SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски PRO : Сега е моментът - 24 Април 2011 - 21:02
Ски спортът изисква целогодишно себеотдаване и ежедневен труд

Ура, състезателният сезон най-после приключи! Успешен или не, време е да му отпуснете края и да не мислите за ски поне няколко месеца...

ГРЕШКА!

Ски спортът изисква целогодишно себеотдаване и ежедневен труд. Ако наистина искате да постигнете целите си, краят на сезона за вас не би следвало да е нищо повече от начало на следващия! Да, полага ви се почивка от седмица-две, но после трябва незабавно да започнете да тренирате.

Стъпка първа. Равносметка за изминалия сезон.

Анализирайте постиженията си през изминалия сезон.

• Отбелязахте ли съществен напредък във физическо, техническо, тактическо и психологическо отношение?
• Постигнахте ли желаните резултати?
• Доближихте ли се до изпълнението на дългосрочните си цели?
• В кои отношения се представихте най-добре?
• В кои отношения трябва да поработите повече?

На базата на тази информация вашият треньор ще разработи лятната ви тренировъчна програма така, че да затвърди силните ви страни и да компенсира слабите.

Схема "Годишен учебно-тренировъчен план":

кликнете върху схемата, за да я видите в голям размер

Всичко е въпрос на подготовка

Представянето ви през състезателния сезон зависи от онова, което сте правили през пролетта, лятото и есента. Физическата подготовка е определяща за техническите, тактическите и психологическите ви умения.

Три са областите, на които трябва да наблегнете.

Първо, трябва ви интензивна кондиционна програма. В състезателния ски спорт се искат здрави мускули, сила, издръжливост, пъргавина.

Правилната фитнес програма включва:

• упражнения с тежести;
• плиометрични упражнения;
• упражнения за скорост;
• упражнения за разтягане.

Второ, трябва ви поне един снежен лагер. Има състезатели, които изобщо не карат ски през лятото – и това неминуемо се отразява на техническата и тактическата им подготовка. Точно сега можете максимално пълноценно да се фокусирате върху основните ски умения, както и да тествате нова екипировка (макар че ако сте доволни от старата, най-разумно е да не я сменяте).

Трето, трябва ви добре структурирана програма за психологическа подготовка. Не я подценявайте – тя ще ви се отплати щедро през следващия сезон.

Стъпка втора. Определяне на личните цели.

Напишете целите си за предстоящия състезателен сезон. Помислете какво желаете да постигнете по отношение на класиране, точки и т.н.

След това на базата на миналогодишното си представяне определете краткосрочните си цели в областта на:

• физическата
• техническата
• тактическата
• психологическата подготовка.

Те трябва да са максимално специфични и да са структурирани в седмични планове.

Стъпка трета. Психологическа подготовка.

Пролетта и лятото са идеално време за психологическа подготовка. Ако не работите ежедневно в тази посока, вие просто не правите достатъчно – и през състезателния сезон това ще си проличи. (Вж.: Психологическа подготовка на скиора алпиец – Част I и Част II)

Мотивация. Ако имате проблем с мотивацията, можете да предприемете следните стъпки:

• Напишете си подробна седмична програма по дни и часове. Ако разполагате с ясен план, ще ви бъде много по-лесно да го следвате. (Вж.: Тренировъчен дневник на състезателя)
• Тренирайте заедно със съотборник, така ще се мотивирате взаимно.
• Залепете на видно място в дома си снимки на състезатели, от които се възхищавате или с които се конкурирате. Те ще ви напомнят към какво се стремите.

Самоувереност. Това е един от фокусите на извъсезонната подготовка. Самоувереността на състезателя е като банков депозит – колкото по-крупни суми се влагат през лятото, толкова по-тлъсти чекове се осребряват през зимата. 

Концентрация и контрол над активацията. Работете за тези умения успоредно с физическите упражнения – доказано е, че това увеличава тяхната продуктивност.

Визуализация – най-мощният инструмент на психологическата подготовка. Представяйте си как се справяте успешно в различни ситуации на сняг.

И така, за да постигнете целите си през следващия сезон, трябва да започнете да се готвите още днес. На думи е лесно – всеки може да каже, че се стреми да извлече максимума на своите възможности. Но ще успее само онзи, който посрещне зимата с мисълта, че е направил всичко по силите си.

Сега е моментът!

ProCoach
24 април 2011 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL