SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Алпийски ски Световна купа РЕСТАРТ - 24 Октомври 2022 - 10:22

АЛПИЙСКИ СКИ. Зьолден, Тирол, Австрия. Тази неделя на глетчера Ретенбах в австрийските Алпи рестартира Световната купа по алпийски ски. След първия неуспешен опит в събота на GS състезанието за жени, поради неблагоприятните климатични условия, статът за мъже успешно беше даден в неделния ден. Рестартът освен за сезона на ФИС Световната купа беше и за зрителите на живо, които за първи път от 2019г., поради вирусните ограничения, бяха допуснати до трибуните да наблюдават и преживяват състезанието на пистата. Времето, атмосферата и организацията бяха подобаващо превъзходни.

Напълно закономерно гигантския слалалом беше спечелен от Олимпийския шампион Марко Одермат от Швейцария. Той поведе със солидна разлика от 1 секунда още в първия маш и спокойното му спускане във втория му осигури победата в състезанието. Втори е словенецът Ян Краньец, а трети се изкачи Хенрик Кристоферсън от Норвегия.

В първия манш стартираха 70 скиори. 28 състезатели завършиха втория манш. На GS-а в Зьолден нямаше българско участие.

Австрийските домакини изпитаха силно разочарование след като нито един техен състезател не успя да влезе в първите десет на GS-a. За разлика от тях от трето до пето място се наредиха трима норвежци.

Следете новините на SKI.BG за повече подробности от рестарта на сезона.

АЛПИЙСКИ СКИ. SÖLDEN, Австрия. (AP) След като доминира в откриващото сезона състезание за Световната купа за мъже в неделя, Марко Одермат свали състезателната си каска на финала и посочи логото на Red Bull.

Одермат, олимпийският шампион в гигантския слалом, оправда своите сметки като фаворит за общата титла от Световната купа, побеждавайки с повече от седем десети от секундата в своята 12-та победа в кариерата.

Швейцарският скиор направи почти безупречен първи манш и преодоля няколко грешки във втория на стръмния ледник в Австрийските Алпи, за да завърши на 0,76 секунди пред Яан Кранец от Словения.

Норвежецът Кристоферсен завърши трети на 0,97 секунди разлика, пред съотборника си Лукас Браатен, който слезе от втори след първия манш до четвърти, а пети е Расмус Уиндингстад.

Одермат имаше голяма преднина в първия манш от повече от четири десети от секундата, но каза, че не приема нищо за даденост.

„Не бях сигурен, че (преднината) е достатъчна, това наистина беше голяма битка. Снегът ставаше все по-лош и по-лош. Всеки направи някои грешки,” каза Одермат, който също спечели състезанието миналата година за първата от петте си победи в GS по пътя към първата му обща титла.

„Трябва да сте психически подготвени. Трябва да се изправите пред предизвикателството“, добави той.

Одермат спечели най-голямата награда в спорта с огромна преднина от 467 точки пред норвежкия скоростен специалист Александър Аамод Килде миналия сезон.

Килде, носител на титлите в спускането и супер-G през миналия сезон, отпадна във втория манш.

Въпреки че се очаква да защити успешно титлата си, Одермат се опита да омаловажи доминацията си.

„Виждам много конкуренти за общата титла. Но всички допълнителни точки, които мога да спечеля сега, може да ми помогнат в края“, каза той.

Кристоферсен, който беше единственият състезател освен Одермат, печелил гигантски слалом от Световната купа миналата година, беше целият усмихнат, след като се качи на подиума в традиционното откриване на сезона за първи път.

В забележителен ход норвежкият олимпийски сребърен медалист от 2018 г. в GS смени ски екипировката си извън сезона, оставяйки своя дългогодишен доставчик Rossignol, за да се присъедини към новата марка Van Deer-Red Bull, основана от неговия бивш съперник Марсел Хиршер, рекордьорът осемкратен генерален шампион, който се оттегли преди три години.

Докато мнозина го смятаха за рискован ход, Кристоферсен каза, че никога не е имал съмнения.

„Предимството на новата компания е, че можем да адаптираме нещата много бързо, ако искаме. Van Deer-Red Bull е компания за състезания: основната цел не е да продаваме ски, а да печелим състезания“, каза Кристоферсен. „Но когато печелите състезания, със сигурност ще продавате ски.“

Състезанието беше наблюдавано от 14 000 зрители при слънчеви условия под синьо небе, ден след като състезанието за жени беше отменено поради дъжд и мокър сняг.

Световната купа за мъже продължава с паралелно състезание в Лех-Цюрс на 13 ноември, след като FIS в събота отмени двете спускания Цермат-Червиния, планирани за следващата седмица, поради липса на сняг.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL