SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Книга на Райнхолд Меснер, посветена и на Боян Петров, ще бъде представена в София - 04 Февруари 2019 - 19:17

Книга на легендата в алпинизма Райнхолд Меснер ще бъде представена в София на 7 февруари 2019 г. Част от книгата "Убийството на невъзможното" е посветена на Боян Петров, съобщават от "Книгомания". Представянето ще e в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН (ул. 15 ноември №1) от 18.30 ч. Входът е свободен.

"Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие "Убийството на невъзможното", след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Поставя се епохална промяна на основните ценности на катеренето и началото на движението за чистото катерене. Днес в книгата "Убийството на невъзможното" Меснер събира над 30 статии, с които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма", посочват от "Книгомания".

Един от текстовете в книгата е на Боян Петров. Това е последната статия, която българският алпинист пише, преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма.

За българското издание Меснер пише авторска бележка, в която говори за Петров. "За съжаление сред тези гласове вече го няма Боян Петров – алпинист, когото се научих да ценя благодарение на Сандро Филипини, който го познаваше добре и ми разказваше за неговите изкачвания. Особено бях впечатлен от тройния му успех през 2014 г. – на Канчендзьонга, Броуд Пик и К2 (последните два, изкачени един след друг в рамките на осем дни). Огромно постижение дори само от физическа гледна точка", пише Меснер.

"Сандро ми каза, че статията на Боян Петров за нашата книга е била последното нещо, което е направил в София преди тръгването си за фаталната експедиция. Боян му я продиктувал в навечерието на полета, с който заминал за Шиша Пангма. "Много жалко, че един от най-силните хималаисти през последните години остана на китайския осемхилядник завинаги."

"Сандро казваше, че има изображения, заснети от изпратения твърде късно спасителен хеликоптер, документирали следите на Боян Петров много по-високо от лагер 3. Възможно е да е успял да достигне върха преди инцидента, в който е загинал. В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути – нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам "пистов". Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров", добавя Меснер в българското издание.

Той добавя, че не се вълнува от онези, които изкачват планините за бройката: метри, часове, брой достигнати върхове. "Дълбоко ценя хората, които отиват в планината в търсене на себе си, с уважение към нея и към населението, живеещо в околните долини. Такъв беше Боян. А освен това беше и учен, като първите, които преди двеста години стават основатели на алпинизма. Като учен той изрече важни думи за необходимостта да браним природата и създанията, които я правят жива и които той изучаваше с толкова страст винаги, дори и когато беше ангажиран с най-висшите си мечти."

Боян Петров изчезна в опит да изкачи Шиша Пангма. Денят на представянето на книгата пред българска публика е избран, защото 7 февруари е рождената дата на Петров.

Меснер е първият човек, изкачил самостоятелно Еверест (8848 м) без кислороден апарат, и първият, изкачил всичките 14 осемхилядника.

Дневник.бг
18:42, 04 фев 2019

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL