SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски скок новини : Български пробив в световния елит на ски скоковете - 12 Януари 2012 - 18:00

Ски скоковете са дисциплина, която в България е позната най-вече от телевизионния екран – този спорт, доминиран от германци и австрийци, рядко се свързва с български имена. Инфраструктурата за практикуването му е твърде слабо развита и доскоро интересът към него от страна на нашите сънародници не бе особено висок.
Тази ситуация се промени коренно преди няколко години с появата на големите световни и европейски надпревари на едно момче от сгушения в полите на планината Рила град Самоков.

Роденият през 1993 г. Владимир Зографски създаде сензация в родните зимни спортове, завоювайки първата българска титла в ски скоковете на Световното първенство за младежи в Отепаа, Естония през януари 2011 г. В спорт, при който скачането е начин на живот, това първо място на световен форум послужи като истински трамплин за Владимир, който продължи да се развива при мъжете с едно 34-то място на 106-метрова шанца и едно 37-мо на 134-метрова шанца на Световното първенство в Осло през 2011 г. Не закъсняват и успехите за Световната купа – през сезон 2010/2011 г. той завършва 16-ти в Оберстдорф и 19-ти Гармиш-Партенкирхен, а през настоящия сезон 2011/2012 г. даже успява да попадне в топ 10 с осмото си място на 100-метрова шанца в Лилехамер.

Това великолепно начало и тези окуражаващи успехи за съжаление бяха съпътствани и от няколко грешки, като двете дисквалификации в стартовете за Световната купа в Куусамо и в Харахов – според съдиите на тези двата старта, Владимир Зографски е използвал ски, чиято дължина не е била съобразена с личното му тегло. След тези две наказания, младата надежда на българските ски скокове ще трябва да внимава изключително много през оставащата половина от сезона, предвид отправеното му последно предупреждение от страна на Международната федерация по ски. При ново нарушение на правилата, Владо е заплашен от изваждане от стартовете до края на годината, като наказанието може да бъде и по-тежко с дисквалификация за следващия сезон.

Със своите невероятни успехи Владимир Зографски доказа, че българите „могат да скачат” – неговите резултати на най-високо ниво, постигнати не без помощта на неговия баща и треньор – бившия състезател и олимпиец Емил Зографски, дават надежди за бъдещето на родните зимни спортове. След златния медал на Екатерина Дафовска на зимната олимпиада в Нагано през 1998 година в биатлона – единствената засега титла за България от зимни олимпиади, и след успехите на дуета Албена Денкова – Максим Стависки във фигурното пързаляне, може би следващите български победи в белите спортове ще дойдат именно от Владимир Зографски, чийто талант е безспорен. Въпреки моментните слабости в подготовката, довели до наказания, 18-годишното момче от Самоков има всички шансове да направи от България световна сила в ски скоковете.

Цветан Николов
БНР
12 януари 2012 г., 16:36 ч.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL