SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ски влек от края на 19-ти век ще радва туристите на връх Перелик за новия ски сезон - 19 Май 2009 - 14:46
Проект за реконструкция на пътя до връх Ком подготвя община Берковица

Смолян. Ски влек от края на 19 век ще радва туристите на връх Перелик за новия ски сезон, 2009/2010г., съобщи за радио „Фокус” – Смолян главният инвеститор в Спортно-туристически център „Перелик” Кирил Асенов. Идеята е влекът да е по-скоро туристическа атракция, отколкото да се използва масово от скиори. Съоръжението, което ще се монтира е на повече от 150 години и ще пренася всички посетители във времето, когато е възникнал ски-спорът в света. Ще се използва изцяло стара технология, като самият влек ще се задвижва от парна машина. Дължината на съоръжението е 680м., като ще обслужва и ски-писта с дължина около 800м. Влекът ще се монтира на самия връх Перелик от хижа „Мечата бърлога” до върха. Асенов каза още, че на основание чл. 4, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда – ОВОС се организира и обществено обсъждане за проекта. Към влека ще съществуват и прилежащи помещения за пулт за управление, каса, задвижваща машина, гараж за ратрак, склад резервни части, гардероб, санитарен възел, заслон и бързо хранене за посетителите. На въпрос, може ли да се каче, че това е първият етап на мега –проекта СТЦ” Перелик”, Асенов отговори, че първият етап на проекта, както е предвиден в ОВОС-а от 2001г. предвижда построяването на 6 лифта и 6 писти с обща дължина 16км., за това не може да се каже, че с построяването на влека и малката ски-писта започва реализацията на проекта. Пистата няма да се прокарва, а ще се полазват съществуващите голи площи и пасища.

Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
19 май 2009 | 13:11 | Агенция "Фокус"

Проект за реконструкция на пътя до връх Ком подготвя община Берковица

Берковица. Среща за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействие върху околната среда във връзка с реконструкцията на част от пътната отсечка Берковица - връх Ком, се състоя в Берковица, съобщи за радио “Фокус”- Видин Петя Генова, пресаташе на общинското ръководство. На срещата присъстваха представители от РИОКОЗ- Монтана, ВиК, Държавно лесничейство - Берковица, Туристическо дружество Берковица, специалисти от общината и независимите експерти, изготвили оценката. "Пътят, свързащ Берковица със зона Ком, е от изключителна важност за общината", подчерта Генова. По проект се предвижда реконструкция и разширяване на пътната отсечка с дължина 16 км. На днешнта среща бяха представени два експертни доклада - за оценка на въздействието върху околната среда. Общото експертно заключение е, че проектното предложение е съвместимо с предмета и целите на защитената зона и околната среда. "Няма да бъдат засегнати развитието и популацията на редки растителни и животински видове. В периода на строителство на пътната отсечка, организирани емисии на вредни вещества в атмосферата няма да има. Опасност за населението също не съществува", гласи оценката на РИОКОЗ- Монтана.  Предстои този проект да бъде внесен за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Димитър СТЕФАНОВ
13 май 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL