SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : FWT22 STOP #2 в Ордино Аркалис, Андора - 31 Януари 2022 - 15:20

ФРИЙРАЙД СКИ и СНОУБОРД, Андора. Freeride World Tour 2022 продължи в пламтящото темпо, зададено от събитието миналата седмица в Baqueira Beret, Испания със спирка №2 в Ордино Аркалис, Андора. Състезанието завърши с нови лица, застанали на всичките четири подиума, което означава, че надпреварата за световната титла остава широко отворена.

Събитието в неделя се проведе на никога неизползвано от FWT място, Pic De Les Planes, обширния планински терен около курорта Ordino Arcalís. Въпреки топлите и сухи условия в голяма част от Европа, солидната снежна покривка и слънчевото време позволиха успешни последователни събития в Пиренеите, с прекрасни слънчеви дни и пролетни условия.

Ски мъже

Началото на деня беше със ски за мъже, а категорията видя смесица от експлозивни изпълнения, както и нехарактерни падания от легенди на турнето. Новобранецът на FWT Максим Чаблоз (SUI) спечели победата с рън, включващ бързо каране на ски, огромен и дълъг скок, мега бекфлип и още един голям 360. Подиума закръглиха двама американски скиори, Рос Тестър (САЩ) и Андрю Полард (САЩ).

„Избрах творческа линия, където не бяха отишли ​​много други, и моят бекфлип беше по-голям, отколкото планирах, но все пак се получи перфектно. Много съм доволен от първата си победа във Freeride World Tour - ще дам всичко от себе си в Канада и се надявам да спечеля още веднъж!“ – Максим Чаблоз

Местният жител и единствен представител на Андора Хоан Арасил получи тежко падане днес. За щастие младият скоир е в болница и се възстановява безпроблемно. Състезанието беше прекъснато за близо 1 час, за да му бъде оказана безпрецедентна медицинска помощ от спасителните екипи на FWT, директно на стръмния склон по средата на трасето, преди да бъде пренесен до най-близката болница в долината с единия от няколкото обслужващи състезанието хеликоптера.

При спускането си от Pic de les Planes в Ордино-Аркалис, Арасил претърпя падане и нараняване на главата с лек кръвоизлив. След първите завои Арасил направи много рискован скок и падна, като се удари в скалите. Уплахата беше доста значителна, тъй като андорецът загуби съзнание. Въпреки това, с помощта на парамедиците спуснали се мигновенно при него, той се възстанови и беше евакуиран в болница Nostra Senyora de Meritxell, където е под наблюдение.

И през настоящия сезон имаме уникалната възможност да гледаме Freeride World Tour на живо по кабелната програма FUEL TV, както и с Интернет стрийминг от страницата на FWT и FUEL TV Plus. Предаването режисирано от Фабио Феро се осъществява от същия екип и със същите фантастични видео технологии на заснемане, които се използват в излъчванията на живо от професионалните сърф състезания на WSL.

РЕЗУЛТАТИ ски мъже

1. Максим Чаблоз (SUI)
2. Рос Тестер (САЩ)
3. Андрю Полард (САЩ)
4. Аймар Наваро (ESP)
5. Лео Слемет (FRA)
6. Джеймс Хамптън (NZL)
7. Карл Регнер Ериксон (ШВЕ)
8. Джак Никълс (САЩ)
9. Валентин Райнер (Австралия)
10. Блейк Маршал (NZL)
11. Исак Фрийланд (САЩ)
12. Грифен Молер (САЩ)
13. Абел Мога (ESP)
14. Кристофер Търдел (ШВЕ)
15. Кевин Никълс (САЩ)
16. Уадек Горак (FRA)
17. Reine Barkered (SWE)
18. Cooper Bathgate (CAN)
19. Маел Оливие (FRA)
20. Крейг Мъри (NZL)
21. Макс Палм (ШВЕ)
22. Джоан Арасил (И)


Ски жени

Ските за жени последваха в подобна драматична смесица от катастрофи и триумфи. Триумфално се завърна на върха на подиума Джес Хотър (NZL). Хотър свърза няколко големи скока с безупречно каране на ски, за да спечели събитието. Завръщайки се от тежка катастрофа в Испания миналата седмица, световната шампионка от 2021 г. Елизабет Герицен (SUI) се класира на 2-ро място, докато 3-то място отиде за новобранката Лили Брадли (САЩ).

„Днес всичко беше приспособяване на линията ми към променящите се условия и съм толкова доволен от това как се получи! Целта ми тази година е просто да се забавлявам и наистина се вълнувам за Kicking Horse, обичам го там.“ – Джесика Хотър

РЕЗУЛТАТИ ски жени

1. Джесика Хотър (САЩ)
2. Елизабет Герицен (SUI)
3. Лили Брадли (САЩ)
4. Хедвиг Весел (NOR)
5. Сибил Бланжан (SUI)
6. Лекси Дюпон (САЩ)
7. Zuzanna Witych (POL)
8. Оливия Макнийл (CAN)
9. Трейси Чъб (САЩ)
10. Жулиет Уилман (FRA)

СНОУБОРД МЪЖЕ

При мъжете със сноуборд Блейк Молър (САЩ) спечели победата с добре изпълнено спускане, включващо стилни хващания, завъртания и масивно задно превъртане за финал. Защитаващият се световен шампион Виктор Де Льо Рю (FRA) зае 2-ро място, а Камил Арман (FRA) на 3-то.

„Чувствам се толкова готино да спечеля тази победа. Гледах Виктор да върви пред мен, а той е един от най-великите за всички времена, така че знаех, че трябва да вървя усилено. Наистина обаче, всеки един сноубордистът се хвърля надолу и това действително ме вълнува.” — Блейк Молър

РЕЗУЛТАТИ сноуборд мъже

1. Блейк Молър (САЩ)
2. Виктор дьо льо Рю (FRA)
3. Камил Арман (FRA)
4. Коди Брамуел (Великобритания)
5. Матьо Мартино (CAN)
6. Майкъл Маун (САЩ)
7. Людовик Гийо-Диат (FRA)
8. Мануел Диас (ЧИ)


СНОУБОРД ЖЕНИ

Завършването на деня беше със сноуборд за жени. Въпреки най-трудните условия през деня жените дадоха впечатляващи рънове, като още един новобранец зае първото място. Печелившата серия на Типани Перотин (FRA) показа добре демонстрирани способности, за капак с огромен финален скок. Световната шампионка от 2018 г. Мануела Мандъл (AUT) се класира на 2-ро място, която беше плътно следвана от Ерика Викандер (САЩ) на 3-то.

„Там е много топло, снегът се промени много в сравнение с тази сутрин, така че реших да променя малко карането си. Забелязах нещо малко по-голямо и дадох всичко от себе си и мина добре. Толкова съм развълнуван!” — Тифани Перотин

РЕЗУЛТАТИ сноуборд жени

1. Тифани Перотин (FRA)
2. Мануела Мандл (AUT)
3. Ерика Викандер (САЩ)
4. Нурия Кастан Барон (ESP)
5. Кейти Андерсън (CAN)
6. Клеър Макгрегър (NZL)

Със спирки №1 и №2 в календара, FWT е готов да се отправи към Северна Америка. Следва стоп №3 в Kicking Horse, Британска Колумбия (12-17 февруари), който ще бъде последният шанс на ездачите да постигнат резултати преди The Cut, като състезателите с най-висок клас преминават към FWT Финалите във Фибербрун, Австрия (15-20 март) и Вербие, Швейцария (26 март - 3 април).

за FWT

FWT Management SA, базирана във Вербие-Швейцария, организира спортни събития от световна класа в планински курорти и региони от 1996 г. Основателят на Xtreme Verbier, емблематично събитие за фрийрайд ски и сноуборд,  FWT Management SA през 2008 г. от самостоятелно събитие създава Freeride World Tour, серия международни състезания по фрийрайд, с общо над 160 събития по целия свят за професионалисти, аматьори и младежи с над 5500 лицензирани състезатели.

FWT Management SA е изключителен собственик и организатор на следните серии: Freeride World Tour (FWT), Freeride World Qualifier (FWQ), Freeride Junior Tour (FJT), Freeride Junior World Championship (FJWC) и Freeride Skiing Team Competition (Skiers Cup) със събития, провеждащи се в Европа, Северна Америка, Южна Америка , Азия и Океания.

по материали на Фани Аврил, FWT и репортери от Андора

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL