SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Веригите за сняг носят сигурност през зимата - 17 Ноември 2011 - 09:15

OTO. Във високопланинските райони и ски курортите за една нощ може да падне толкова много сняг, че и най-добрите зимни гуми да се окажат безпомощни. В такива случаи от полза ще ви бъдат веригите за сняг, които могат да ви извадят без проблеми от доста тежки ситуации.


Photo © ACE Auto Club Europa

Важно е да монтирате веригите своевременно, а не след като вече сте закъсали на наклона, както и да ги свалите веднага, след като стигнете до трайна асфалтова настилка – в противен случай рискувате да ги износите непоправимо заедно с гумите и да влошите ненужно сцеплението с настилката.

Специалистите препоръчват да упражните поставянето на веригите поне веднъж „на сухо”, за да можете да се справите без проблеми с монтажа в сложна ситуация на пътя.

Спазвайте дистанция. През зимата спирачният път е удължен

Зимно време спазвайте достатъчна дистанция спрямо останалите участници в движението. Дори вашите спирачки да са в перфектно състояние, тези на движещия се отпред автомобил може да не са, а спирачният път при ниски температури, влага и лед е значително увеличен.

На хлъзгав път внимавайте със спирачките
Не подавайте рязко газ и не въртете бързо волана

Когато кормувате по хлъзгав път, трябва да спазвате три правила:

1. Да не подавате рязко газ.
2. Да не въртите бързо волана.
3. Да не натискате рязко педала на спирачката.

Ако автомобилът ви случайно поднесе леко на хлъзгава настилка, в никакъв случай не натискайте рязко спирачката.

Отделете плавно съединителя при моделите с механична трансмисия (по този начин осигурявате на колелата по-висока странична стабилност), контрирайте внимателно с волана и в случай на нужда плавно намалете скоростта с внимателно натискане на спирачния педал.

При буксуване пък включете на по-голяма предавка и подавайте равномерно газ.

Спирането по хлъзгав път е по-трудно, затова предвиждайте по-голямо пространство за осъществяването му и спирайте внимателно.

Зимата избягвайте резки движения с волана
Проба на спирачките също ще ви даде представа за състоянието на пътя

Избягвайте всякакви резки действия с волана, спирачния педал и скоростния лост при движение по заснежена настилка.

Вместо това е по-добре да се придържате към по-ниска скорост на движение с повишено внимание към пътната обстановка. При потегляне отпускайте плавно съединителя, за да предотвратите буксуването на колелата.

Една проба на спирачките малко след потегляне ще ви даде представа и усет за актуалното състояние на пътната настилка.

Разбира се, преди това задължително трябва да погледнете в огледалата за обратно виждане.

Зимата идва. Погрижете се за сигурното си пътуване!
Монтирайте навреме зимните гуми на автомобила си
 
Почитателите на ските и сноуборда отдавна мечтаят за приключенията по заснежените и стръмни планински склонове, но за водачите есента и зимата невинаги са толкова приятни с често усложнените пътни и климатични условия.

И все пак човек може спокойно и уверено да преодолее студената част от годината и зад волана – стига да разполага с модерен и подходящо оборудван автомобил, да подходи правилно към управлението и да помни, че през студените месеци спирачният път винаги е по-дълъг.

Ето ви няколко полезни съвета за студения сезон, които ще ви предоставяме всеки ден до 2 декември.

1. Монтирайте навреме зимните гуми

Специалната смес и особеният профил на протектора с множество отделни ламели осигуряват по-добро сцепление и по-кратък спирачен път не само при заснежена настилка, а и въобще при движение при ниски температури (температура на въздуха под 7 градуса се счита за ниска).

Смяната на летните гуми със зимни често не е от любимите за шофьорите, а и сред някои от тях битува заблудата, че зимните гуми са важни само при сняг и дъжд.

Поставянето на само две зимни гуми на колата е лоша идея. Ако имате автомобил с предно задвижване например и сложите гуми за сняг само на тях, задните колела няма да имат добро сцепление и значително увеличавате шанса да се завъртите някъде при спиране или взимане на завой.

Слагането на зимни гуми само на задните колела пък е още по-опасно, защото рискувате в даден момент при сняг и лед колата ви просто да не завие, а да продължи да се влачи напред.

Затова винаги слагайте комплект от четири зимни гуми.

Dnes.bg
07-17.11.2011

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL