SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Могул ски на бабуни за мъже - 06 Февруари 2022 - 20:26

ОЛИМПИАДА, СКИ СВОБОДЕН СТИЛ. Събота, 5 февруари 2022 г. Уолтър Уолбърг от Швеция беше коронясан за олимпийски шампион в могул ски на бабуни при мъжете, а фаворитът в състезанието Микаел Кингсбъри беше принуден да се задоволи с второто място в Genting Snow Park.

Очакваше се състезанието, за олимпийската титла в могула, да включва битка между досегашния шампион Кингсбъри от Канада и японския скиор Икума Хоришима.

Двамата доминираха в кръга за Световната купа през сезона, като Кингсбъри спечели четири събития и Хоришима триумфира в три.

Кингсбъри подчерта статута си на фаворит, като многократният световен шампион постигна най-висок резултат в първия манш на финала.

Впечатляващ втори манш от Уолбърг му позволи да се класира за финалната част на състезанието за шестима скиори, като 21-годишният райдър имаше предимството да остане последен.

Шведският скиор наблюдаваше как Хоришима постигна резултат от 81,48, преди Кингсбъри да даде най-високата сума за деня с 82,18.

Уолбърг се справи с предизвикателството, като постигна резултат от 83,23, което гарантира, че първата голяма титла в кариерата му дойде на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.„Отсъствах две години, след което се възстановявах след контузия на коляното, така че това е невероятно чувство“, каза Уолбърг.

„Това злато ми е целта още от дете.
Работих толкова усилено за това, така че е невероятно.
Беше добро каране.
Чух, че резултатите на Хоришима и Микаел бяха много високи, най-високите за деня.
Тогава знаех, че трябва да направя много добро спускане, да карам по-бързо и да направя някои по-големи скокове.
Просто се опитах да дам всичко от себе си и се получи, така че съм щастлив."

Кингсбъри стана първият скиор, който спечели три олимпийски медала  в могула.

29-годишният спортист спечели сребро в Сочи 2014 и Пекин 2022, което е от двете страни на успеха му със златния медал в Пьонгчанг 2018.

Кингсбъри ще се надява да добави към колекцията си от медали в двойния могул, събитие, в което той е действащият световен шампион.

„Уолтър, с натиск, заложи най-доброто каране за деня и го подкрепи“, каза Кингсбъри.

„И аз съм много горд с него, че стана част от нашата малка група олимпийски шампиони.
Нашият спорт е толкова свързан с представянето в един единствен ден и имаме едно събитие на всеки олимпийски игри, така че не е лесно.
Нямаме друг шанс или друг ден да опитаме отново, всичко е в един ден и аз съм горд, че успях да го направя от 12 години.“

Хоришима завърши местата на подиума, като спечели бронз.

Японският скиор беше последван от французина Бенджамин Кавет, американеца Ник Пейдж и австралиеца Купър Уудс-Топалович.


От Майкъл Павит в главния пресцентър в Пекин
insidethegames.biz

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL