зимната екшън кинематография. Трудно е да се измисли отново нещо "свръх" естествено. Но и удоволствието от видяното би трябвало да е достатъчно.

Докато надписите вървят по екрана, а ние осъзнаваме, че до реалния ски сезон остава поне още месец и нещо, филмът Far Out ни оставя едно просто, но твърде сърцераздирателно послание. Не става въпрос да хванете някъкъв момент, да карате ски по някоя луда линия или да прелетите половината свят до някакви планини, за които никога досега не сте чували. Става дума за приятните емоции с хората, които са били с вас по пътя. Защото, хей, каква полза от карането на ски, ако не се насладите заедно с приятелите си?

След края на прожекцията по традиция имаше томбола, от която трима от присъстващите си тръгнаха с приятни награди - уикенд тест-драйв на Quattro от Audi Bulgaria, ваучер за магазин Sport Depot и чифт ски Roxy, осигурени от Scott Bulgaria - MSM Sport. Между другото, ските ги спечели млада дама сноубордистка, а какво по-добро от това един сноубордист да опита и фрийрайд със ски?!

За подобаващ финал, добрата компания и настроение се пренесоха в бар Switch, където много от зрителите дойдоха, за да споделят с приятели и познати впечатленията си от видяното и да се настроят тематично към започващия скоро сезон.

Ако сте пропуснали първата, втората премиерна прожекция на FAR OUT ще бъде на 21-ви ноември 2018 г., отново в най-големия киносалон на Cinema City в столичния МОЛ Paradise Center.

БГ премиерата на FAR OUT се организира с подкрепата на Pamporovo, Audi Bulgaria, Scott Bulgaria - MSM Sport, Sport Depot, Cinema City Bulgaria, Switch, Shushon, SKI.BG, BEFSA и 360°.

SKI.BG
15 ноември 2018 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL