SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Димчо Мицов, Шабан Мустафа и Владо Илиев на подиума в планинското бягане до Копитото - 18 Май 2019 - 14:12
Над 700 души се включиха в състезанието в памет на алпиниста Боян Петров

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ. Над 700 души се включиха в състезанието в памет на алпиниста Боян Петров, който преди година изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите. То се проведе на Витоша и беше организирано от негови близки и приятели.

Маршрутът беше пътеката от Княжево до местността Копитото, по която Боян тренираше за високите върхове.

За да няма струпване на хора по тясното и стръмно трасе, участниците поеха нагоре на пет вълни. Първият старт беше в 9:00, последният - в 11:00, а след това по пътеката можеха вече да минат всички желаещи, които не са се регистрирали за състезанието.

В него участваха някои от най-добрите ни планински бегачи, състезатели по ориентиране и биатлон, сред които Димчо Мицов, Владо Илиев, Иван Сираков, Александър Спасов, Шабан Мустафа, Пирин Галов.

Най-бърз по трасето беше Димчо Мицов. Той измина отсечката, дълга 2600 м, с положителна денивелация 680 м, за 25 минути.

Ето резултатите на победителите при мъжете и жените:

1.Димчо Мицев: 25’:09”
2.Шабан Мустафа: 26’:22”
3. Владимир Илиев: 26’27”

1.Кристина Иванова: 31’:20”
2.Тоня Тонева: 33’:50”
3.Елена Димитрова: 36’:03”

Освен атлетите от различни спортни клубове, в състезанието участваха близки и приятели на Боян Петров, възрастни хора с тояжки, родители с бебета в раниците и много деца:

"Участвам в памет на Боян Петров с моя учител. Главно минавам по тази пътека сам - тичам, ходя и го правя за забава, общо взето. Боян Петров е един велик български алпинист и той е много голяма гордост за България. Много се гордея" - споделиха ученици от 26 СОУ "Йордан Йовков" в Княжево, които бягаха, заедно с педагогическия съветник на учебното заведение.

"Важното е, че много хора са все още вдъхновени от идеите на Боян. Тези хора стават все повече. Има наистина много деца и искрено се надявам това събитие да се превърне в една хубава традиция, с която да пренесем ценностите, които Боян носеше в себе си, за бъдещето" - каза Людмила Стаменова, журналист от известен планинарски сайт, която също участва в скоростното изкачване до Копитото.

Идеята на организаторите е състезанието да се провежда всяка година по това време и да бъде посветено на високите върхове, изкачени от Боян Петров. Тази година то беше посветено на Гашербрум 1, първият осемхилядник, изкачен от алпиниста през 2009 г.

Доц.Тодор Педев от НСА:

"Съгласих се да участвам в организацията на състезанието, защото то е в памет на Боян Петров - човек с голямо сърце, който е вдъхновил много хора да заобичат природата, да заобичат планината. Това е една инициатива, която организирано се провежда за първи път, но миналата година спонтанно тук се събраха над 1000 души. Надявам се изкачването до Копитото да стане традиционно".

Всеки финиширал участник получи медал с формата на Гашербрум 1, сертификат и... красивите гледки към София от високо.

Автор: Таня Иванова
БНР
18.05.19 в 12:32

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL