SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : За ски пистата във Вълчи дол няма евро, стягат я с левове - 06 Януари 2011 - 16:00

Само на 50 км от Варна, ски пистата във Вълчи дол се оказва не само единствената в Североизточна България, но и между Карпатите и Стара планина. Ако очаквате обаче лукса на Боровец и Банско, няма да го намерите точно там.

Разположено в местността "Kошу баир", дългото 250 и широко 20 метра трасе всяка зима събира притежателите на ски и сноуборд в региона. Защо само притежателите? Защото освен трасе и саморъчно направен ски влек пистата други екстри не предлага. Влек има, но липсват ски гардероб и място, където да пиете чаша чай или кафе. Тази година липсват дори работещи тоалетни, тъй като санитарен възел има единствено в прилежащата хижа, която също не работи.

За 12 години, откакто съществува, ски пистата в долината на вълците не успя да се промени особено. Няма си нито осветление, нито паркинг, за машините за сняг да не говорим. Единствената екстра - ски влекът, е самоделен и ви качва догоре за 4-5 минути.

Развиването на туризма е сред приоритетите на Община Вълчи дол. Местният бюджет обаче не може да поеме нужните минимум 200 хиляди евро за осъвременяване на пистата, подобряване на ски базата и инфраструктурата в района. Така се стига до кандидатстване за средства по европрограми. И двата опита обаче са неуспешни, разкри пред Дарик Маргарита Георгиева, шеф на дирекция „Устройство на територията" в Община Вълчи дол.

Има ли шанс ски съоръжението да бъде разработено, а Вълчи дол да се превърне в нещо като Чепеларе на Североизтока? Отговорите ще откриете в аудио файла на страницата на Дарик.

Пламен Петров
Дарик нюз
6 януари 2011 15:39

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL