SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Сменят името на олимпийския ски курорт Скуо Вели в САЩ заради „обидна“ дума - 28 Август 2020 - 10:10

СКИ КУРОРТИ. Популярният в Калифорния ски курорт Скуо Вели (Squaw Valley) ще промени името си, съобщи интернет сайтът „Travel and Leisure“. Според направени „обширни проучвания“, голяма част от анкетираните са казали, че името е широко възприемано като „расистка и сексистка обида“.


Squaw Valley Alpine Meadows officials will be changing the resort's name. Photo: Squaw Valley Alpine Meadows

Думата „скуо“ (squaw) е използвана за жените от индианските племена в Северна Америка. Според ръководството на курорта, този термин „дълго време е употребяван за унизително и нечовешко отношение към индианките“ и срещу него са протестирали местните жители от индианското племе уашо.

„Трябва да приемем, че колкото и да уважаваме спомените, които се асоциират с името на нашия курорт, тази любов не оправдава употребата на термин, който е широко приет за расистка и сексистка обида. Ще намерим ново име, което да отразява основните ни ценности, историческото минало и уважението към всички, които са се наслаждавали на тази земя“, подчерта президентът на курорта Рон Коен.

Новото име ще бъде обявено в началото на 2021 г., а преименуването ще стане факт след края на ски-сезона.

В Скуо Вали през 1960 г. са се провели зимните олимпийски игри. Курортът е един от най-големите в страната и всяка година е посещаван от повече от 600 000 скиори и сноубордисти.

БГНЕС
28.08.2020

За допълнителна информация вижте www.squawalpine.com/squaw-valley-alpine-meadows-name-change

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL