SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Чех глобен с 10 000 евро за събуждане на лавина в Австрийските Алпи - 07 Март 2009 - 14:32

Чешки ски-инструктор стана една от първите жертви на новите строги разпоредби срещу недисциплинирани скиори, които бяха въведени тази година в австрийските Алпи, пише пражкият всекидневник "Лидове новини", цитиран от Дарик.

Скиорът трябва да плати глоба в размер на 280 000 чешки крони /около 10 000 евро/ за това, че в събота е карал ски близо до центъра Кицщайнхорн, край алпийското селище Капрун, недалеч от ски-курорта Цел ам Зее, в район с висока лавинна опасност и по този начин е причинил падането на лавина, информира вестникът.

Въпреки че няма жертви планинската спасителна служба с помощта на специално обучени кучета и техника е трябвало да провери дали под падналата лавина не е останал някой. Само един немски турист е бил засипан със сняг до гърдите, но са били необходими четири часа за пълна проверка на последиците. Ето защо чешкият инструктор ще трябва да заплати разходите по операцията, уточнява "Лидове новини".

Курт Райтер, който е началник на кризисния щаб в Цел ам Зее, обаче признава, че чехът не е бил единственият скиор, карал в опасния район, обозначен с предупредителни табели, и едва ли е единственият виновник за лавината. Чехът не е избягал от мястото на произшествието, а активно е помагал на спасителите, което се приема като смекчаващо вината обстоятелство,  така че той едва ли ще заплати пълната сума от глобата. Райтер допълва, че продължава издирването на останалите виновници, пише "Лидове новини".

в-к Стандарт
четвъртък, 05 март 2009

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL