SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. спорт : Елиуд Кипчоге е „най -великият на всички времена ... във всеки спорт“, казва водещ треньор - 08 Август 2021 - 21:51

OLYMPICS МАРАТОН. След като спечели олимпийския маратон за мъже в Токио 2020 г., Елиуд Кипчоге обезоръжително отбеляза, че „е искал да провери своята способност“ и да прецени как се „чувства“.


Кениецът Елиуд Кипчоге пресича финалната линия на 8 август, за да спечели маратона във втора поредна Олимпиада. Кипчоге, световен рекордьор в дисциплината, завърши с време 2:08:38 ч. Lintao Zhang/Getty Images

Около 12 километра преди финала на състезанието, Кипчоге се измъкна от лидерската група, за да пресече необезпокоявано сам финиш линията с време 2 часа, 8 минути и 38 секунди - с повече от минута пред Абди Нагийе на второ място и Башир Абди на трето място, състезаващи се съответно за Нидерландия и Белгия.

Като спечели олимпийския маратон в Япония, 36-годишният кениец стана третият мъж в историята, който успешно защити олимпийската си титла в маратона.

Победата на Кипчоге оформи маратонски дубъл за Кения след златото на Перес Йепчирчир в женската надпревара предния ден. Кипчоге също така върви по стъпките на Абебе Бикила от Етиопия и Валдемар Циерпински от Източна Германия като двукратни поредни олимпийски шампиони по маратон.

„Исках да създам пространство (между другите бегачи), за да покажа на света, че това е красиво състезание“, каза по-късно 36-годишният Кипчоге. "Исках да покажа, че имаме надежда в бъдещето."

Състезанията по маратон и спортно ходене бяха преместени на 500 мили северно от Токио в Сапоро в опит да избягат от жегата на японската столица, но въпреки това бегачите бяха принудени да се борят с трудни условия с температури близо до 30 градуса по Целзий и нива на влажност от 80%. От 106-те бегачи, които започнаха мъжкия маратон, 30 не завършиха.

„Всички бяхме на един и същи тиган и това е състезанието“, беше коментарът на Кипчоге относно горещото време - при това след като премина 5-километровата отсечка между 30-35 км за 14:28 мин (с 30 секунди по-бързо от всичките предходни 5км сплитове), за да се откъсне от групата и да установи неоспоримото си лидерство.


Кипчоге празнува победата си в олимпийския маратон в Сапоро. Lintao Zhang/Getty Images

Вторият златен медал в маратона затвърждава статута на Кипчоге като най-великия състезател на 42.195км, добавяйки тази титла към богатата му автобиография, която включва световния рекорд от 2:01:39 от 2018 г. и първото в историята бягане под два часа на маратон, макар и при неофициални обстоятелства, като част от предизвикателството INEOS 1:59 Challenge през 2019 г.

Кипчоге вече е спечелил 13 от 15 -те големи маратона, в които е участвал, откакто започна да се състезава на тази дистанция през 2013 г.

„Елиуд Кипчоге е най -великият на всички времена... във ВСИЧКИ спортове“, написа треньорът и автор Стив Манес в Twitter. "Неговото господство в голям спорт в съвременната ера е безпрецедентно."

Сребърният медалист Nageeye завърши за 2:09:58, две секунди пред тренировъчния си партньор Абди, който той насърчи във финалия му спринт със заелия четвъртото място Лорънс Чероно.

"Толкова пъти съм казвал, че искам да вляза в тройка, но така и не успях. Затова днес просто се съсредоточих. Фокус, фокус, фокус", каза Nageeye.

"Когато стигнах 39 км, просто знаех (ще спечеля медал). Чувствах се много лесно с 3 км до финала. Знаех, че имам само още девет минути бягане. Невероятно е."

по материал на
Джордж Рамзи / CNN.com
08 август 2021 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL