SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : На 2-ри юни Шабан Мустафа ще атакува рекорда на Дизела за изкачване на Ботев връх - 30 Май 2019 - 12:25

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ. Шампионът ни по планинско бягане и маратон Шабан Мустафа ще опита да си върне рекорда за скоростно изкачване на връх Ботев, който беше подобрен миналата година от изключителния наш планински атлет Кирил Николов - Дизела.

Петото издание на състезанието по планинско бягане BALKAN RUN от град Калофер до първенеца на Стара планина - Ботев връх (2376м), ще се проведе тази неделя, 2-ри юни 2019 г., и Шабан Мустафа от ОСКЛА "Шампион - Сунгурларе" вече е потвърдил своето участие в предизвикателната надпревара, която е първи кръг за този сезон от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение "Маратон".

На старта на централния площад "Христо Ботев" в град Калофер ще застане и младата многообещаваща надежда във високопланинските скайрън бягания Александър Спасов от Team Skisharki / Жулистан, както и още най-малко стотина ентусиасти и аматьори отдадени на планинското бягане и колоездене.

Възможно е в последния момент на старта да застане и Кирил Николов - Дизела, който, освен че участва в Световните скайрънинг серии, понастоящем се готви и за поредния си предизвикателен проект - "240 км за по-малко от 48 часа през 5 планини". Именно Дизела, миналата година, успя да подобри рекорда на 19-километровото трасе Калофер - връх Ботев, като закова хронометъра на 2:01:02 ч. На подиума тогава заедно с него застанаха настоящият вице-световен шампион по биатлон Владимир Илиев и супербързият скайрънър Александър Спасов - победител през 2018 г. в Обиколката на Витоша 100км, Мальовица Скайрън, изкачването на Черни връх VItosha Run и серия други предизвикателни планински надпревари.

До тогава рекордът на изкачването беше 2:03:57 ч, поставен от Шабан Мустафа още в първото издание на надпреварата през 2015 г. Миналата година Шабан не участва заради контузия. Сега обаче целта е ясна - нов рекорд. А възможно ли е той да бъде под психологическата граница от 2 часа? Ще видим! Но дори и без рекорд, състезанието ще бъде много интересно!

За съжаление този път метеорологичните прогнози вещаят променливо, предимно облачно време, с възможни превалявания на дъжд (по-обилни следобед), с максимална температура на връх Ботев между +5 и +8 градуса (минимална около 0 градуса през нощта и рано сутринта в неделя), а на старта в 9:00 ч. ще бъде около +11 градуса. Въпреки това, не се колебайте, подгответе си качествена екипировка и идвайте. Очакваме Ви!

Паралелно на 19-км планинско бягане през хижа Рай и тази година ще се проведе състезание по планинско колоездене в изкачване от град Калофер до връх Ботев по 37-километров маршрут, минаващ през местността Паниците и заслон Маринка.

Масовият старт, едновременен за бегачи и колоездачи, по традиция ще бъде даден в 9:00 ч. на централния площад Христо Ботев в град Калофер (600м.н.в.), а финалът е на най-високия връх на Стара планина - връх Ботев (2376м). След излизането от град Калофер, 19-километровият маршрут на планинските бегачи преминава по много красива и приятна пътека, през резерват Джендема с пресичане на планински рекички, чешмички и чудесна гора, минава през хижа Рай и в близост до известния водопад Райското пръскало, което неслучайно носи това име със своето магнетично излъчване, и през живописната Тарзанова пътека. От друга страна, планинските колоездачи трябва да се справят с 37 километра изкачване, предимно по каменист макадам, като техният маршрут минава по асфалт до местността Паниците и от там по единствения чакълесто-земен път все по-нагоре, през заслон Маринка, до самия връх Ботев. Маршрутите на бегачите и колоездачите ще бъдат надлежно добре маркирани от организаторите. Призоваваме туристите в планината през този ден - моля, не късайте маркировката, след края на състезанието тя ще бъде изцяло събрана и трасето в планината ще бъде почистено.

Към момента заявка за участие са подали над 110 планински бегачи и планински колоездачи. Броят им на старта ще се увеличи, тъй като по традиция немалка част от желаещите се записват директно на старта. За по-голямо удобство все пак препоръчваме предварително записване на сайта на организаторите, дори заплащането да бъде на старта. И тъй като остава малко време, побързайте и се запишете и Вие!

До 31.05.2019 г. стартовата такса е 35лв, а платена на старта е 40лв. Напомняме, че за успешно завършена регистрация се счита подадена заявка + платена стартова такса.

Очаквайте в петък, 31-ви май, и специалния бюлетин на сайта на организаторите Marathon.bg с последна информация преди старта.

Състезанието по планинско бягане и колоездене BALKAN RUN е част от програмата на Калофер - родния град на поета-революционер Христо Ботев, по отбелязането на 2-ри юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Дори и да не сте сред желаещите да се включат в надпреварата, елате тази неделя в Калофер и по пътеките в Стара планина до самия Ботев връх, за да почетем по необикновен начин празника навръх 2-ри юни като подкрепим състезателите по трасето и на финала.

Подробна информация за BALKAN RUN 2019 и формуляр за записване може да намерите на сайта на Сдружение Маратон >
http://marathon.bg/balkanrun19bg/

Следете и официалното Фейсбук събитие на надпреварата тук >
https://www.facebook.com/events/1353688951438706/

BALKAN RUN 2019 се организира от Сдружение Маратон и Кметство Калофер с подкрепата на Salomon, Suunto и верига магазини Sport Box, SEOS и SKI.BG.

SKI.BG
30 май 2019 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL