SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски скок новини : Влади Зографски 11-ти на лятното Гран При в Клингентал и 12-ти в крайното общо класиране на турнира - 03 Октомври 2011 - 18:40

СКИ СКОК (SKI.BG) -- Младият национален състезател Владимир Зографски може да се гордее с историческото за българския ски скок 12-то място в кайното генерално класиране на летния турнир по ски скок Гран При на ФИС.


Владимир Зографски на лятното Гран При в Клингентал (Германия), 2.10.2011, фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl

Преди броени минути днес, 3-ти октомври 2011 г., българският талант в ски скока постигна 11-то място в последния кръг от лятното Гран При, провел се на голямата шанца "Фогтланд Арена" в немския ски център Клингентал, с което получи нови 24 точки и с общ актив от 205 точки се изкачи с едно място в крайното класиране на турнира.


фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl


Владимир Зографски в готовност на шанцата за втория си скок в Клингентал, фотография © Eurosport

На практика само 1 точка не достигна на 18-годишния Зографски, за да стигне 11-тото място на словенеца Роберт Кранец, който отпадна от надпреварата след първия скок и с 49-то място днес не взе никакви точки. Ако не беше несправедливо дисквалифициран по време на предпоследния кръг на Гран При в Хинценбах (Австрия) преди два дни, най-вероятно Зографски също щеше да вземе точки, което щеше да доведе до още по-предно класиране на нашия национал. В тази връзка, по информация на БФСки, утре, по време на техническата конференция на ФИС в Цюрих, ръководството на БФСки ще протестира пред комитета по ски скок за дисквалификацията на Владимир в Хинценбах на 1-ви октомври.


фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl


Владимир Зографски по време на втория си скок в Клингентал, фотография © Eurosport

"Днес беше доста тежко. Радвам се, че всичко премина нормално. Цялостно като сезон беше доста успешен, като имаме предвид особено последните стартове и тези проблеми с екипировката. Направо може да се каже, че беше един супер сезон! Голям скок в класирането и изобщо в световната ранглиста. Да се надяваме, че зимният сезон ще бъде още по-добър!" - коментира Владимир Зографски специално за SKI.BG от Клингентал.


фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl

След участието в Германия, българският тандем Зографски баща и син ще се приберат в новия си дом в столицата на австрийската провинция Тирол - Инсбрук, където Българската федерация по ски отскоро е осигурила за тях жилище. "Вече постоянно ще живеем в Инсбрук. Всъщност, в една къща на около 3-4 километра от града. Така ще се връщаме в България по-рядко, където на практика няма къде да тренираме. За съжаление, единствената останала тренировъчна шанца - тази в Самоков, вече също не съществува. И нея я разграбиха... Откраднаха следата и я предадоха на вторични суровини... Все пак, живеем в България... Да се надяваме, че ще направят нови шанци, говореше се че има вероятност да се направи шанца и на Витоша (а наскоро се заговори отново и за построяване на шанца за ски скок край Варна - бел.ред.)."


Емил Зографски по време на втория скок на Владимир в Клингентал, фотография © Eurosport

Специално за SKI.BG националният треньор Емил Зографски също коментира представянето на своя син Владимир на лятното Гран При: "За нас това беше един супер сезон! Ако не беше дисквалификацията онзи ден, Влади влизаше в първите 10. И точно заради това беше дисквалифициран. Интересното е, че днес Влади мина със същия гащеризон, заради който беше дисквалифициран в Хинценбах. В момента той, мисля, е състезателят с най-бързо изкачане нагоре. Всъщност, днес очаквахме също да ни дисквалфицират и затова настройката ни за скачане не беше на 100%, иначе резултатът най-вероятно щеше да е и по-добър. Освен това и опъването на гащеризона, за да е значително по- в нормите, оказва своето значение и попречи за едно по-добро представяне."


Владимир Зографски в Клингентал, фотография © Eurosport

Връщайки се към днешното състезание, при първия си опит в Клингентал Зографски постигна 127.0 метра и със 115.1 точки заемаше 10-та позиция във временното подреждане. За жалост при втория скок Владимир не успя да повтори този резултат и със 124.0 метра взе още 110.9 точки. Така в крайна сметка общият актив от 226.0 точки му отреди 11-та позиция в класирането, като само на половин точка пред него останаха австриецът Волфганг Лойцл и италианецът Андреас Мораци, които си поделиха 9-тото място.


Победителят Камил Щох от Полша, фотография © Eurosport

С изключителни два скока от 140.5 метра и 135.5 метра и общ актив от 279.3 точки недостижим лидер и логичен победител в състезанието стана полякът Камил Щох, а радостта на поляците увеличи четвъртата позиция за Пьотр Зила. Среброто взе австрийската звезда Грегор Шлиренцауер със 132.0 метра и 130.5 метра и общо 254.1 точки, а трети остана чехът Роман Куделка със 129.0 и 131.0 метра и 251.4 точки, който загатна отличната си форма с победата във вчерашната квалификация.


Грегор Шлиренцауер и Камил Щох, фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl


Победителите на подиума в Клингентал, фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl

Най-голямата звезда на австрийския отбор и недостижим лидер в ски скока през този сезон Томас Моргенщерн въобще не участва в последния етап от летния турнир в Клингентал, след като вече си е гарантирал общата титла в Гран При на ФИС.


"Фогтланд Арена" в Клингентал, фото © Anna Szczepankiewicz / skijumping.pl

В рамките на 9-те старта за лятното Гран При настоящият световнен шампион за младежи Владимир Зографски се представи блестящо, като постигна едно четвърто и две пети места. Благодарение на отличното представяне на Зографски през целия летен сезон, в класирането по нации за Гран При на ФИС България зае 9-то място, оставяйки след себе си световни сили в ски скока като Италия, Финландия, Франция и Швейцария. БРАВО, ВЛАДИ !!!

В края на ексклузивното блиц интервю с Владимир Зографски за SKI.BG, попитахме българския талант какво ще си пожелае: "Пожелавам си здраве, то другото ще си дойде! :)" Желаем ти го и ние, заедно с пожелание за един супер успешен зимен сезон !!!

SKI.BG
03 октомври 2011 г., 18:40 ч. (актуализирано в 20:30 ч.)

При използване на текст и/или фотография от www.ski.bg, задължително цитирайте източника WWW.SKI.BG !

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL