SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг алпийски ски новини : Елитът в световните ски пристига за Световната купа в Банско - 21 Януари 2009 - 14:02
Втора пресконференция на БФСки по повод Световната купа Банско 2009

Днес, 21 януари, в зала "Родина" на националния стадион "Васил Левски" Българската федерация по ски проведе втора пресконференция във връзка с предстоящите алпийски стартове от Световната купа за жени в Банско в края на февруари и началото на март.

На пресконференцията беше официално обявено, че освен вече заложените състезания на 28-ми февруари (спускане) и 1-ви март (супергигантски слалом), на 27-ми февруари Банско ще бъде домакин и на отложеното спускане за Световната купа, което трябваше да се проведе в края на декември 2008-ма в Сен Мориц, Швейцария. Така стартовете в Банско стават три - две спускания и един Супер Г.

Същевременно стана ясно, че елитът в световните женски ски, начело с носителката на Големия кристален глобус за 2008 година Линдзи Вон (САЩ), ще пристигне в Банско за участие в стартовете за Световната купа, които ще се състоят на 27 и 28 февруари и 1 март 2009 г. От водещите в света скиорки ще стартират още Аня Персон (Швеция), Джулия Манкузо (САЩ) и Тина Мазе (Словения).

За България това ще бъде първо домакинство на състезания от календара на Световната купа по ски при жените и то в две от най-атрактивните дисциплини – спускане и супергигантски слалом.

Организатори на тези исторически за ските ни състезания са Българска федерация ски, Български ски пул, “ЮЛЕН” АД, Община Банско, със съдействието на ДАМС и Комитета по алпийски ски към Международната федерация по ски (FIS). Основни спонсори на Световната купа в Банско са М-тел, Първа инвестиционна банка, Milka, Audi и Colmar.

Стартовете в Банско се очертават като решаващи за определянето на тазгодишните носители на Големия кристален глобус и на малките в спускането и супергигантския слалом. Те ще бъдат и най-значимото събитие в спортния живот на България за 2009 г. За последно страната ни е била домакин на стартове за Световната купа на FIS, но при мъжете през 1984 г. Тогава скиорите са се състезавали в курорта Боровец.

Популярността на ските в България и възходящото развитие на Банско, като водещ зимен център в Източна Европа, са една от причините за трите дни, през които ще се проведат стартовете за Световната купа, да се очакват над 20 000 зрители от цял свят.

Огромен е и интересът към събитието от страна на водещите телевизии в Европа. Заявки за акредитации са подали много журналисти от Европа и Северна Америка. Напълно готови са вече и двата пресцентъра, които ща обслужват журналистите. Главният пресцентър се намира в 5-звездния „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско”, а втория е в горна станция на кабинковата въжена линия на Бъндеришка поляна, само на 50 м от финала.

В организацията на Световната купа в Банско са привлечени и над 300 доброволци от цялата страна.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL