SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Организаторите преместват Витоша зимен фест за следващата неделя - 22 Януари 2019 - 13:59

Очакванията за снеговалеж, вятър и мъгла тази събота изместват четвъртото издание на спортния празник Витоша зимен фест и той ще се проведе в неделя край хижа Алеко, разкриха организаторите на събитието на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС. София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2019-а с Витоша зимен фест тази неделя край хижа Алеко. Спортният празник се провежда за четвърта поредна зима и отново е посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за осми път и обединява близо 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 държави.

"Прогнозите за петък и събота са за обилен снеговалеж, вятър и мъгла и поради тази причина решихме да отложим с един ден Феста и той ще се състои в неделя, когато синоптиците обещават повече слънце и синьо небе. За четвърта поредна година София – евростолица на спорта организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата.

Тази година в календара от събития сме предвидили близо 20 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм", обясни Анатоли Илиев, организационен секретар на София – евростолица на спорта.

Тази година програмата отново включва две уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г.. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Организаторите обещават много емоции и екшън по време на атрактивното състезание край х. Алеко.

Тази година ски-бягането е на писта „Универсиада“. Съвместно с БФ Ски ще се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал „Георги Зографов“. То ще бъде в пет възрастови групи с четири масови старта, а най-дългата дистанция е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите е предвидено масово пробягване на любители по писта „Универсиада“.

Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко. „Маршрутът ще бъде покрай Резньовете, но ще изчакаме до последно, реди да го определим,“ заяви Петко Тотев, председател на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Предвидени са множество игри, планинарски песни и забавни викторини на импровизираната сцена. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Конспект Криейтив, Сдружението на "Витошките ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Програмата за Феста предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си.

„Витоша ски пак ще предостави карти на символична цена от 1 лв. за участниците във Витоша зимен фест. Освен това всички деца под 14 години ще могат да ползват в неделя лифт карти на цена 1 лв. Този жест на Витоша ски е с цел да привлечем повече деца в планината, сред природата. Но проблемите си остават, като основният е законодателен, което спъва развитието на инфраструктурата. Апелираме час по-скоро да се установят ясни и недвусмислени закони за развитието на българския планински туризъм“, каза Радослав Пеев от Витоша ски.

„Тази година решихме да направим състезание между училищата, които ще имат по 10 представители в паралелния слалом. Благодаря на организаторите, че ще има толкова много награди за децата. Тъжно ми е обаче, че Витоша си остава нашата голяма мъка. Много ни тежи и пречи в работата с децата липсата на достатъчно съоръжения – писти, лифтове, влекчета, места, където малчуганите да се учат на ски и борд сред чистия въздух в планината“, каза на пресконференцията Марина Тепавичарова, председател на Сдружението на Витошките ски и борд училища.

Тя бе подкрепена от Иво Рангелов от Мотен спорт, стопани на хижа Алеко.

"С каквото можем помагаме на за организацията и развитието на Зимния фест. Хижата е 24 часа отворена вече 20-та година, но наистина, разберете ни, че в тези условия, които продължаваме да съществуваме и да работим, вече става непосилно... Проблемите от центъра на София до горе са  огромни. Не може повече по този начин. Нямаме ли инфраструктура, нямаме ли съоръжения, които са работещи. Защо Витоша седи в това положение? Всеки ден в планината има между 800 и 1000 деца. На футболистите им трябват стадиони на плувците им трябват басейни, на нас ни трябват лифтове и съоръжения. Трябва ни някакъв язовир, съоръжения за вода, трябват оръдия, инсталация, трябват и лифтове. Трябва техническата инфраструктура да бъде направена и тя ще остане в бъдеще за децата и софиянци“, каза още Рангелов.

Предварителна програма:

10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – регистрация пред хижата
10.30 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
10.30 – 12.00 ч. Ски-бягане за Купа „Витоша“ на писта Универсиада
11.00 – 11.30 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.12 - 12.45 ч. Ски-бягане за любители на писта „Универсиада“
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване

Всеки участник ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., качването трябва да е до 10.30 часа от долна станция.

Деня на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 900 000.

БГНЕС
22.01.2019 13:56

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL