SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски пътешествия : Местността "Узана" е географският център на България - 02 Май 2020 - 21:37

ТУРИЗЪМ. Заради топлото и слънчево време навън не ни свърта вкъщи. Все си търсим поводи да сме навън - да разходим кучето, да отскочим до магазина... Но заради случващото се около нас можем само да мечтаем за по-далечни маршрути. Но и това си има своите хубави страни. След това ще сме готови поне с дузина места за посещение.

А защо първото ни излизане извън града да не бъде до географския център на България. Наистина има такъв.

През 1991 г. редакторът на вестник "Поглед" - Евгени Станчев, лансирал идеята за намирането на географски център на България, разказват от Българския туристически съюз. Откликват учени от БАН начело с проф. д-р Младен Младеновски, които се заемат с работата.

Изчисленията са направени по шест математически метода, тъй като територията на страната ни не е правилна геометрична фигура, за да се пресекат диагоналите и да се намери пресечната им точка. Оказва се, че географското сърце на страната ни се намира на 42*45` 58" северна ширина и 25*14`18" източна дължина - и това е точно местността "Узана", само на 25 км югозападно от град Габрово.


В местността "Узана" е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, оцветена в цветовете на националното знаме. Знакът е дело на габровския скулптор Петър Хаджиганев

Изчисленията са направени с точност до 10 метра. На мястото е поставен знак с формата на стилизирана пирамида с отвес, оцветена в цветовете на националното знаме. Знакът е дело на габровския скулптор Петър Хаджиганев. През декември 1991 г. е открит официално от тогавашия президент на републиката д-р Желю Желев.

От 2009 г. местността "Узана" е със статут на курортен комплекс, който посреща гости целогодишно, а през зимата работят осем писти, като най-голямата е с дължина 1300 метра. Заснежената поляна е добро поле за кайт-бординг. В куростния комплекс услугине си предлагат няколко места за настаняване: хижа "Узана", хижа "Исполин", "Горски дом", туристическа спалня "Узана", както и хотел "Прима S", къща за гости "Хлебна", хотел "Импулс", хотел "Географски център", хостел "Партизанска песен", хотел "Еделвайс", семеен хотел "Балканци".

Местността Вътро поле (до 29 юни 1942 г. Узана) се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1523.40 м) (старото му име е връх Коруджа), в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България. Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, от който по асфалтов път може да се стигне до "Узана".

От 2008 г. местността "Узана" е включена в Националното туристическо движение "100 национални туристически обекта" под № 19а, заедно с Етнографския музей на открито "Етъра", Националния музей на образованието и музей "Дом на хумора и сатирата в град Габрово. Близостта с града дава възможност за посещението и на други културно-исторически обекти освен посочените - Соколския манастир, Архитектурно-историческия резерват "Боженци".

Местността традиционно се свързва с възможностите за почивка и отдих сред природата. Тя е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад - Национален парк "Централен Балкан", и на изток - Природен парк "Българска". Местността "Узана" и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, планинско колоездене.

Природата в местността и региона е с висока степен на съхраненост, като се среща рядка флора и фауна, защитена в Червената книга. Местността е включена в рамките на Европейската и Национална екологични мрежи Натура 2000.

"Узана" привлича хората с чистия планински въздух, тишината и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут "Ком-Емине. На запад той продължава към хижа "Мазалат" и масива Триглав (2276 м), а на изток - към прохода Шипка и връх Хаджи Димитър (преди - връх Бузлуджа).

Автор Евгений Натов
Банкеръ Daily
събота, 02. май 2020 - 09:09

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL