SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ски пистите очакват любителите на белите спортове в Осоговската планина над Кюстендил - 29 Януари 2020 - 13:35

Докато много хора вече се отнасят в мисли за идващата пролет, зимният ски и сноуборд сезон в курортите е в разгара си. Макар и трите големи курорта Банско, Боровец и Пампорово да са най-често избираните дестинации за ски и сноуборд любителите, местата за практикуване на зимни спортове в България не се изчерпват с тях. Само на около 20 километра от град Кюстендил се намират ски пистите в Осоговската планина.

„Въпреки тежките атмосферни условия, успяхме на 100% да заснежим малката писта "Людмил Янков", която е оборудвана със система за изкуствен сняг. Скоковете във Фън парка също са подготвени, тъй като ни предстоят състезания“, каза в интервю за Радио Благоевград собственикът на Ски център Осогово Явор Спиридонов. По думите му посетители има, хора главно от региона, както и групи от съседна Македония. Гордост за кюстендилци е присъствието на пистите и на големи имена в зимните спортове – Сани Жекова, Радослав Янков и др.

Инфраструктурата до Ски център Осогово също е в добро състояние.

„Работим добре с областната пътна инфраструктура, поддържаме връзка при лоши атмосферни условия и пътят редовно се почиства“, допълни Спиридонов.

Амбицията на собствениците е до края на годината да бъде изграден нов влек, който да обслужва зоната на „Осогово фън парк“. Има разрешително за изграждането и на допълнителни писти.

„Законово можем да го направим, спира ни финансовата част, защото е скъпо. До края на годината се надяваме да осъществим плана за влека. Миналата година направихме експеримент и за нощно осветление, но трябва да го доизпипаме, надявам се също до края на тази година“, каза още Явор Спиридонов, който допълни, че в бъдеще предвиждат изграждането и на писта за шейни.

Всяка година ски център Осогово е включен със събития и в календара на Българската федерация по ски. На 6 и 7 февруари ще се проведе Държавното първенство по свободни дисциплини, последвано от Купа Осогово, Купа Сюприим Тийм, Държавното първенство по сноуборд за деца, както и Държавното първенство по паралелни дисциплини. За осма година Осогово ще бъде домакин и на Олимпийския зимен фестивал, който събира всяка година стотици млади български спортни таланти в белите дисциплини.

„Количеството сняг, което е направено, е огромно и безснежната зима не ни притеснява“, заяви Спиридонов.

За поредна година ски центърът се включва и в най-социално насочения проект на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта и Регионалните управления по образование „Научи се да караш ски“. Безплатно обучение ще преминат ученици от първи до четвърти клас от кюстендилските училища.

Осоговска планина или Осогово е планина разделена между Република Македония и България. Най-високата й точка е връх Руен, 2251 метра, който е един от 100-те Национални Туристически обекта на България. За свободното време на местните жители тя е онова природно убежище, каквото е Витоша за софиянци. Най-дългото ски трасе "Осогово" е с дължина 910 м, денивелация 204 м и от горната и част се открива чудесна гледка към връх Руен.

В най-ниските склонове на Осоговската планина се намира парк Хисарлъка, който предлага чудесни условия за отдих и туризъм сред прекрасна природа и крепостни останки.

Какви са условията за любителите на белите спортове в ски център Осогово, чуйте в интервюто на Елеонора Тахова с Явор Спиридонов тук > bnr.bg

БНР
29.01.2020 в 13:05

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL