SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : В Бургас и Сливен откриха нови стени за спортно катерене - 16 Юли 2021 - 16:16

КАТЕРЕНЕ. Седмица след откриването на новата стена за катерене в Бургас обявиха и официалния старт на новата стена за боулдър катерене в Сливен изградена в Спортен комплекс „Асеновец“. Подробности в следващите редове.

Стена за катерене монтира Община Сливен в спортен комплекс „Асеновец“
topnovini.bg
12 юли 21, 12:55, Редактор: Галя Бениету


Стена за боулдър катерене беше монтирана в Спортен комплекс „Асеновец“ в Сливен. Кметът на града – Стефан Радев, се срещна с представители на Алпийски клуб „Сини камъни“, който ще ползва съоръжението. Подписан е договор за безвъзмездно предоставяне на базата от страна на Община Сливен за срок от четири години.

„Радвам се, че успяхме да откликнем на нуждите на клуба и все повече деца да направят своите първи стъпки в катеренето. Това е и част от нашата амбиция, насочена, както в развитие и разширяване на спортната инфраструктура, така и в подкрепа към дейността на спортните клубове“, заяви Радев.

Председателят на алпийския клуб Елена Гвоздейкова благодари за оказаното съдействие и подкрепа от страна на кмета и Общината. Тя изтъкна предимствата и доброто качество на съоръжението, което освен, че е съобразено с най-новите тенденции, предлага и възможност за добра подготовка. Стената е подходяща за различни възрастови групи.

„В града ни досега не е имало такава стена. Децата са много доволни и нямат търпение да започнем тренировка. Предстои ни състезание другата седмица, което ще се проведе точно на такъв тип съоръжение“, заяви Гвоздейкова. Тя допълни, че от клуба обмислят идеята за дни на отворените врати, през който всеки желаещ ще може да се информира и да разгледа новата стена за катерене. Днес членове на клуба демонстрираха уменията си на новото съоръжение.

В заключение кметът Стефан Радев заяви, че Община Сливен ще продължи политиките си в посока към осигуряване на условия за тренировки, поддръжка на клубовете и стимулиране на повече деца да спортуват от най-ранна детска възраст.


В Бургас откриха стена за спортно катерене
dnes.dir.bg
7 юли 2021, 13:26, Редактор: Калин Каменов

Наред с всички занимания по видовете изкуства, спортни и танцови тренировки, от днес функционира стената за катерене, единствената до момента в града намираща се на закрито. По стената може да се катери всеки, който може да обуе осигурителната седалка, няма ограничения във възраст или тегло, съобщават от община Бургас.

Катерещият се може да избира между 47 маршрута с различна степен на трудност от 17 осигурителни точки. Степента на трудност се определя от разстоянието между хватките, техния вид и наклона на стената.

Повечето маршрути са съобразени за начинаещи, но има такива, които наистина биха ви изпотили.Катеренето се извършва само и единствено с инструктор при спазване на определени правила за безопасност.

Съоръжението е с височина 6,12 метра и ще заема площ от 112,5 кв. метра. Катерачните панели са изработени от брезов екстериорен материал и са оборудвани с над 350 позиции за закрепване на катерачни хватки.

Проектът за стената се осъществява по предложение на Георги Иванов - лицензиран инструктор по спортно и скално катерене, а същинските дейности по изграждането са извършени от фирма "Устето" ООД.

 

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL