SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Италианска доминация на старта на Световната купа в Зьолден - 17 Октомври 2020 - 15:33

АЛПИЙСКИ СКИ СВЕТОВНА КУПА. Италиански триумф отбеляза началото на новия сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Традиционният старт в гиганския слалом в австрийския зимен център Зьолден бе спечелен чрез два страхотни пробега от Марта Басино, която за първи път именно там се изкачи на почетната стълбица, а сега вече постигна и втората си победа в СК.

На втора позиция със само 0.14 секунди пасив остана първата в историята на италианските ски носителка на големия кристален глобус (от миналата година) Федерика Бриньоне. На трето място се нареди Петра Влъхова, която направи няколко грешки по време на първия манш и бе едва десета, като великолепното й спускане във втората част на състезанието все пак я изведе до призова позиция. Нейният пасив бе 1.13 секунди спрямо победителката.

Трикратната носителка на големия кристален глобус и голяма звезда на женските ски Микаела Шифрин не участва в Зьолден заради лека контузия на гърба по време на тренировка.

Мишел Гизин бе сред малкото скиорки, които заличиха от пасива си в заключителната част на трасето, но въпреки това изостана с 1.30 секунди от лидерката и трябваше да се задоволи с четвърта позиция. Домакините от Австрия отново останаха без особени поводи за радост, тъй като най-предно класираната им представителка бе 15-ата Катарина Трупе.

Топ 10 допълниха Мина Фуерст Холтман на пето място, а след нея София Годжа, Мета Хроват, Лара Гут-Бехрами, Теса Уорли и американката Паула Молтцан. Молтцан бе със стартов номер 62, но успя да се пребори за място в топ 10 и поднесе голямата изненада в първия кръг на новия сезон в Световната купа.

На 22 октомври 2016 година Басино стана трета в Зьолден и заслужи първия си подум в СК, като предишната й победа в кариерата бе постигната в Килингтън, отново гигантски слалом. Бриньоне пък все още изостава с 1 победа от 16-те на най-успешната италианка в Световната купа Дебора Компаньони, като дели втората позиция по този показател с Изолде Костнер (по 15). Тъй като Федерика остана в подножието на върха сега в Зьолден, единствената от активните скиорки (и общо само шест в историята) с повече от един успех в австрийския зимен център е Лара Гут.

Sportal.bg
17 октомври 2020 | 15:07

Класиране в топ 6 на гигантския слалом в Зьолден, Австрия
1. Марта Басино (Италия) - 2:19.69 минути
2. Федерика Бриньоне (Италия) - 2:19.83 минути
3. Петра Влхова (Словакия) - 2:20.82 минути
4. Мишел Гизин (Швейцария) - 2:20.99 минути
5. Мина Холтман (Норвегия) - 2:21.44 минути
6. София Годжа (Италия) - 2:22.16 минути
6. Мета Хроват (Словения) - 2:22.16 минути

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL