SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Обилен сняг вали на връх Тодорка в Пирин - 03 Януари 2010 - 16:05
Условията за туризъм са добри в ниските и средни части на планините

Банско. Повечето от ски пистите в Банско работят. Това съобщи за радио “Фокус”-Пирин дежурният от Планинската спасителна служба в Банско. Условията за каране на ски са добри. В момента работят пистите на Бъндеришка поляна и Шилигарника. На връх Тодорка в Пирин планина вали обилен сняг. Дежурният от Планинската спасителна служба каза още, че през вчерашния почивен ден са станали осем инцидента с туристи на пистите, повечето, от които са били с охлузвания.

Цветелина ПИШИКОВА
 02 януари 2010 | 10:28 | Агенция "Фокус"

Почти всички писти и съоръжения в курорта Банско работят

Почти всички писти в скицентъра в Пирин планина над Банско са отворени, работят и основните съоръжения, има условия за ски.
Това съобщиха по телефона за БТА дежурните в базата на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в пиринския курорт.
Отворен е също скипътят, който свързва града и скицентъра. Времето в района е променливо, малко по-студено в сравнение с предишните дни.

Според информацията от ПСС съществува лавинна опасност в района на улеите под връх Тодорка и улеите към хижа "Вихрен".
Планинските спасители предупреждават най-вече любителите на екстремните изживявания сред сноубордистите и скиорите да не карат извън обозначените трасета.

В първия ден на 2010 година екипите на ПСС, които дежурят в скицентъра Банско, са помогнали на десетина скиори и сноубордисти, получили изкълчвания, счупвания и други травми при падания, информираха от базата на спасителната служба в града. Тежко пострадали хора няма.

БТА
02 януари 2010

Условията за туризъм са добри в ниските и средни части на планините

Условията за туризъм са сравнително добри в ниските и средни части на планините. Това казаха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст (БЧК). Времето в планините е облачно, мъгливо, по високите части ветровито. Температурите в сутрешните часове са от 0 до 7-8 градуса. Почти навсякъде превалява слаб сняг. Условия за ски спорт има в курорта Банско, на Безбог на Пирин над Добринище до междинната станция и в курорта Пампорово от връх Снежанка. На Витоша работи кабинката и открития седалков лифт Драгалевци-Голи връх.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

03 януари 2010 | 09:22 | Агенция "Фокус" 

Много руски и сръбски туристи очакват в Пампорово

Пампорово. Очакваме много руснаци да почиват в Пампорово. Това каза за радио „Фокус” – Смолян Росен Кефилев, секретар на Консултативен съвет „Пампорово”. През тази седмица, която предстои, очакваме доста руски и сръбски туристи, като те ще бъдат предимно организирани групи, обясни Кефилев. Към момента по-голямата част от хората, посрещнали новата година в курорта, са си тръгнали. Клиентите си тръгват с един ден по-рано, защото няма условия за ски, заяви Кефилев и допълни, че ако е имало сняг за каране на ски, по-голямата част от хората щели да си тръгнат в неделя. В Пампорово има условия за ски единствено за начинаещи скиори.

Елена ХАДЖИЕВА
02 януари 2010 | 16:48 | Агенция "Фокус" 

2 см е новата снежна покривка на Пампорово, работят три писти

Смолян. 2 см е новата снежна покривка на Пампорово, съобщиха за радио "Фокус" - Смолян от Планинската спасителна служба. В момента температурата в курорта е минус 1 градуса, времето е облачно, но спокойно и без валежи. Три писти работят днес в Пампорово. Това са "Снежанка - 2", "Снежанка - 6" и "Стойките - 2", като снегът по тях е изкуствен. От Планинската спасителна служба добавиха, че няма сигнали за изгубени туристи в планинския курорт.

Елка ДЪРМОНЕВА
03 януари 2010 | 08:34 | Агенция "Фокус" 

Половин час заря за ЧНГ в Пампорово
Три писти радваха скиорите въпреки топлото време

Комбинацията от ски и туризъм за Нова година в Пампорово масово привлече българите и тази година. Топлото време обаче изненада екипираните за пистите гости на курорта. Около празниците живакът се движеше между 6 градуса през нощта и 10-12 през деня. Едва вчера Пампорово осъмна с температури около нулата.
Въпреки това две писти към връх Снежанка и една към село Стойките бяха отворени за най-върлите любители на белите спортове. Напук на топлата изненада обаче Пампорово беше препълнено от гости, търсещи забава и развлечения. Заради липсата на дебел сняг няколко хиляди тръгнаха към пещерите и природните забележителности в района. Бумът от "скучаещи" скиори удари рекорда от около хиляда посетители в Ягодинската пещера само за първите два дни на новата година, още толкова поеха към Чудните мостове и пещерата Ухловица. Пещерняците и планинските водачи обявиха, че не помнят досега подобен наплив от туристи на Нова година.
Въпреки липсата на идеални условия за ски препълненият от народ планински комплекс се радваше на най-пищната заря в новогодишната нощ. Астрономите от обсерваторията на връх Рожен обявиха, че фойерверките и илюминациите в курорта осветявали небето цели 30 минути.
За да компенсират скиорите, с деликатеси на пистите посрещаха и в Чепеларе. Хайдушко чеверме, "подсладено" с родопски гайди, е реверансът на домакините от "Чепеларе курорт" към гостите на спортния център "Мечи чал".
Новата услуга в центъра вече привлича много скиори, купуващи карта за 6 дни, които могат да използват по свой избор през целия сезон. Така гостите на Чепеларе, неуспели да карат ски по Нова година, ще имат шанса да се спускат по перфектните писти там, когато падне големият сняг, надяват се в родопския град.

Щиляна Чакърова
в-к Стандарт
НЕДЕЛЯ, 3 Януари 2010

Увеличение на руските туристи отчитат в Пампорово
Англичани, ирландци, руснаци са преобладаваща част от чуждестранните туристи в момента
 
Почти двойно е увеличението на групите с руски туристи в ски-училище "Пампорово" в началото на зимния сезон, съобщи директорът на ски-училището Георги Карамитев, цитиран от БТА. По негови думи в началото на януари се наблюдава ръст на потока от организирани туристи в ски курорта в сравнение със същия период на миналата година.
  
Англичани, ирландци, руснаци са преобладаваща част от чуждестранните туристи в момента, а българските клиенти са около 60 процента от почиващите в Пампорово. Около Новогодишните празници хотелите в курорта бяха препълнени, информират от Консултативен съвет "Пампорово".

Условия за ски има по "Стената", червената и зелената писта, както и ски-трасето от Пампорово до с.Стойките и от "Студенец" към "Малина", уточняват от ски-училището. След падането на температурите под нулата започва покриване на пистите с оръдията за изкуствен сняг.

За преобладаваща част от хотелите от утре влизат в сила по-евтини оферти за нощувки и услуги. Поевтиняването е до 30-40 на сто и е обичайна практика в курорта след т.нар. висок сезон около Коледните и Новогодишни празници. От 25 до 100 лева варират цените на нощувките в зависимост от категорията на хотела и различните пакетни оферти.

bTV
03.01.2010 / 16:15

Лифтът за Седемте рилски езера работи без прекъсвания 

Сапарева баня. Лифтът за Седемте рилски езера работи днес без прекъсвания. Това обясни управителят на фирмата, стопанисваща съоръжението Славейко Стайков, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Съоръжението се ползва от туристи, има вятър, който е слаб и няма опасност като вчера лифтът да бъде спрян. В района на Паничище и циркуса на Седемте рилски езера вали сняг в момента, обясни още Славейко Стайков.
Цената на лифта в едната посока е 10 лева, а в двете посоки 15 лева.

Даниела МЕТОДИЕВА
03 януари 2010 | 14:06 | Агенция "Фокус" 

Сливен: Силен сняг вали навсякъде в областта

Сливен. Силен сняг вали навсякъде в област Сливен, съобщи пред радио "Фокус" - Сливен дежурният в Областната дирекция на МВР в Сливен. 4 см е снежната покривка в Котелския и Твърдишкия балкан. В Нова Загора има натрупвания само на места. Фирмата, почистващата зимните пътища в областта, е готова да почиства при необходимост, увери дежурният.
Сняг вали и в самия град. Пътните настилки са мокри заради дъжда, който валя преди това. Няма образувала се снежна покривка заради мокрите настилки и положителните температури. Термометърът отчита 2.5 градуса.

Гергана СУЛТАНОВА
03 януари 2010 | 08:49 | Агенция "Фокус"

Добри условия за ски в Добринище, Банско и Мальовица

Условията за туризъм са сравнително добри в ниските и средни части на планините, съобщи за Дарик дежурният в централата на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Запрян Хорозов. Почти навсякъде вали сняг. Температурите са в интервала от нула до 7-8 градуса.

Времето в планините е облачно, мъгливо, ветровито по високите части. Почти навсякъде превалява слаб сняг. Условията за туризъм са сравнително добри в ниските части на планините. Условия за ски спорт има в района на Безбог над хижа Добринище, в района на Банско и малките влекчета на Мальовица.

Марта Младенова
Darik news
3 януари 2010 10:55 

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL