SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Първите туристи поеха из Пирин отново след 45 дни карантина - 03 Май 2020 - 14:23
Рейнджъри охраняват входовете на Пирин планина

ТУРИЗЪМ COVID-19. Първите туристи в Пирин над Банско вече са факт след затварянето на града и планината заради епидемията с корона вируса. Заради очакваното лошо време малцина поеха днес сутринта към м. “Шилигарника” и хижите “Бъндерица” и “Вихрен”, които са затворени и не приемат туристи, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Към хижите се отправят туристи предимно по двойки, колоездачи катерят по пътя към “Бъндеришка” поляна, малко са и посетителите на зоните за отдих над самия Банско.

„Въпреки че хижа „Вихрен“ е затворена, туристите могат да отидат до нея и най-много до езерата над нея, тръгването към връх Вихрен е нежелателно, районът е опасен заради снега“, каза пред БГНЕС хижарят Иван Байряков. Той е прекарал карантината на хижата, слизали само за хляб, но са свикнали на усамотението. Иван слиза от хижата, срещнал е по пътя над х. „Бъндерица“ едва двама души с раници.

Пътят към х. „Вихрен“ не е почистен от снега, с автомобил се стига само до „Байкушевата“ мура.

Иначе от м. „Шилигарника“ до паркинга и палатковия лагер преди х. „Бъндерица“ пътя е почистен до асфалт от снега, минава се през писта „Томба“.

На слизане обратно към Банско срещаме Костадин Цаков и негов приятел, които са тръгнали към х. „Вихрен“, но не на всяка цена, пък докъдето стигнат.

„Най-добрата борба с вируса е имунната система, имам ли възможност се отправям към Пирин, но заради карантината, не съм излизал от месец март“, казва Костадин Цаков от Банско. То смята, че със съществуващите КПП-та достъпът за Пирин е ограничен за туристите от другите населени места в страната.

Нагоре към „Шилигарника“ срещаме велосипедистки, които на планинска скорост пъплят към „Бъндеришка поляна“.

Зоните за отдих над култовия ресторант „Мотиката“ са обект на внимание на малко хора заради високата облачност до обяд днес. Слънцето упорито отказваше да се покаже, но малко по-малко туристите тръгват към Пирин, макар и единици.

Пунктът на ПСС в м. „Шилигараника“ е пуст, мотаят се само 3 котки, тук има спасители само през зимния сезон. А той бе прекратен предсрочно на 16 март с появата на епидемията.

текст и фотография:
Агенция БГНЕС
03/05/2020 13:54

Рейнджъри охраняват входовете на Пирин планина

Рейнджъри от Дирекцията на Национален парк "Пирин" охраняват четири входа към планината, като информират туристите за правилата на придвижване и забраните в защитената територия, съобщава БНР.

Живеещите в подножието на Пирин и досега използваха ниската част на планината за разходки и каране на велосипеди, а високата за пантене и спускане със ски, макар че съоръженията не работят. От вчера достъпът официално е разрешен. Изискването е да се спазва физическа дистанция и да няма струпване на много хора в местата за отдих. За това информират служители на парковата охрана, които дежурят на основните подходи към Пирин.

Заедно с местните власти се подготвя и информационна кампания за поведението в планината с оглед извънредното положение, каза директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

„Парковата охрана стои в подножието на планината над град Банско и предупреждават туристите да спазват дистанция там, където групите са по-големи. Струпване на хора няма. От утре ще разпечатаме специални брошури, които ще бъдат раздавани на туристите. В тях са отразени мерките, които трябва да спазват, съгласно заповедта на здравния министър. Да спазват дистанция, да не палят огън, когато организират пикник, да не се използват хижите и другите туристически обекти. Мерки, които са съгласувани с областния управител“, допълни Баненски пред БНР.

Абсолютно забранено е паленето на огън, дори на местата, определени за пикник.

Заради силния вятър и понижаването на температурите днес няма много хора в ниската част на планината.

Пламен Вълков
standartnews.com
03 май, 2020

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL