SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Изабела Янкова прави фурор в елитния маунтийн байк тур - 08 Юли 2021 - 14:34
Сребро и бронз за Световната купа по спускане правят 17-годишната българка фаворит за ценния трофей

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ. Българка е лидерка за Световната купа по маунтийн байк в дисциплината даунхил (спускане). Изабела Янкова дели първото място с още две състезателки няколко кръга преди края на веригата от елитни надпревари за ценния трофей.

Този огромен успех за родното колоездене стана факт след като родената в Тетевен талантлива 17-годишна българка спечели два медала – сребро и бронз на стартовете в Австрия и Франция.

Вижте видео от финалното спускане на Изабела Янкова в Les Gets (Франция), заслужило сребърен медал >

На пресконференция днес Фондация „София – европейска столица на спорта“ отличи новата звезда на световния маутинбайк с ваучер на стойност 500 лв. за спортна екипировка в магазините на елитна фирма и с готовност да подпомогне участието на Изабела във финала за Световната купа като поеме половината от разходите за пътуването до САЩ през есента.

„Надяваме се по този начин да дадем възможност на една талантлива наша млада спортистка да реализира напълно своя потенциал в така популярна по целия свят дисциплина. Продължаваме да подкрепяме надеждите ни за добро бъдеще на българския спорт,“ заяви на срещата с медиите Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Янкова благодари за помощта и сподели подробности за последните си успехи, както и целите в най-близките състезания – европейско първенство и световна купа  Словения, още два старта за ценния трофей в Европа и финала в Щатите, както и световно първенство в Италия.

„Изабела е явление в световния елит, тъй като на практика сами – само двата с нея - се конкурираме с отбори, съставени от огромни щабове и от десетки специалисти. Вярвам, че нейните успехи и огромния пробив, който прави сред най-добрите на планетата ще вдъхнови хиляди деца и скоро ще има много нейни последователи,“ каза Николай Янков – баща и ментор на Изабела, като не спести разказа си за огромните трудности, които срещат при преследването на върховете в една неравностойна битка с най-добрите.

Ръководителят на Направление „Планинско колоездене“ в Българска федерация по колоездене Атнон Настев декларира подкрепата към талантливата състезателка и разказа в подробности приоритетите на новата централа, част от които е развитието на маутинбайка у нас и предоставяне на все повече и по-добри условия за милионите желаещи да го практикуват.

***

Изабела Янкова е на 17 години, родом от град Тетевен, представителка на отбора "Райдърс Юнайтед". Състезава се в дисциплина спускане (даунхил) в планинското колоездене, вече има няколко държавни титли. През 2018 и 2019 година стана световна шампионка за деца, а от тази година официално има право да участва в Световната купа по спускане на Медународния Колоездачен Съюз.

Преди по-малко от месец Янкова дебютира в елитния форум, на първия кръг за трефея в Леоганг, Австрия спечели борнзов медал, а през изминалия уикенд участва във втория кръг във френския курорт Les Gets, където младата родна надежда успя да спечели сребърен медал.

Следващия кръг за Световната купа е на 14-15 август в Марибор, Словения, където седмица по-рано ще се състои и Европейският шампионат в дисциплината, като Изабела ще участва и в двата старта.

С двата спечелени медала Изабела в момента е водач във временното класиране на Световната купа, като има честта да бъде включена и в листа с "Protected Riders" сред 30-те най-добри в света.

За младата състезателка предстоят още три старта от Световната купа - два в Европа и един в САЩ, като има реален шанс България да има Световен шампион по колоезене, което ще бъде прецедент за страната ни, както и постигнатите до момента успехи от Янкова са първи за страната ни въобще в колоезденето!

С оглед на Световния и Европейския шампионати, България има златния шанс благодарение на Изабела Янкова да спечели дубъл, а защо не и требъл със Световната купа!

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL