SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Balkan Run 2019: Навръх 2-ри юни е състезателното изкачване на Ботев връх - 27 Май 2019 - 15:52

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. Остават броени дни до първото за летния сезон 2019 състезание по планинско бягане и колоездене от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение "Маратон". Тази неделя, 2-ри юни 2019 г., ще се проведе 5-тото поредно издание на планинското бягане и колоездене от град Калофер до връх Ботев, което е част от програмата в родния град на поета-революционер по отбелязането на 2-ри юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Масовият старт, едновременен за бегачи и колоездачи, по традиция ще бъде даден в 9:00 ч. на централния площад Христо Ботев в град Калофер (600м.н.в.), а финалът е на най-високия връх на Стара планина - връх Ботев (2376м). След излизането от град Калофер, 19-километровият маршрут на планинските бегачи преминава по много красива и приятна пътека, през резерват Джендема с пресичане на планински рекички, чешмички и чудесна гора, минава през хижа Рай и в близост до известния водопад Райското пръскало, което неслучайно носи това име със своето магнетично излъчване, и през живописната Тарзанова пътека. От друга страна, планинските колоездачи трябва да се справят с 37 километра изкачване, предимно по каменист макадам, като техният маршрут минава по асфалт до местността Паниците и от там по единствения чакълесто-земен път все по-нагоре, през заслона Маринка, до самия връх Ботев.

На подиума при планинските бегачи в миналогодишното издание на Balkan Run се подредиха трима изключителни наши атлети - вице-световният шампион по биатлон Владимир Илиев, планинските бегачи и скайрънери Кирил Николов - Дизела и Александър Спасов. Победител стана Дизела с нов рекорд на трасето - 2:01.02ч. Пропусналият заради контузия миналия сезон многократен победител в стартовете от веригата Five Mountains Шабан Мустафа сега отново е във форма, така че, надяваме се, ще видим още по оспорвано състезание с богато звездно участие, а защо не и с нов рекорд на състезанието под психологическата граница от 2:00 часа. През 2018-та победител в планинското колоездене по 37-километровата дистанция по черния каменист планински път от Калофер до Ботев връх стана мултифункционалният Димитър Михайлов от Габрово, който вече има победи в това състезание както като колоездач през 2016 г., така и като планински бегач през 2017 г.

Към момента заявка за участие са подали близо 100 планински бегачи и планински колоездачи. Остава малко време, затова побързайте и се запишете и Вие!

За съжаление този път метеорологичните прогнози вещаят облачно и дъждовно време, с максимална температура на върха между +5 и +8 градуса, а на старта ще бъде около +10 градуса. Въпреки това не се колебайте, подгответе си качествена екипировка и идвайте. Очакваме Ви!

До 31.05.2019 г. стартовата такса е 35лв, а платена на старта е 40лв. Напомняме, че за успешно завършена регистрация се счита подадена заявка + платена стартова такса.

Подробна информация за BALKAN RUN 2019 и формуляр за записване може да намерите на сайта на Сдружение Маратон http://marathon.bg/balkanrun19bg/

Следете и официалното Фейсбук събитие на надпреварата тук.

BALKAN RUN 2019 се организира от Сдружение Маратон и Кметство Калофер с подкрепата на Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box, SEOS и SKI.BG.

SKI.BG
27 май 2019 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL