SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ски сезонът в Пловдивска област пред провал - 02 Ноември 2020 - 11:04

Ски пистата за начинаещи скиори в местността "Копривките" на хижа "Здравец“, на която са се обучили десетки хиляди деца, може да не работи тази зима. Причината е, че няколко частника ограждат парчета от нея и искат да строят върху самата писта.

Съоръжението съществува от 80-те години. През последните 22 години се стопанисва от ски клуб "Копривките" с председател Димитър Николов. Разчита се на подкрепата на фирми и организации и на община Куклен. Пистите в лесопарк "Родопи" на хижа "Здравец" и "Бяла Черква" са единствените близки и финансово достъпни за хората в Пловдивска област, които имат желание да спортуват през зимата.

"За първи път ски сезонът е под въпрос и се опасявам, че може да разочароваме стотици деца, които с нетърпение чакат първия сняг, за да дойдат при нас", споделя Димитър Николов.

"Ежегодно през плаца за начинаещи преминават стотици любители на планината, деца, ученици, студенти и възрастни. Голяма част от тях са по програми на ски клуб "Копривките“ и на община Куклен, на чиято административна територия попада пистата. С подкрепата на спонсори на клуба, благодарение на които все още работим, деца се извозват до Копривките, получават нужното оборудване и биват обучавани в т.нар. първи стъпки в ски-спорта."

"От няколко месеца обаче парчета от пистата се заграждат с опасна за здравето на туристите бодлива тел. Пистата е разкопана от собственици на имоти, въпреки че община Куклен е издала заповед за забрана на строителството на ски пистата с цел да я запази в сегашния си вид."

"Апелираме администрацията на община Куклен, както и областната управа на Пловдив да реагира навреме с оглед настъпващата зима. Всички стари ски писти в ски зона "Бяла Черква "и ски зона "Здравец“, в която попада и "Копривките“, са с върнати в реални граници земеделски земи и гори. Поради тежката административна процедура, за съжаление, досега те все още не са обезщетени.

"През 2019 година започна процедура от община Куклен за оправяне на проблема. Собствениците и наследниците на имотите обаче се активизираха и спънаха процеса. Последствията могат да са необратими за развитието на туризма в района".

"За много семейства мястото е единствена възможност да се обучават на зимния спорт. Причината е, че ски зоните тук са с обществена и социална насоченост и най-важното  - финансово достъпни. Именно те са в основата на развитието на туризма в лесопарк "Родопи".

"Надяваме се собствениците на имотите върху пистата да проявят здрав разум и разбиране. Надяваме се да не провалят ски сезона и развитието на района, познат на всички като Пловдивската "Витоша“.

"Вярваме, че въпросът ще се реши в най-скоро време и то в полза на децата и ски спорта. Все пак обществото категорично заяви чрез подписка, че има нужда от такава спортна инфраструктура. То няма нужда от поредната вилна зона. Сега, в условията на пандемия, обстановката е сложна. Спортът и планината са здраве", допълни Николов.

Автор: Георги Кирилов
Plovdiv24.bg
10:34 / 02.11.2020

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL