SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : 15 000 чакат шоуто на Бъндеришка поляна, деца смениха снега с батут - 26 Февруари 2012 - 09:49

СВЕТОВНА КУПА БАНСКО. Банско се пръска по шевовете заради Световната купа по ски за жени. Ураганен вятър обаче провали първия ден от турнира. Въпреки това народът не спря да се весели. Стотици се подредиха за снимка с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Ураганен вятър по билото на Пирин провали първия старт за Световната купа по ски при жените в Банско. Заради вилнеещата с над 130 км/ч стихия организаторите и шефовете на Международната федерация сменяха 4 пъти началния част на спускането. Над 15 000 зрители се събраха на Бъндеришка поляна в очакване на най-голямото спортно събитие в България за годината. Сред първите дошли да гледат спускането бяха президентът на Европейските национални олимпийски комитети и член на МОК Патрик Хики, генсекът на БОК Белчо Горанов и световният шампион по борба Радослав Великов. Олимпиецът похвали организацията на състезанието и я сравни с ниво зимна олимпиада. Новината за отлагането на спускането подейства ободряващо на многохилядната публика, която моментално се насочи към зоната за забавление, направена специално за Световната купа. Оказа се, че силният вятър не е успял да издуха отличното настроение на хилядите фенове на белия спорт. Малчуганите атакуваха атракциите, направени от спонсорите FIBANK, "Милка", "Дженерали", М-Тел, "Карлсберг". Едни скачаха на батут, други се пускаха по минипистата, трети обуха дървени ски в къта на шоколадения гигант. Всички получаваха награди и продължаваха да се веселят донасита. За да е пълно шоуто, се появиха и членовете на Берковския духов оркестър. Кукерите пък създадоха допълнителен колорит. Феновете обаче таят надежда, че днес в 12 ч ще има старт в супергигантския слалом, въпреки че прогнозите са отново да има вятър.
Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев пък се превърнаха в атракция за хората в Банско. Те бяха посрещнати като истински рок звезди на Бъндеришка поляна. Щом се появиха заедно с гардовете си, към тях заприиждаха стотици фенове на ските. Малки и големи, девойки и младежи наобиколиха двамата и започна истинска фотосесия. Държавниците не отказаха на никого обща снимка и бяха в отлично настроение. Разбира се, премиерът в свой стил не пропусна да се пошегува с някои от своите симпатизанти.
Точно половин час продължиха снимките на хората с Борисов и Плевнелиев. Чак тогава те успяха да изминат стотина метра, за да стигнат до репортерите, които търпеливо ги изчакаха пред випа край писта "Алберто Томба". "Това е за тези, които оспорваха изборите. Да дойдат и да видят как ни посрещат хората. И президента, и мен, и всички останали... социология", каза с усмивка премиерът Бойко Борисов. На метри от оградата на ВИП-а обаче нова вълна фенове помоли за снимки с двамата. "Роска, ела да си довършим фотосесията", учтиво помоли Борисов президента, тъй като държавният глава бе с няколко крачки напред. Разбира се, Плевнелиев се върна и позира редом до Борисов и симпатизантите им.
По-късно стана ясно, че премиерът отскочил и до разложкото село Добърско, където разгледал 4-вековен храм. Той пристигнал в селището към 10 ч сутринта в петък, без да се обади предварително на никого, и влязъл в църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която е строена през 1614 г. от будни и заможни добърчани. Премиерът запалил свещ в притвора (преддверието), тъй като заради ценните стенописи не се палят свещи вътре. След като излязъл от храма, Бойко Борисов се измил на чудодейния извор, за който се знае, че лекува болести на очите. "Пи и вода от изворчето. След това се разходи пеш до края на селото, като се здрависа с всички хора", допълни кметът Никола Найденов.

Правят още трасета и лифтове

"Взех си два дни да си почина и да разгледам без медиен натиск действителното състояние на курорта Банско. Минах и до Разлог. Вече съм наясно какво трябва да направим за туризма." Това каза в събота премиерът Бойко Борисов на Бъндеришка поляна. Той подчерта, че предстоящото състезание е знак и за българите, и за света, че с повече инвестиции, с повече ум, с помощ от държавата, всички заедно - може да се правят прекрасни неща, които дават огромен тласък на туризма. "Но щом сме тук, нека си го кажем, че ако няма втора кабинкова линия, ако нагоре не се разширят пистите, то на този курорт му давам максимум 2 години, за да тръгне назад с пълни сили. Гледах вчера, че с часове се вият опашки пред начална станция, хората се изнервят, пренаселяват се пистите, трепят се", заяви Борисов. Той изрази надежда, че с еколозите ще са на едно мнение, че зоните може да се разширят, за да има повече спорт.
" Защо да не направим още една писта там, само камък е, а нищо не се прави. Гледаме терените един по един и отпушваме бизнеса на хората, това са работни места. Най-бедни и най-гладни сме", каза още премиерът. Той разкри, че би било добре, ако за една нощ Витоша се превърне във второ Банско.

Топхирурзи хвалят Банско

Водещи български хирурзи също са очаровани от курорта Банско. От петък до неделя 20-ина медици, сред които почти всички шефове на университетски хирургични клиники, бяха в планинския град, за да обменят опит и да се радват на стартовете на световната купа за жени. "Това вече е наша традиция. За шеста година сме тук. Разговаряме, дискутираме неформално, без вратовръзки. Този уикенд ще посетим и Добринище, и хижа "Безбог" над града. Съчетаваме приятното с полезното, но не спираме да лобираме за Банско. Курортът е сред най-добрите в света, що се отнася до ски туризма", каза доц. Румен Пандев от университетската болница "Царица Йоанна"-ИСУЛ. Според него и колегите му обаче има накъде Банско да се развива като конгресен център. Курортът се нуждае и от качествено здравеопазване, което да е на нивото на предлаганите условия за ски, отдих и развлечения. От 31 май до 3 юли Банско ще бъде домакин на среща на наши и турски хирурзи.

Глезят дамите с “Ну погоди”

Рецепта "Ну погоди" за най-добрите скиорки в света препоръча един от най-опитните кръчмари в курорта Банско Любен Пумпалов, известен като Дедо Пене. Той каза, че най-подходящо за спортистките е да похапнат паниран заек, тъй като няма никакъв холестерол. При това дългоушкото бяга бързо, както те се спускат по пистите.
"Разбира се, трябва да го готвиш с много любов, да го вариш дълго време. Към месото се прибавят кромид, дивисил, църна мерудия, магданоз и копър. От бульона се вади една купа и в нея се прави панировката. Докато ястието е топло, се облива с лимонов сок. Никакви сосове други не бива да се прибавят към панирания заек, защото променят вкуса му", обяснява Дедо Пене.
За десерт е подходящо баница със сирене и ориз. Корите се пекат и се навиват, а в тях се пъха специална плънка. Отгоре се поръсва със захар.

Преди 30 г. имало само един хотел

През 1980 г. в Банско е построен само хотел "Пирин". Тогава директор на "Почивно дело и курортно лечение" става Михаил Белчински. Веднага започва проектирането на хотел "Стражите" и на "Хаджирускови къщи". Започва работа и по електрификация на хижа "Вихрен". "Когато дойдох в Банско през 1966 г., то беше едно село, но се водеше град. В района около "Стражите" бяха земеделски ниви, садеше се и тютюн. През декември 1988 г. открихме хотела за посетители. Изградихме и складова база. Винаги съм вярвал, че курортът Банско може да стане зимен център от световно ниво. На откриването на кабинковия лифт преди няколко години заплаках от радост. Това, което мечтаех, се случи най-сетне. Провеждането на световните купи в курорта е признание за Банско. Винаги съм вярвал, че това ще се случи", твърди 71-годишният бай Мишо.

Плавен Вълков
Владимир Симеонов
в-к Стандарт, НЕДЕЛЯ, 26 Февруари 2012

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL