SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски пътешествия : На ски в Хърватия - по-евтино, по-близо и много приятно - 10 Февруари 2019 - 12:15

СКИ ПОЧИВКА. В Хърватия можете да карате ски по 19 километра писти. Курортите там се обслужват от 18 лифта. В балканската страна ви очакват много зимни забавления, а най-важното е, че цените там са доста по-ниски от курортите на Алпите.

В списъка с най-добрите ски курорти в Хърватия Слиеме (Медведница) е на първо място. Рейтингът му в популярния сайт за ски туризъм skiresort.info е колкото и на друг престижен курорт – Платак. Двата най-големи курорта разполагат с писти, дълги до 6 метра.

Най-високото място за каране на ски в Хърватия е Платак, който се издига на 1363 м надморска височина.

Курортът Слиеме, познат още като Медведница, се намира в окръг Загреб. За ски и сноуборд има 4 км писти. На разположение са 3 лифта. Зоната за зимни спортове е на надморска височина между 730 и 1030 м.

Медведница е планина в Централна Хърватия на север от Загреб. Тя е предпочитано място за отдих на жителите на хърватската столица. По-голямата част от Медведница е природен парк. Обхваща площ от 228,26 км², от които 63% са покрити с широколистни гори. Най-високият връх на Медведница е Слиеме (1033 м). Съвсем близо до върха на около 1000 м надморска височина е построен знаменитият параклис на Божията майка Слиеменска, покровителката на хърватите.

Пистите се намират по севрните и източните склонове на планините. На северния склон се провеждат състезания по ски слалом под егидата на Международната федерация по ски.

В района има богат избор на хотели. При по-старателно търсене на оферти дори сега в сезона може да се намери нощувка в 4-звезден хотел за под 100 лв. Еднодневна карта за ски струва около 13 евро, за деца – 7.

Курортът Платак се намира в окръг Пироморие-Горски Котар, недалеч от Адриатическото крайбрежие. 5,5 км са пистите за ски и сноуборд. Лифтовете, обслужващи гостите, са 4. Зоната за спорт е доста по-високо от тази в Слиеме – от 1100 до 1363 височина.

Най-близкото селище е Соболи – на 24 км.

Малко по-навътре в същия окръг се намира и курортът Челимбаша. Той е с малко по-ниска отценка от предходните два. Има писти, дълги 2 км и един лифт. Съоръженията са на височина от 840 до 1075 м. Дневният ски пропуск е около 13 евро, за младежи – 9, за деца – 8. Там преобладават 3-звездните хотели, като цените в най-известния 4-звезден хотел за една нощнувка на човек са около 160 лв.

Същата оценка си делят курортите Rudnik Tršće, Велебно и Мукиние Плитвице. Последният се намира доста ниско – скромната му писта от 1,5 км и съоръженията са на височина 640 до 693 м. Велебно има две по-къси писти – синя 0,8 км и червена – 0,5 км.

За любителните на екстремното каране е важно да се отбележи, че в Хърватия почти няма черни писти – с изключение на Слиеме и Челимбаша.
Почивка.Blitz.bg
10.02.2019 9:24

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL