SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг алпийски ски новини : Снежният контрол даде зелена светлина за Световната купа в Банско - 11 Февруари 2019 - 15:32

АЛПИЙСКИ СКИ СВЕТОВНА КУПА БАНСКО 2019. Днес в Банско премина задължителният снежен контрол на пистите, на които ще се проведат стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини на 22-ри, 23-ти и 24-ти февруари 2019 г. Както е известно, на тези дати пиринският топ-курорт ще бъде домакин на алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом за мъже.


Световна купа по ски Банско 2012, фотография © SKI.BG

Валентин Стефанов даде положителна оценка за подготовката на пистите и уведоми за това и Маркус Валднер, рейс-директор на ФИС за мъжките стартове от Световната купа. Това означава, че стартовете в Банско са потвърдени и ще се проведат по предварително обавената програма.

Общо над 200 човека работят по трасетата под ръководството на директора на състезанието Виктор Гичев от БФСки. Към екипите на ски федерацията се присъединиха военнослужещи от 101-ви алпийски полк и студенти от НСА. Подготовката на писта Тодорка („Марк Жирардели“), на която ще бъдат скоростните дисциплини, върви по план и заделянето вече започна. Плановете са до 18 февруари всичко да е готово, за да посрещне най-добрите скиори в света, които ще пристигнат директно от световното първенство в Оре (Швеция). Отборите на САЩ, Норвегия, Русия, Словения и Швеция са дали заявки за по-ранни тренировки. Писта „Марк Жирардели“ вече е затворена за туристи.

"Писта „Алберто Томба“ все още е отворена за гостите на курорта за свободно каране, но и тя ще бъде подготвена за състезанията", заяви Иван Обрейков, маркетинг-директор на концесионера на ски зоната „Юлен“ АД.

"Разполагаме с общо 17 писти, така че останалите 15 са в работен режим и могат да се ползват от любителите на зимните спортове", допълни Обрейков.

"Трасето се напоява обилно с вода, след което се обработва със специализирани машини. Целта е да замръзне на поне 50-60 сантиметра, за да бъдат устойчиви трасетата”, обясни Обрейков.

"До дни ще започне и изграждането на трибуните за зрителите, които ще са с капацитет от 2800 места. Това ще бъде 6-ата Световна купа по ски на Бъндеришка поляна. Очакваният брой участници в трите дни е 350 души, като от тях 150 са състезателите, а 200 са помощният персонал. В момента в Банско са ангажирани около 500 души с организацията на състезанията на всички нива", допълни Обрейков.

На стартовете за Световната купа в в Банско България ще бъде представена от Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров. Тримата пътуват утре сутринта за участие на световното в Оре, след което се връщат да участват в Световната купа.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL