SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Министъра на туризма инспектира места за настаняване и ски съоръжения в Банско - 10 Ноември 2020 - 16:06

ТУРИЗЪМ COVID-19. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инспектира места за настаняване и ски съоръжения в Банско. Целта на посещението на място, е министърът лично да се увери в спазването на всички противоепидемични мерки в работата на обектите, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

 Хотелите са въвели и спазват всички утвърдени санитарни предписания. На входа има поставени необходимите препарати за дезинфекция, а всеки турист се проверява за употребата на лични предпазни средства.

Персоналът на местата за настаняване също е оборудван с необходимите маски, в общите части има поставена необходимата информация за действие при посещение на обекта.

"Спазването на санитарно-хигиенните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), заяви вицепремиерът". И подчерта, че той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки.

В Банско министър Николова лично провери дали се въвеждат и спазват единните противоепидемични мерки и указания за работа на ски съоръженията. Те бяха утвърдени съвместно със здравните власти и въведени със заповед на министъра.

 Те обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. 

В момента във всички зимни курорти се извършва профилактика на местата за настаняване и изхранване на туристите. Проверките на места за настаняване и спортни съоръжения в зимните курорти и общини започнаха в Боровец през миналата седмица, като се предвижда да бъдат направени и в други традиционни зимни дестинации.

Гергана Николова
dariknews.bg
10 ноември 2020 14:03

Николова пред бранша в Банско: Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор
"Не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки", подчерта тя

"Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор, не бива да допускаме компромис в противоепидемичните мерки". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с представителите на бизнеса в Банско.

В дискусията участваха и заместник-кметовете на община Банко Стойчо Баненски и Сашка Въчкова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. "Предстоящите студени месеци ще са изключително трудни за зимните курорти и по тази причина следим всекидневно обстановката в Европа и в държавите, които са наши традиционни пазари", каза министър Николова.

И уточни, че заради това отново погледите ни са насочени към българския турист. Тя припомни, че сънародниците ни ни гласуваха доверие през изминалото лято, като доказателство за това е и статистиката, според която над 2,7 млн. са реализираните туристически пътувания у нас от българи. "Вярвам, че със сънародниците ни ще изберем зимните ни курорти за предстоящите празници", допълни тя.

ицепремиерът припомни, че Министерството на туризма е проучило практики на водещите в Европа ски курорти и на тяхна база бе разработен пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Кампанията за ски ваканции в предстоящия сезон ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“, допълни още тя.

"Очаквам, че вече сте запознати и спазвате мерките, тъй като контролът ще е безпощаден", категорична бе министър Николова. И уточни, че проверките вече започнаха, като инспекциите ще се осъществяват както от експерти от Министерството на туризма, така и от длъжностни лица на Министерството на здравеопазването, РЗИ, МВР и кметовете на общините.

На база наличните данни в община Банско за зимен сезон 2020/2021 г.  се очаква спад около 60% в общата посещаемост. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%.

Очакванията за Боровец и Пампорово също са неблагоприятни. Според прогнозите на Министерството на туризма 70 на сто по-малко туристи се очакват през идния сезон. Вицепремиерът коментира, че характерното при пътуванията през зимния сезон е, че голяма част от тях се реализират с резервации в последния момент.

"Надяваме се и тази година да е така и това е още една причина да спазваме всички санитарни норми, да не допускаме заразявания в курортите и да поддържаме имиджа на страната като сигурна и безопасна дестинация", уточни тя. По думите й, не може да говорим за добър или силен сезон, но очакваме все пак да има сезон и затова е ключово да запазим курортите си стерилни.

"В сегашната ситуация е особено важен акцентът върху туристическите услуги в сферата на здравето, профилактиката, закаляването. В тази посока сме на единно мнение с бизнеса, че ще е полезна единна рекламна кампания за зимата, както и облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест", заяви министър Николова.

Надявам се представителите на бизнеса в Банско също да подкрепят инициативата за обособяване на „карантинни хотели“, коментира министърът. И поясни отново, че идеята е не да се правят полеви болници, да са се осигури място за отделяне на контактни лица или такива, които са под карантина.

Тя открои отново важното място във всеки хотел да бъде отделено място за гости, които проявят симптоми, както и да се наблюдава и да не се допуска струпване, където най-често се стига до заразяване.

Представителите на бизнеса коментираха, че Банско е отличник по дисциплина. Според тях местният бизнес може би е най-подготвен, защото в края на миналия сезон вече беше премината епидемична ситуация.

Браншът подкрепя политиката на Министерството на туризма за безопасност, тя е наша обща, посочиха още от сектора. Представителите на бизнеса благодариха за тесния контакт и сътрудничеството с министъра и допълниха още веднъж, че е важно да се запазят позитивните послания за пътуванията към планинските курорти.

Операторът на ски зоната информира, че се подготвя сезонът да е от 4 декември до 11 април. В момента се прави необходимата подготовка, като очакванията са за спокоен сезон. Обезпечени са с необходимите специалисти и добра техника. Ще бъдат въведени и спазвани разписаните указания на Министерството на туризма.

Вицепремиерът подчерта, че е важно както в местата за настаняване, така и в ски зоната да има информационни табла, от които всички туристи да могат да научават противоепидемичните правила, които трябва да спазват.

Необходимо е посетителите да са сигурни, че се взимат необходимите мерки, за да им гарантираме спокойното и безопасното посещение в зимните ни дестинации.

Гергана Николова
dariknews.bg
10 ноември 2020 15:18

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL