SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : СВЕТОВЕН ДЕН НА СНЕГА 2023 - 17 Януари 2023 - 18:50

WORLD SNOW DAY Sofia 2023 / Световният ден на снега София 2023 отново беше истински великолепен! В неделя, 15-ти януари 2023 г., светът отбеляза World Snow Day и въпреки климатичните странности и ние бяхме част от празника. След напълно безснежното начало на тази зима, като по поръчка снегът дойде броени дни преди средата на януари и макар оскъден дори високо в планината, беше повече от достатъчно, за да донесе щастливи емоции на всички, решили да излязат навън сред природата, за му се порадват в празничния ден, и най-вече на децата!

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

За 12-ти пореден път София се включи в отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА. И тази година българските професионални медии за ски, зимни и аутдоор спортове, лайфстайл и индустрия WWW.SKI.BG и WWW.BACKCOUNTRY.BG организираха честване на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА като едно от общо 141-те официално регистрирани от ФИС събития в 44 различни държави по цял свят. Поради тоталната липса на сняг в града и този път празникът се проведе в близката Витоша планина. Независимо от необичайно тънката снежна покривка за месец януари дори високо в планината, традицията беше спазена и събитието предложи на всички желаещи безплатни уроци по ски бягане и ходене със ски, спускане с шейни, снежни игри и други забавни занимания на снега.

Чудесното слънчево, тихо и приятно топло време в неделния ден на писта "Сълзица" при спортната база на "Александър Логистикс" на Витоша допринесе за още по-голямото удоволствие за всички участници, особено за децата.

Акцентът и тази година беше върху ходенето със ски и ски бягането – прекрасен зимен спорт, който е изключително полезен за тялото и духа и в който сме имали значими успехи и постижения в миналото, но през последните години в България като че ли остава на по-заден план и не се радва на толкова голям интерес, колкото алпийските ски, особено сред децата. Този спорт не изисква големи инвестиции за екипировка и парични средства за лифт карти и е изключително приятен и лесен за практикуване почти навсякъде, където има снежна покривка, дори в напълно градски условия.

За съжаление твърде необичайният климат над Балканския полуостров тази зима остави безснежни българските планини почти до средата на месец януари, а температурите бяха по-скоро пролетни. Пресният сняг, дошъл инцидентно в последния момент, успя да покрие пистата за ски бягане "Сълзица", но без предварителна основа обработката й не беше възможна. В допълнение в планината Витоша, която е най-старият природен парк на Балканите, действат специални режими и ограничения с цел опазването на природата. Затова все по-необходимите поради глобалните климатични промени технологични инсталации за изкуствено заснежаване засега не могат да бъдат използвани на тази писта. Проблем, на който се надяваме отговорните институции скоро да намерят решение, е и нерегламентираното навлизане на автомобили по ски пистата нощем, които я повреждат. Така в крайна сметка условията на трасето този път не бяха идеални за професионални тренировки, но пък за първи стъпки в ходенето със ски бяха повече от достатъчни.

За всички желаещи напълно безплатно отново беше осигурена от гардероба на спортната база "Александър Логистикс" нужната ски екипировка - ски, щеки и обувки, а в допълнение организаторите както винаги предлагаха натурални сокове, лакомства и сладки, на които разбира се най-много се радваха децата. По традиция всички участници в празника получиха като подарък и специалното шалче FIS World Snow Day.

За поредна година професионални треньори на заниманията със ски на Световния ден на снега бяха многократният балкански и републикански шампион по ски бягане Веселин Цинзов, представил достойно България на Зимните Олимпийски игри през 2010, 2014 и 2018 г, както и легендарният Петър Панков – национален състезател по ски бягане, участник в Зимните Олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., в Сапоро през 1972 г. и в Инсбрук през 1976 г., единствен български участник в световноизвестния ски маратон Васалопет, 14-кратен шампион на България и 9-кратен балкански шампион, национален треньор, спортен ръководител и дългогодишен ски деятел. Двамата споделиха своя безценен опит с желаещите да научат повече за ски бягането и им помогнаха да опитат как се карат ски писалки.

Напълно в съответствие с концепцията на ФИС за Световния ден на снега, в откритите уроци по ски бягане се включиха, освен специално дошлите деца и възрастни, но дори и случайни - наблизо преминаващи туристи и деца с техните родители. Повечето от тях буквално за първи път опитаха този прекрасен спорт и бяха запленени от него. Всички останаха щастливи и доволни от досега с природата и спортуването на чист въздух на открито. Всички деца се забавляваха на снега, всички деца му се наслаждаваха и на сбогуване всички потвърдиха, че ще опитат пак! Дори само заради този факт СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2023 на SKI.BG отново беше успешен!

Надяваме се, че в крайна сметка зимата и истинският сняг все пак ще дойдат и в нашите планини. Тогава, при подходящи климатични и снежни условия, планираме да повторим празника на снега в пълния му блясък - с безплатни уроци по ски бягане и ходене със ски, ски демонстрации и открита тренировка, снежни игри и забавления за децата и техните родители! Следете редовно новините на WWW.SKI.BG, за да не го пропуснете! Доскоро!

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА СОФИЯ 2023 се организира от българските професионални медии за ски, зимни и аутдоор спортове, лайфстайл и индустрия SKI.BG и BACKCOUNTRY.BG с подкрепата на Витоша Спортна база "Alexander Logistics" и Сдружение Маратон, SIVEN , Bryzos , JBL , AKG.

Изключително благодарим на Витоша Спортна база "Alexander Logistics" и Сдружение Marathon.bg и специално лично на Vesko Tsinzov и Петър Панков за безрезервната им подкрепа и сърцата отдаденост към провеждането на празника за поредна година!

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е инициатива на Международната федерация по ски (ФИС) и има за основна цел да изведе навън сред природата, на снега и ски пистите децата на възраст между 4 и 14 години, заедно с техните семейства, в рамките на един ден, изпълнен със забавления, различни приключения и състезания на сняг.

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА се отбелязва в третата неделя на месец януари всяка година от 2012-та насам и е част от международната кампания на ФИС „Доведете децата на снега”. СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА е една от ключовите инициативи на ФИС за насърчаване на заниманията на сняг като една здравословна почивка през свободното време, особено за младите хора. Ежегодният фестивал на сняг за децата и техните семейства е шанс да откриете нещо ново, време да се забавлявате в и на снега и начин да си създадете прекрасни спомени и вдъхновение да продължите да се наслаждавате на снега.

Световният ден на снега и тази година се отбелязва с разнообразни инициативи в различни дни през месец януари и от най-големите български зимни курорти – Витоша (Алеко), Банско, Боровец, Мальовица, Пампорово и Чепеларе, както и на някои други места из българските планини.

За още подробности около отбелязването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА следете новините на WWW.SKI.BG, както и официалния уебсайт на FIS за Световния ден на снега www.world-snow-day.com !

SKI.BG
15 януари 2023 г.

фотография © Владислав Георгиев / WWW.SKI.BG / WWW.BACKCOUNTRY.BG

Вижте фотографията на SKI.BG от Световния ден на снега София 2023 на Витоша!

#WorldSnowDay #WSD2023 #wsd2023sofia

Следете SKI.BG за повече информация от Световния ден на снега София 2023!

https://fb.me/e/49AaWSwhU

Очаквайте видео и още много фотография от Световния ден на снега 2023 скоро на www.ski.bg!

 

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL