SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Шабан Мустафа отново е трети в маратона на Цермат! - 03 Юли 2021 - 21:30

ПЛАНИНСКИ МАРАТОН. Българският планински атлет Шабан Мустафа отново се качи на подиума в престижния международен планински маратон Gornergrat Zermatt Marathon в Швейцария!

"Доволен съм, че отново съм на подиума! Недостатъчното ми тренировки на дълги дистанции през последните месеци и няколкото други състезания, в които участвах, оказаха своето влияние и не можех да гоня по-добро време на стръмното изкачване във финалните километри, затова не съм напълно щастлив от постигнатия резултат като време, но от класирането в крайна сметка съм доволен", коментира Шабан Мустафа специално за WWW.SKI.BG и WWW.BACKCOUNTRY.BG от Швейцария.

42-годишният наш шампион в планинското бягане и маратона, състезаващ се за ОСКЛА "Шампион-Сунгурларе", за пореден път представи блестящо България в тежката маратонска 42,192-километрова планинска надпревара в района на световноизвестния швейцарски курорт Цермат. Победител в планинския маратон днес, 3-ти юли 2021 г., с време 3:02.24 ч. стана отново германецът Бенедикт Хофман, който спечели и предното издание на надпреварата през 2019 г, когато Шабан Мустафа завърши втори. Днешното второ място заслужи живеещият в швейцарския град Колумбей колумбиец Диего Вера (3:05.58 ч.), а третото стъпало на подиума е за българина, който финишира с време 3:15.15 ч.

С много силно бягане в последните няколко стръмни километра 18-годишният младеж Жулиан Бушер от Германия се доближи много до нашия атлет, но за щастие в крайна сметка финишира точно минута след него и трябваше да се задоволи с 4-тото място в общото класиране с време 3:16.15 ч. По-малко от минута след него завърши 45-годишният Цезар Коста от Швейцария с време 3:16:53 ч. Лидерът в "равнинната" първа половина от състезанието - кениецът с австрийски паспорт Айзък Тороитич Косгей, обаче имаше проблеми в изкачването, така че движещите се в двойка Хофман и Мустафа, който на 21-вия км в Цермат бяха съответно трети и четвърти след Косгей и Вера, "хванаха" цветнокожия атлет и го подминаха около 33-тия км. В крайна сметка африканецът трябваше да се задоволи с 6-тото място в класирането с време 3:24.30 ч.

След третото си място в Цермат Маратон през 2014-та, 4-тото място на Световното по планинско бягане по същото трасе през 2015-та и пак 4-то място през 2017-та, точно преди две години, на 6-ти юли 2019 г., българинът Шабан Мустафа постигна засега най-доброто си класиране в това алпийско състезание, финиширайки втори с време 3:07.15 ч. Миналата година състезанието не се проведе заради COVID-19 пандемията, така че днешното състезание беше рестарт и завръщане към нормалността. Разбира се, за тазгодишното 19-то издание на Цермат Маратон организаторите бяха осигурили "по швейцарски" всички необходими условия и мерки, за да подсигурят здравето и безопасността на участниците, съпорта и публиката.

Изтощително, екстремно и изключително красиво - така може да се опише трасето на Цермат Маратон. Стартът на 42-километровата планинска надпревара с близо 2000 метра положителна денивелация по традиция е в селището Санкт Николаус (1116м.н.в.), като първата половина на дистанцията е предимно равнинна с плавно изкачване по долината към Цермат (1615м.н.в.), но след 21-вия километър следва стръмно изкачване по планинския хребет Горнерграт през Рифелалп (2355м), гарнирано с един участък спускане, и отново стръмно изкачване до финала на връх Рифелберг (2585м). За екстремистите има и ултра трасе, което продължава още 3,4км с още 514м денивелация до самия връх Горнерграт (3089м). Въпреки че тази година имаше и облаци, състезателите и публиката отново имаха възможността да се насладят на невероятно красивите панорами към околните върхове на Швейцарските Алпи, сред които е и емблематичният връх Матерхорн, известен най-малкото от емблемата на шоколадите Тоблерон :)

Очаквайте още подробности на WWW.SKI.BG !!!

SKI.BG / BACKCOUNTRY.BG
03 юли 2021 г.

фотография: Шабан Мустафа специално за WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL