SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Кметове питат: С какво един лифт вреди на природата? - 22 Януари 2019 - 11:39

Градоначалниците на планински общини са категорични – нужна е промяна на законодателството, за да имаме зимен ски туризъм в България. Окончателното решение на Върховния административен съд по казуса с Банско показа ясно, че трите закона, регулиращи природните паркове в България, са по-рестриктивни, отколкото европейските директиви и здравият разум изискват.

Законът за защитените територии, Законът за биологичното разнообразие и донякъде Законът за горите съдържат в себе си рестрикции, които обаче не са категорично написани и това дава възможност за различно тълкуване.

Какво реши ВАС? В окончателното си решение магистратите написаха, че промяната в плана за управление на Национален парк “Пирин”, приета от правителството в края на 2017 г., подлежи на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Мотивът е, че без такава оценка в парка може да се правят само строго ограничени дейности, сред които не попада изграждането на лифт или на други спортни съоръжения.

“24 часа” се обърна към кметовете на планински общини, които са имали или биха могли да имат същия казус като Банско. От коментарите им става ясно, че сегашните текстове на законите

пречат за

развитието на

зимния туризъм

по места, а това е единственото устойчиво препитание на местните хора.

“Решението на съда ясно показва, че има належаща нужда от промяна в законодателството. То трябва да е ясно и категорично, а не всеки да си го тълкува както намери за добре. Трябва да се прецизира в коя територия какви дейности са разрешени, за какво се иска ОВОС и за какво не”, коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.

Според него в случая не става въпрос само за това дали да има втори лифт в Банско. Подобни казуси ще се появят и с изграждане на водохващанията, които засягат много населени места.

“В нашия регион нямаме полята на Добруджа, така че туризмът е основно препитание. Няма инвеститор, който да чака по 10 години и да няма яснота какво ще му се разреши да прави. Заради това е необходимо политическо решение - дали зимният туризъм ще е приоритет. Ако да, нужна е спешна промяна в законодателството.

Плановете за

управление на

националните

паркове са

архаични

Те не могат да действат при коренно различни условия сега в сравнение с времето, когато са създадени. Трябва да се осъвременят, да се пригодят с обществения интерес, разбира се, без да се вреди на околната среда”, допълни Герчев.

Край града се намира малкият ски курорт Кулиното, само на 14 км от Разлог. Там се предлагат добри условия за ски през зимния сезон. Всяка зима се организират и курсове за скиори, все повече деца от общината проявяват интерес към зимните спортове. Пистата е с дължина 1500 м, като част от нея е детска, за начинаещи. Има два влека.

Преди повече от 10 г. имаше проект за изграждане на голяма ски зона в местността Бетоловото, но той така и не се реализира.

“Следя развитието на случая с Банско, макар да не мога да коментирам в детайли. По принцип смятам, че в такива казуси водещ трябва да е интересът на местното население, а не на някакви странични групи хора. Разбира се, не казвам, че трябва да се инвестира безогледно, а разумно”, коментира кметът на община Дупница Методи Чимев.

Засега в Дупница няма проявен някакъв инвеститорски интерес към изграждане на зимен курорт, но ако такъв се появи, трябва да се намери компромисно решение, което да не спъва развитието на туризма, смята той.

“Решението на ВАС, независимо че касае в конкретния случай Банско, определено ще засегне и попречи и на останалите общини, които имат намерение да развиват ски туризъм”, коментира и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

Той е категоричен, че има нужда от промяна в българското законодателство, така че да се даде

възможност за

изграждане на

ски съоръжения,

без да се засягат

защитени

територии

Смята, че трябва да се направи задълбочен анализ, да се разговаря с местните общности, с еколозите и бизнеса, и без да се засягат интересите на едните или другите, да се намери решение.

“Без промяна на законодателството се спира развитието на едни потенциални туристически дестинации. Не бива с лека ръка да се лишаваме от зимен туризъм. Ако при нас има все пак възможност за балнеотуризъм, то има общини, за които зимният туризъм е единственият вариант за препитание на хората, за привличане на инвестиции”, допълни Гелев.

И даде пример с лавина, която преди дни затрупа хотел в австрийско курортно селище, а преди две години същото се случи и в Италия. “Кой там е дал разрешение да се строят хотели на лавиноопасни места, в сърцето на планината? Нали все тези страни даваме за пример? Те строят дори хотели в планината, ние тук не може да изградим ски съоръжения”, допълни кметът.

Само на 10 км от Сапарева баня, в Рила планина, е курортът Паничище - предпочитана дестинация от туристите и през зимата, и през лятото.

Ски центърът има седем писти с обща дължина около 5000 метра, подходящи и за начинаещи, и за напреднали. Те са край хижа “Рилски езера”, пред хижа “Пионерска”, в района на Сухото езеро. Обслужват се от влекове с капацитет от 250 до 700 души на час.

От април 2009 г. работи двуседалкова въжена линия от хижа “Пионерска” до хижа “Рилски езера”. Дължината ѝ е 2163 метра.

От няколко години обаче е замразен проектът за ски курорт “Паничище - Езерата - Кабул”,

познат още като

“Супер Паничище”

Той предвижда около 27 ски писти и съоръжения, на обща площ от 2400 хектара.

Отделно в проекта имаше заложено и построяването на хотели с 10 хил. легла в района на Сапарева баня и Паничище. Еколози обаче остро протестираха срещу реализирането на проекта, защото нарушавал редица български закони и няколко европейски директиви. Голяма част от предвидената територия на ски центъра попада в Национален парк “Рила”, заради което и реализирането му е замразено.

Преди 15 г., когато се заговори за предстоящо изграждане на ски центъра, имаше бум в продажбите на земи. Голяма част от тях в община Сапарева баня бяха изкупени от потенциални инвеститори, сред които и руснаци, но сега всичко е стопирано. Общината е приела общ устройствен план, който не засяга територии в НП “Рила” и са оставени буферни зони.

Към момента на територията на община Смолян няма инвестиционни намерения за строеж на ски съоръжения и инфраструктура, каза кметът Николай Мелемов. Предстои в близко бъдеще изграждане на лифт между ски зоните на Пампорово и Чепеларе.

Първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс “Мечи чал”. Те обаче минават през територии, в които няма да има пречка за изграждане на лифтове, каквито има в Банско.

Според смолянския кмет не бива да се забранява строеж на втори лифт, тъй като се спъва развитието на зимния туризъм. “Това е природна даденост и

възможност за

развитие на

планинските

селища

В крайна сметка какво ще навреди един лифт на природата? Лифтовете са възможно най-екологичният вид транспорт. Нима Австрия, Швейцария и Франция не си уважават природата, след като в техните курорти има десетки лифтове и стотици километри писти?”, каза Мелемов.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изтъкна пред “24 часа”, че голяма част от неговата община попада на територията на Национален парк “Рила”, а горната част на Боровец – към Макуджиците, граничи с парка. “Просто досега не се е налагало заради някакъв инвеститорски интерес да предприемаме действия за изграждане на нещо, иначе резултатът сигурно щеше да е същият като със ски зона Банско”, каза той.

24 часа
22.01.2019 11:19

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL