SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Правителството одобри кандидатурата на София за Зимните олимпийски игри през 2014 година - 23 Юни 2005 - 20:49
Днес светът отбеляза Международния Олимпийски ден

Министерски съвет одобри издигането на кандидатурата на София за домакинство на XXII Зимни олимпийски игри през 2014 година. Предложението бе внесено преди известно време от министъра на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, но едва днес попадна в дневния ред на кабинета. Държавната подкрепа е абсолютно необходимо условие пред МОК за подаване на заявка. Одобрението от властта стана факт малко повече от месец преди крайния срок за представяне на кандидатурите - 28 юли.

“За мен това е един от най-радостните дни в живота ми – заяви по този повод министър Васил Иванов-Лучано. – Дано имаме повече късмет и шанс като българи за тази наша трета олимпийска кандидатура. Остава ни около месец, за да подготвим всички необходими документи с нашия олимпийски комитет и да работим целенасочено до юни 2007 г., когато ще бъде определен градът домакин на игрите през 2014 г.”
Както е известно, през януари бе създадена работна група по кандидатурата на София, в която влизаха Лучано, кметът на София, областният управител Олимпи Кътев и спортният директор на БОК Павел Щърбанов. Оттогава тази група не се е събирала втори път. Най-сериозен проблем пред кандидатурата може да се окаже неясната съдба на Иван Славков. Неговият случай ще бъде разгледан и гласуван на сесията на МОК в Сингапур на 7 юли. Ако той бъде изключен от структурите на олимпийското движение, това значително ще отслаби българските позиции в МОК, въпреки че миналия август спортният ни министър получи уверение лично от президента на МОК Жак Рох , че ситуацията с Батето няма да повлияе на кандидатурата на страната ни.
Да бъдат домакини на Зимните олимпийски игри през 2014 година искат още Пьонгчанг (Корея) и Залцбург (Австрия). Те вече получиха нужната държавна гаранция и предстои да подадат заявките си. Сред потенциалните кандидати са още шведският град Йостерзунд и грузинският курорт Бакуриани. Като фаворит се очертава Пьонгчанг. Освен че демонстрира предимствата си по време на успешно проведеното в световно спортно зимно експо в Сеул през октомври миналата година, градът вече получи световното първенство по биатлон през 2009 година. Кандидатурата на Корея дори се вписва в негласния ротационен принцип за провеждане на игрите по континенти. За последно Азия имаше зимна олимпиада в Япония – Нагано’98.
Домакинът на "бялата" Олимпиада през 2014 година ще бъде избран на сесията на МОК в Гватемала през юли 2007 година.
България е кандидатствала за домакин на зимни игри два пъти досега. За олимпиадата през 1992 година София бе победена с 1 глас от Албервил (Фр) в последния тур на вота в МОК. Две години по-късно столицата отпадна в съревнованието с Лилехамер (Нор).
Припомняме, че зимните игри -2006 ще се проведат в Торино (Италия), а Олимпиада-2010 – в канадския град Ванкувър. Градът, който ще организира летните олимпийски игри през 2012 година ще бъде определен, измежду 5 кандидати (Париж, Ню Йорк, Москва, Лондон и Мадрид) на сесията на МОК в Сингапур от 6 до 9 юли тази година.

Спортният директор на БОК: Очакваме 4 млрд. евро от МОК и ЕС, ако София получи Зимната Олимпиада-2014

Инвестиции за около 4 млрд. евро ще бъдат направени в София и курорта Боровец, ако страната ни спечели домакинството на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Това заяви в интервю за радио “Спорт” спортният директор на Българския олимпийски комитет Павел Щърбанов, след като днес правителството даде зелена светлина за кандидатурата на София. Крайният срок за представяне на заявките в МОК изтича на 28 юли. Таксата за участие в надпреварата е 150 000 долара.
“Провеждането на зимни олимпийски игри в София е голямата мечта на Иван Славков. Организацията на подобен форум ще е от полза за всички в България, тъй като МОК и ЕС ще налеят около 4 млрд. евро. След олимпиадата ще има поне 1 млрд. евро чисти пари за софиянци, а освен това всички съоръжения остават за гражданите. Вижте каква беше Атина и каква стана след летните игри. Нашата страна има добри възможности да приеме зимна олимпиада, тъй като на практика разполага с необходимите писти. Липсва ни само трасе за спускане. В Боровец вече се работи по нова писта за биатлон. Трябва да бъде направена и писта за кънки-бягане”, заяви Щърбанов.
Другата седмица ще има нова среща на работната група по кандидатурата на София, която бе създадена през януари. В нея влизат министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, кметът на столицата Стефан Софиянски, областният управител Олимпи Кътев, Щърбанов и други.
България е кандидатствала за домакин на зимни игри два пъти досега. За олимпиадата през 1992 година София бе победена с 1 глас от Албервил (Фр) в последния тур на вота в МОК. Две години по-късно столицата отпадна в съревнованието с Лилехамер (Нор).

ММС ще осигури първата вноска от $150 000 за Зимната олимпиада

Министерството на младежта и спорта ще осигури първата вноска от $150 000 за предстоящата кандидатура на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Това съобщи министър Васил Иванов-Лучано в интервю за радио “Експрес”. Освен столицата и Боровец, в заявката ще бъде включен и курортът Банско. Там е планирано да се проведат състезанията по биатлон, ако София спечели организацията на най-големия зимен спортен форум на планетата.
“Както е известно, Банско е домакин на европейското първенство по биатлон през 2007 година и точно този факт е една от причините да бъде разширена географията на кандидатурата, обяви Васил Иванов пред радио “Експрес”. – До този момент няма нито една партия, нито една организация, дори бих казал нито един човек, който да е против кандидатурата на България за домакин на Зимната олимпиада през 2014 година”.

Спортният министър поздрави Иван Славков по повод Международния олимпийски ден - 23 юни

Министърът на младежта и спорта Васил Иванов-Лучано изпрати поздравителна телеграма до президента на Българския олимпийски комитет проф. Иван Славков по повод Международния олимпийски ден.
“Уважаеми господин Славков,
За мен е огромно удоволствие да поздравя Вас, членовете на БОК, нашите олимпийски шампиони и медалисти по повод 23 юни – Международният олимпийски ден. Правителството на Република България винаги високо е оценявало постиженията на нашите спортисти на олимпийските летни и зимни игри, което е гордост за всеки българин. Ние всички сме работили и ще работим в синхрон с нашия олимпийски комитет, който е основа за издигането на българския олимпийски авторитет”, пише в телеграмата от спортния министър до г-н Иван Славков.

Агенция "Фокус"
23.06.2005 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL