SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : До 10% ръст на туристите очакват в зимните ни курорти - 24 Декември 2010 - 15:17
Ранният сняг, положителните впечатления на туристите от миналата година и запазването на ниските цени са основните фактори за растежа

До 10% ръст на туристите през зимния сезон 2010/2011 прогнозират представителите на бизнеса и неправителствените организации. „Резултатите дори може да надхвърлят тези от преди кризата“, коментира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ). Причините за оптимизма са ранният сняг, положителните впечатления на туристите от миналата година, подобренията в ски-курортите и не на последно място – запазването на цените на лифт карти и хотелски нощувки на нивата от миналата година.

Сняг и ниски цени

„Очаквахме ръст от 3%, но заради рания сняг прогнозата ни се увеличи на 8%“, казва Драганов. По думите му снежната обстановка е провокирала бум на записванията на скиорите от Великобритания, Германия и Русия още в началото на декември. Вече голяма част от пакетните оферти за Коледа и Нова година са разпродадени, отбелязват от ИАОТ. „Цените не бяха променени на годишна база и дори и най-скъпите оферти се оказаха изгодни и сравително евтини. Поради тази причина те бяха и първите, които се продадоха“, казва Драганов. По думите му курортите ни вече имат малко по-добър имидж, тъй като във всички има оръдия за изкуствен сняг, условията за каране на ски се подобряват с всяка година, а лифтовете и паркоместата са по-добре организирани.

Освен, че ще се запази интересът от страна на традиоционните зимни пазари, тази година новост е очакваният ръст на скиори от съседна Турция. „В Турция бяха направени значителни инвестиции за подобряване на условията за каране на ски, с което не само, че ще се увеличи конкуренцията между двете държави, но в същото време ще провокира по-голям интерес към региона“, допълва Драганов.

Инвестиции за милиони в Пампорово

Над 1 млн. лв. е размерът на инвестициите за подобряването на условията за каране на ски в курорта Пампорово. Това съобщи Мариян Беляков, изпълнителен директор на компанията концесионер „Пампорово“ АД. По думите му тази година са закупени нови оръдия за изкуствен сняг, така че броят им вече е около 100, пистата „Снежанка“ 2 вече е изцяло осветена, поставени са нови обезопасителни мережи и теренът за каране на ски е подобрен. „Очакваме минимум 5 до 10% ръст на туристите“, казва Беляков. Увеличението ще е основно благодарение на по-силния интерес от страна на български, гръцки и румънски скиори, уточнява той.

Боровец атрактивен за нови пазари

Записванията към момента показват, че българските туристи в курорта Борoвец ще са със 7% повече. Скиорите от балканските държави се очаква да бъдат на нивото от миналата година. Ръст от 5% обаче прогнозират английските туроператори. С около 10% се очаква да бъде увеличена и посещаемостта от пазар Русия. Причина за това е наличието на по-голям брой чартърни полети, както и новата директна линия от Екатерининбург. "Очакват се повече туристи от Полша, Словения и Хърватска, а турският пазар се очертава като много перспективен, което се дължи на новооткритите директни полети до София", коментира Нели Сандалска, председател на Съвета на директорите на "Бороспорт“.
Тази година в курорта са закупени нови оръдия за изкуствен сняг, като акцентът е осигуряването на изкуствено заснежаване на ски зони "Ястребец" и "Ситняково". Завършена е връзката между водоема и Ситняковския дял. Ски зона "Макурджик" пък разполага с нова система за снегозадържане.

Световни спортни състезания в Банско

„Очаквам да запазим резултатите от миналата година“, казва кметът на Банко Александър Краваров. Основните пазари на курорта са Великобрирания, Русия, Гърция, Турция и Румъния. През тази година в Банско има нов 6 седалков лифт и установки за изкуствен сняг. Силен интерес към курорта ще има и по време на Световната ски купа за мъже, която ще се проведе в края на февруари, както и заради Европейската купа по биатлон в средата на месеца.

Бизнес визити и ски на Витоша

„Очакваме на Витоша да се качат не само софиянци, но и хората, окито идват към столицата“, казва Костадин Костадинов, изпълнителен директор на концесионера „Витоша ски“. По думите му интересът към планината ще се запази и дори може да се очакват повече румънци и сърби. Според Костадинов Витоша няма да загуби и гръцките скиори, въпреки кризата в южната ни съседка, както и откриването на нов граничен пункт, който създава удобна връзка към курорта Пампорово. „Ние не сме конкуренти. И двете места имат свой контингент“, категоричен е Костадинов.

Дарина Черкезова
Pari.bg
20.12.2010, 08:25

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL