SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Олимпийски Скиатлон - 07 Февруари 2022 - 12:27

ОЛИМПИАДА, СКИАТЛОН. 6 февруари 2022 г. ДЖАНДЖЯКУ, Китай (AP). Руският атлет Александър Болшунов се откъсна рано от основната група и спечели първия златен медал за мъже по ски бягане от Олимпийските игри в Пекин в неделя на 30-километровия скиатлон.

Болшунов, лидерът на Световната купа в дългите ски състезания, грабна знамето на Руския олимпийски комитет в последния участък и го развя във въздуха, докато пресече финалната линия, след като измина 30-те километра за 1 час, 16 минути, 9,8 секунди.

„Моите емоции не могат да бъдат изразени“, каза той след състезанието. „Все още не съм осъзнал, че наистина съм Олимпийски шампион.

Болшунов и Ийво Нисканен от Финландия водеха състезанието през първите четири класически ски обиколки, но руският състезател Денис Спицов изпревари Нисканен на свободен стил.

Спицов остана отпред и си осигури среброто с 1:11 минута зад Болшунов. Нисканен удържа бронза, изоставайки на 2:00 минути.

Болшунов каза, че след като той и Нисканен поведоха, е разбрал, че това е неговият шанс.

„Току започнах да бягам заедно с него и тогава в частта за свободен скейт разбрах, че най-важното е да стигна до финалната линия, без да бъда завладян от никакви лични емоции и да взема златния си медал“, каза Болшунов.

Нисканен каза, че планът му е бил да натисне повече на класическите ски, но половината на скейт е била по-трудна.

„Темпото беше високо след първата обиколка през цялото време и не можех да се задържа с руснаците“, каза той. „Те бяха толкова силни, че беше дълго състезание да буташ сам. Аз съм щастлив да получа бронза, от това."

Спицов каза, че е доволен от работата на ските му в класическата част.

„Но на свободния скейт, в последните три обиколки, аз просто търпях болката и мечтаех това състезание да приключи по-бързо, защото беше много трудно“, каза той.

Първият норвежец, който премина линията, беше Ханс Кристер Холунд и зае четвърто място. Той спечели бронзов медал на Олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 г. Норвежкият му съотборник Паал Голберг остана пети.

Йоханес Хьосфлот Клаебо от Норвегия, лидер на Световната купа, загуби връзка с челната група по време на класическите обиколки и продължи да губи време. Той завърши на 40-то място, на 9:06 минути зад Болшунов. Той не спря, за да разговаря с репортери след състезанието.

Скиатлонът е състезание за масов старт, което започна с 15 километра класически ски. След четири обиколки по около 3,75-километровото трасе, състезателите преминаха през стадиона и бързо смениха класическите със скейт ски, преди да се отправят за още четири обиколки.

Клаебо доминира в ски бягането, но златните му медали през 2018 г. бяха в свободния спринт, щафетата 4х10 километра и отборния спринт. Болшунов застава точно пред него в състезанието на дълго бягане.

Треньорът на руската двойка Юрий Бородавко беше отстранен от работа с националния отбор за две години през 2010 г., след като федерацията по ски бягане на Русия заяви, че той е сред групата треньори, „замесени в допинг дела“.

Температурите на въздуха за неделния скиатлон бяха "по-топли" от състезанието при жените в събота, като се движеха около минус 11 градуса C (12,2 градуса F). Ветровете бяха по-спокойни, което помогна за студа от вятъра, който падна до минус 30 C (минус-22 F).

Нисканен, най-добрият класически скиор в света, се откъсна от групата във втората обиколка и към него се присъедини Болшунов. Те водеха 12 преследвачи с 15 секунди във втората обиколка, а до третата само трима изоставаха от тях на около 18 секунди - Спицов, Холунд и Голберг. Клаебо се върна на 42 секунди на девето място.

Нисканен и Болшунов останаха отпред през прехода към скейт ски с тримата преследвачи на около 30 секунди след тях. Клаебо остана на 11-то място на 1:39.

Болшунов се откъсна от Нисканен по средата на първата обиколка на скейт и Спицов го хвана. До втората обиколка на скейт Спицов спечели време на Нисканен и двамата норвежци продължиха да гонят. Холунд така и не го стигна.

Норвегия пое олимпийския подиум в скиатлона през 2018 г., но защитаващият шампион Симен Хегстад ​​Крюгер не успя да запази титлата си, след като беше положителен за COVID-19. Златото му в скиатлона дойде, след като той катастрофира и счупи щека непосредствено след началото на състезанието, но успя да надмине 60 скиори, за да спечели.

Сребърният медалист от Пьончан Мартин Джонсруд Сундби се оттегли през 2021 г. Холунд, който спечели бронза, трябваше да се задоволи с четвъртото място.

Титлата от Световната купа по скиатлон се дава три пъти от 2018 г. насам и Болшунов спечели две от тях през 2019 и 2020 г. Емил Айверсън от Норвегия взе златото през 2021 г.

От МАРТА БЕЛИСЛ, АП

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL