SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг алпийски ски новини : Боде Милър води звездите на световните ски на Витоша - 17 Февруари 2011 - 09:46

Най-ярката звезда на световните ски Боде Милър (САЩ) ще участва в демонстрационния паралелен слалом на Витоша на 24-ти февруари, ден преди началото на Световната купа за мъже в Банско. Американецът потвърди присъствието си по време на Световното първенство по ски, което се провежда в момента в немския зимен курорт Гармиш-Партенкирхен.


Second placed US alpine skier Bode Miller looks on after the Hahnenkamm race on January 22, 2011 in Kitzbuehel, Austria. (January 21, 2011 - Photo by Johannes Simon/Getty Images Europe)

Състезанието, което ще се състои на осветление на писта „Витошко лале” е с благотворителна цел, като набраните средства ще отидат за подкрепа на младите таланти в ските. Топ-скиорите, участващи в него, ще донесат и подаръци за 8 млади скиори от различни клубове в страната, които ще се пуснат с тях.

Организатор на този промо ивент е Българска федерация ски. Уникалното шоу ще се проведе от 18 до 19 часа. Състезанието на Витоша се провежда по идея на Международната федерация по ски (ФИС), която иска да промотира Световната купа и ски курортите по света.

Паралелният слалом на „Витошко лале” ще се проведе часове след пристигането в София на чартъра със скиорите, които ще стартират на Световната купа за мъже в Банско (26 – 27 февруари). Начело на звездите ще бъде Боде Милър (САЩ), олимпийския шампион от Ванкувър, четерикратен световен шампион и носител на Голямата световна купа за 2005 г. На Витоша ще дойдат и неговият сънародник Тед Лигети, олимпийски шампион в комбинацията от Торино. Участие в демонстративното състезание ще вземе и шампионът на Супер-Г от Ванкувър 2010 и световен шампион в суперкомбинацията от Вал д’Изер 2009 и Гармиш-Партенкирхен 2011 Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) и носителят на малкия глобус в слалома за 2010 г Райнфрид Хербст (Австрия).

Поканата на БФСки са приели още скиор №1 на Германия Феликс Нойройтер, най-успешният български състезател в последните 15 г Стефан Георгиев и състезаващият се за България Килиан Албрехт. За последното осмо място заявки са дали също така трима световноизвестни скиори. Най-титолувания от тях е Кристоф Инерхофер (Италия), световен шампион на Супер-Г, сребърен медалист в суперкомбинацията и бронзов в спускането от Световното в Гармиш-Партенкирхен. Другите двама са сребърния медалист в слалома от шампионата на планетата във Вал д’Изер 2009 Жулиен Лизеру (Франция) и носителя на малката световна купа в слалома за 2008 г Манфред Мьолг (Италия). Кой заема последното осмо място ще стане ясно в близките дни.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL