SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : В ски училищата задължително ще трябва да се носят предпазни маски - 21 Октомври 2020 - 16:46

СКИ СЕЗОН 2020/2021 COVID-19. Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за зимния сезон 2020/2021 г., съобщи пресцентърът на министерството на туризма. Пакетът от мерки е създаден, след като Министерството на туризма е проучило добрите практики на водещите в Европа ски курорти и ги е адаптирало към българските условия, се казва в съобщението.

"Време е за здравна дипломация", е заявила Марияна Николова.

Мерките са съгласувани с Министерството на здравеопазването и са били обсъдени на работна среща днес между министър Николова, мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията е участвал и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Правилата, публикувани на сайта на Министерството на туризма, трябва да бъдат спазвани задължително от всички - обекти, компании, организации и хора, предлагащи туристически услуги. Те могат да бъдат променяни или допълвани при необходимост.

Според правилата туристите задължително трябва да покриват устата и носа си с маска, шал, бъф или друго покривало.
на лифт станциите
на касите за продажби на карти
на всички лифтове (седалкови и кабинкови) и влекове
на пътеките в зоната за начинаещи
на територията на ски гардеробите

Броят на пътуващите в кабинкови лифтове може да бъде ограничаван по преценка на оператора на лифта. Кабините трябва да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден. Дезинфектанти за ръце трябва да бъдат поставяни на обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения, както и в ски гардеробите.


Кабините трябва да са с максимално свалени прозорци и шлюзове за проветряване на въздуха в тях. Във всяка кабинка ще бъдат поставени стикери, показващи лице с маска. Разстоянието между чакащите на опашки за лифтовете да е минимум един метър.

Заведенията на територията на ски зоните трябва да спазват приетите Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с COVID-19.

Важно е да не се допуска струпване на хора и да се спазва физическа дистанция от 1.5 м между ползвателите на гардеробите и да се прави периодична дезинфекция на всички контактни повърхности.

Строги правила в ски училищата

Групите да са от максимум 10 души, като не се допускат хора във видимо нездравословно състояние. Не се допуска и смесване или преместване на ученици от една в друга група. Задължително трябва да има физическа дистанция между обучаваните и ски инструкторите. Всички трябва да носят защитна маска за уста и нос, бъф, шал или друго предпазно покривало.

Преди началото трябва да се измери температурата за учителите, служителите на ски училището и всички обучаеми. Препоръчителна и най-безопасна е индивидуалната форма на обучение.

Защитни маски трябва да се носят на следните места в курортите:

Обществен транспорт, шатъл бусове, таксита
Аптеки, поликлиники, клиники, болници, социални домове, старчески домове
Магазини и всички търговски обекти
Банки, пощи и всички обществени институции
Туристически информационни центрове
В ресторанти до консумация на храната;
Всички закрити обществени места;

Най-важни правила, които трябва да се спазват от всички:

Спазване на поне 1.5 метър дистанция от непознати
Правилно носене на защитната маска за лице в закритите обществени места
Въздържане от ръкостискане
Носене на маска, когато сте заобиколени от много хора и на открито
Често миене на ръцете
Кихането и кашлянето да се извършват в извивката на лакътя или в носна кърпичка
Редовно проветряване на затворените помещения
При поява на симптоми или ако се почувствате болни, да не излизате

Видка Атанасова
Дневник.бг
15:17, 21 октомври 2020 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL